Тема: район Илинден

comment 0
visibility 935
От свърталище на бездомници до лъскав и модерен пазар на "Щросмайер"

От свърталище на бездомници до лъскав и модерен пазар на "Щросмайер" (СНИМКИ)

В лъскав и модерен се превърна някогашният западнал и потънал в разруха пазар на ул. Щросмайер в София, който е към общинското дружество Пазари Запад. Мястото бе потънало в мръсотия и се бе превърнало в свърталище на бездомници (виж снимка 2).  Пазарът на ул. "Щросмайер", район Илинден е създаден преди повече от 20 години. Преди години обаче се оказва, че за отдадените под наем терени, на който търговците са издигнали павилиони, липсват строителни книжа и разрешителни. С годините те бяха силно амортизирани и не отговоряха на елементарни санитарни норми. От Пазари Запад, ръководено от директор Галя Бежанска се заеха да променят и успяха изцяло на преобразят пазара. Дружеството подготви и реализира инвестиционен проект като изграждане на изцяло нов пазар и облагородяване на околното прстранство. За да се стигне до днешната визия на пазара на ул. "Щросмайер" бяха инвестирани над 200 000 лв. без ДДС, които са собствени средства на Пазари Запад. В момента там е изградена нова пазарна площадка с изцяло подменен водопровод и ел. инсталация, с нова тротоарна настилка и осигурен достъп на хора с увреждания. Бяха доставени и монтирани 5 броя нови павилиони с търговска площ от 150 кв. м., а единствения запазен от старите бе изцяло реиновиран. Всички търговски ообекти бяха отдадени под наем, след успешно проведен в края на 2018 г. конкурс. Освен двойното увеличение на наемните цени, в резултат на този конкурс се постигна и много добър баланс при профилирането но търговските обекти. На пазара сега има магазини за ядки, семена и подправки, за цигари и алкохол, фирмен магазин за млечни продукти, заведение за бързо хранене, ключарско ателие и пункт за парични преводи и платежни услуги. Ремонтът и модерната визия на пазара не само създадоха удобство за жителите на квартала, но трансформацията подобри градската среда в района. Като резултата от обновяването живеещите в района все по-често посещават пазара и се чувстват комфортно.

comment 0
visibility 467
Втори ден протест в "Захарна фабрика"

Втори ден протест в "Захарна фабрика" (ВИДЕО)

И днес в 16 часа живеещи в кв. Захарна фабрика отново се събраха на протест пред бл. 48, който е в съседство с Кризисния център, където нощуват бездомници. Вчера хората с флашмоб затвориха ул. Кукуш. Местните изразяват своето недоволство от неизпълнено обещание за преместване на Кризисния център в квартала. През декември 2019 г. на среща с представители на Столична община им е обещано, че Кризисният център ще прекрати своята дейност. Хората разполага и с протокл от разговора. Също така слред ремонта на Дома за временно настаняване "Света София" - бл. 48, услугата трябвало да се промени и да се настаняват хора, които спазват вътрешния правилник и общоприетите норми на поведение на общността. До момента обаче нищо не се  случва, а след ремонтирането на бл. 48 там ще бъдат настанени 48 души от съборените Виетнамски общежития. Живеещите в "Захарна фабрика" настояват за преместване на Кризисния център според обещанията на Столична община до 31 март 2020 г. Според информация на протестиращи в Захарна фабрика в бл. 48 не искат да се преместят да живеят дори роми от Красна поляна.

comment 0
visibility 851
Протест на живеещи в Захарна фабрика затвори ул. "Кукуш"

Протест на живеещи в Захарна фабрика затвори ул. "Кукуш" (ВИДЕО)

