В столичния "Илинден" поставят "зелени острови"

-

Снимка: Столична община

 

Пет “Зелени острова” - ограждения с цветни контейнери за разделно събиране на отпадъци, ще бъдат въведени в експлоатация в столичния район Илинден. Това съобщават от Столична община.

До “Зелените острови” ще имат индивидуален достъп 300 домакинства, които са проявили интерес да ползват системата. Целта е да се стимулира процесът на разделно събиране и да се получи достоверна информация за точното количеството отпадъци, което генерират домакинствата с достъп до съоръженията.

В междублоковото пространство на бл. 1, бл. 5, бл. 8, бл. 12 и бл. 20 в ж.к. „Захарна фабрика“ са изградени петте „Зелени острови“, а достъп с ключ имат само домакинствата, участващи в инициативата. Във всяко съоръжение са разположени един жълт контейнера за разделно събиране на отпадъци от опаковки (пластмаса/хартия/метал), един зелен контейнер за стъклени опаковки, два кафяви съда за хранителни отпадъци и един сив контейнер за останалия отпадък.

Откриването на новата система в район “Илинден” ще се състои на 9 април 2024 г. Пилотната инициатива на Столична община се реализира от март 2019 г., като за периода 2019 г. – 2023 г., бяха обхванати общо 1800 домакинства - 1500 от ж.к. „Надежда 1“ и 300 - в район „Овча купел 2“.

300 домакинства от "Захарна фабрика" ще бъдат поканени да получат индивидуални малки контейнери и биоразградими чували, подходящи за разделно събиране в домовете. По този начин гражданите ще бъдат улеснени в разделянето на отпадъците още при източника, след което те трябва да бъдат изхвърляни в най-близкия „Зелен остров“. Всяко домакинство, което присъства на откриването, ще получи и пакет с компост от инсталацията за биологично третиране „Хан Богров“, добит от събраните зелените отпадъци на територията на Столична община.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Кашпи ще спират автомобилите да влизат в парк Света Троица...

След получени десетки сигнали от граждани, че автомобили преминават по алеите на парка, от Столичен инспекторат са взели...

Прочети още keyboard_arrow_right