Защо зимните якета са по-скъпи?

Дамски якета

Снимка: unsplash.com

Що се отнася до осигуряването на топлина през зимата, зимните якета са невероятни. Но и цената им е доста гореща. Сигурно сте се запитвали дали няма злато и диаманти в тях?

Защо хубавите зимни якета струват колкото един смартфон?

Това е много сложен продукт. Необходими са умения, за да бъде проектирано, да се произведе, да се създадат тъканите, които се влагат в него, да се ушие, да се изреже с лазер, да се опакова. Това не е работа за неквалифицирани хора. Якетата се изработват от професионалисти, които наистина знаят какво правят, обясняват от Creative. Голямо разнообразие от зимни якета можете да намерите в магазин Creative - София в Студентски град, разположен на бул. „Акад. Борис Стефанов“ 4.

Нужно е много повече от ноу-хау и опит, за да се направи едно от тези якета, в сравнение с това да се ушие тениска. Всяко хубаво яке или парка трябва да е със залепени шевове, при които под действителния шев е залепена подложка, тъй като през всеки отделен шев може да премине вода. Този процес изисква голяма концентрация, за да се притисне перфектно лентата върху шева по цялото яке, да се прави това в продължение на осем часа на ден, без да се разсейва човек или да размества ръката си, за да съсипе якето. Този процес е скъпо платен.

Материалът има значение

Някои фирми може да са на 50 години, но разполагат с цял екип от специалисти в областта на материалите, които постоянно усъвършенстват и подобряват тяхната водоустойчивост. На тези специалисти се плаща скъпо.

Лазерно рязане

Това е процес, който позволява на производителя да сложи джоб, без да го зашива. Но ако ще залепите джоб на яке, което се продава за стотици долари, не можете да си позволите раздърпани ръбове. Компютърът на лазерния резач автоматично изрязва шаблона или формата, топлината на лазера завършва добре ръба и позволява да се залепи. Недостатъкът е, че лазерният нож не може да прави много детайли наведнъж.

Защо пухкавите якета са толкова скъпи?

Защото са направени от гъши или патешки пух. Те се правят в малки стаи във фабриките, които са пълни с пух. Във въздуха се носят малки пухкави пера, а работниците там трябва да носят маски, за да не ги вдишват, и очила, за да не попаднат в очите и носа им. Те трябва да вземат малка шепа пух, да я сложат на малка везна, за да я претеглят, и ако това е правилния грамаж, те го поставят в малко съдче, което издухва количеството пух в подплатата на якето.

Днес екологичните и социалните ценности са водещи за повечето компании, произвеждащи връхни дрехи. Повечето компании днес обръщат внимание на тяхната устойчивост, въздействието им върху околната среда и се отнасят уважително и справедливо към работниците си. До голяма степен това се дължи и на факта, че някои доставчици имат стандарти,  предназначени да държат марките отговорни за производството си.

Клиентите изискват прозрачност и предпочитат да подкрепят марки, които имат ценности и живеят според тези ценности.

Наистина ли се нуждаете от толкова топло и скъпо яке?

Най-скъпите якета са предназначени да съхраняват топлината качествено на най-запалените и активни алпинисти, тъй като те рискуват да загубят живота си в най-суровите части на земното кълбо. Произвеждат се подобни, по-евтини версии на много от специалните материали, които се влагат в едно скъпо яке и ако всичко, което правите в ежедневието си, е да притичвате в дъжда или в снега от колата си до най-близката сграда, може би ще можете да се задоволите с по-евтино яке.

Но в света на модерните иновативни якета има доста пряка връзка между цената и визията. Което е друг начин да се каже, че със сигурност получавате това, за което сте си платили.

*Реклама

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
 • На разстояние (40%, 164 Гласове)
 • На време (13%, 53 Гласове)
 • И двете (разстояние и време) (18%, 76 Гласове)
 • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (26%, 107 Гласове)
 • Не мога да преценя (4%, 15 Гласове)
Общо гласували: 415 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Вълчев с проект за нов институт към СУ...

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев внесе за разглеждане проект за откриването на Институт за научни и...

Прочети още keyboard_arrow_right