Живеещи в столичния квартал "Захарна фабрика" спряха движението по ул. "Кукуш", район Илинден. С флашмоб на пешеходна пътека хората изразиха своето недоволство срещу настаняването на още 48 души от виетнамските общежития в бл. 48 до Кризисния центъра в квартала. За протеста си те предупредиха още в края на миналата седмица. В "Захарна фабрика" е мръсно и тези хора създават само проблеми. Животът ни не е нормален, категорични са хората от квартала. Вече години наред те живеят с обитателите на Кризисния център, където се настаняват за нощуване бездомници, а в съседство е социално заведение и там сега ще се настанят хората от Виетнамските общежития. В 16.30 ч. хората се събраха пред бл. 48, където  езапочнал ремонт за новите обитатели. След това се отправиха към ул. "Кукуш" и ако не бъдат чути ще затворят и централния бул. "Сливница". На мястото има полиция, но няма напрежение. "Захарна фабрика не може да побере всички бездомни хора в София! И ние имаме права!", бе написано на плакат, издигнат от протестиращите.

Реклама
comment 0
visibility 6922
"Захарна фабрика" излиза на протест, затварят "Кукуш" и бул. "Сливница"

"Захарна фабрика" излиза на протест, затварят "Кукуш" и бул. "Сливница"

Жители на столичния квартал "Захарна фабрика", район Илинден, излизат утре на протест. От 16.60 часа участниците в недоволството ще се съберат пред бл. 48 в квартала. След това ще продължат към ул. "Кукуш" и след това по бул. "Сливница". намерението е да се спре движението, уточниха от организаторите пред Столица.bg. От Инициативния комитет са пуснали задължителните документи за протеста в Столична община. Недоволството им е  заради преместването на хора от Виетнамските общежития в бл. 48 до Кризисния център в "Захарна фабрика".  Роми пребиха собственик на автосервиз в Захарна фабрика (ВИДЕО) И в момента живеещите в квартала търпят неудобства и не могат да си разхождат спокойно децата в кварталните градинки и детски площадки. Вчера хората се срещнаха с районния кмет на "Илинден" Иван Божилов.  В Захарна фабрика са готови за протест, настаняват в бл. 48 60 от Виетнамските общежития Той само е информирал хората, че новите обитатели на ремонтирания в момента бл. 48 ще са около 46 души, семейства с ного деца и половината били българи. Те ще обитават блока в "Захарна фабрика" докато им се осигурят нови жилища. Планувано е Виетнамските общежития да бъдат премахнати и да поставят фургони.  Смрад, боклуци, бездомници и роми тормозят живеещите в "Захарна фабрика" (СНИМКИ)Живеещите няколко пъти оплучават уверение от местната власт за дисциплина, контрол и ред на обитателите на социалните заведени яв квартала, но до момента това не се случва. "Съкварталци, днес установих, че липсват всички болтове от гумите на колата ми, секретните три са разбити, а четвъртия го няма до колата имаше приготвени тухли. Впоследствие разбираме, че кабелите на уличното осветление са отрязани. Сами се сещате какво щеше да се случи. Полицията също не пожела да отреагира. Бъдете наблюдателни, защото контингента огладня. Всичко това се случи във карето между блокове 308 и 304"", написа потърпевша жена в социалната мрежа в групата "ЖК Илинден, Света Троица, Захарна Фабрика, Западен Парк, Банишора.

comment 0
visibility 4813
В Захарна фабрика са готови за протест, настаняват в бл. 48 60 от Виетнамск

В Захарна фабрика са готови за протест, настаняват в бл. 48 60 от Виетнамските общежития

Живеещи в кв. "Захарна фабрика", район Илинден са готови на протест, ако 60 души от Виетнамските общежития бъдат настанени в бл. 48 до Кризисния център в квартала. За организиране на недоволството съобщиха хора от Инициативния комитет на "Захарна фабрика" пред Столица.bg. И в момента имаме жандармерия, за да се спазва реда. Ако тези хора ги настанят тук, става ужасяващо за живеене, оплакаха пред Столица.bg живеещи в квартала. Бл. 48 е почти залепен до бл. 37. В квартала има много млади семейства с малки деца. "Бл. 48 е до единственото място - спортно игрище, където нашите деца могат да играят", казват майки с малки деца. Хората Инициативния комитет в "Захарна фабрика" вече са поискали среща с кмета на района Иван Божилов и най-вероятно той ще ги прие в понеделник, за да се реши проблемът. Намеренията на живеещите в квартала за протест се потвърждават и в социалната мрежа. "Въпреки многобройните ни сигнали, жалби и епидемията от COVID-19, в квартала продължава концентрацията на Домове за временно настаняване, Кризисни центрове и гета. Във време на епидемична обстановка и затваряне на цели махали,квартали и дори градове, тук се настаняват хора от бившите виетнамски общежития и от къде ли не. Явно институциите продължават да спят, но е време ние да се събудим. За всички с гражданско самосъзнание на 20 май 2020 г. (сряда) от 16:30 часа пред бл.48. След това продължаваме по ул. Кукуш и ако се наложи и по бул.Сливница!", организират се хората във фейсбук. Преди няколко дни от бл. 48 са изнесени хора в тежко състояние и са преместени в Кризисния център, а там започва ремонт и подготовка за приемане на хора от Виетнамските общежития, разказаха пред Столица.bg от Инициативния комитет.

comment 0
visibility 932
Мобилен пункт за опасни отпадъци ще има за "Възраждане", Илинден и Красна п

Мобилен пункт за опасни отпадъци ще има за "Възраждане", Илинден и Красна поляна

Мобилен събирателен пункт за опасни отпадъци ще има в петък, 15 май т. г. и в него могат да се предавах опасни отпадъци от райони „Възраждане“, Илинден и Красна поляна. Той ще работи от 8 до 14 часа. Пунктът ще бъде разположен на ул. „Пиротска“, след бул. „Константин Величков“, до парк Света Троица (срещу пожарната). Безвъзмездно ще се приемат следните опасни отпадъци от домакинствата: - Живак и живаксъдържащи уреди (живачни термометри, прекъсвачи и други подобни)- Лакове и бояджийски материали- Домакински препарати и химикали- Мастила и замърсени опаковки- Фармацевтични продукти (лекарства с изтекъл срок на годност) За заявки и запитвания гражданите могат да се обаждат на 0700 11 750. Системата за събиране на опасни отпадъци от домакинствата е резултат от съвместните работа и усилията на Столична община и БалБок Инженеринг АД. Тя се прилага успешно на територията на София от началото на 2012 г.  

comment 0
visibility 8488
Роми пребиха собственик на автосервиз в Захарна фабрика (ВИДЕО)

Роми пребиха собственик на автосервиз в Захарна фабрика (ВИДЕО)

Група роми пребиха собственик на автосервиз в столичния квартал  Захарна фабрика" вчера. За инцидента разказаха пред Столица.bg живеещи в квартала.  Мъжът вижда ром, който ходи без маска и му прави забележка. Бабаитът се обръща и след борени минуте се връща с цяла орда цигани. Всички се нахвърлят върху майстора и започват да го бият. На помощ се притекъл само един минаващ човек, които станал неволен свидетел на боя. Инцидентът е записан на камерите на автосервиза и се вижда как побеснели роми се нахвърлят върху него. За късмет човекът няма тежки наранявания. Целият екшън се разиграва на ул. „Билянини извори” срещу кметството на "Илинден". За броени минути на мястото пристигат полицейски екипи и след адекватаната им намеса положението е овладяно и е под контрол. Със случая е запознат и кмета на "Илинден" Иван Божилов и заедно с полицията са предприети действия срещу биячите. Битият мъж е отказал да подаде жалба в III РПУ.

comment 0
visibility 1453
Ентусиаст гони COVID-19 с чанове в столичния "Илинден"

Столичанин гони COVID-19 с чанове и подкрепя медиците в столичния "Илинден" (ВИДЕО/СНИМКИ)

Столичанинът Радослав Колев повече от 20 дни обикаля софийските райони и ги оглася с чанове, които са здраво пристегнати на кръста му. Снощи той обиколи и район Илинден. "Къде се дрънка зараза няма да има. Благодарим ви българи на първа линия", написа на профила си в социалната мрежа младежът. Той е фитнес инструктор и издържа на тежеста на чановете и дългите обиколки.  Силният звън е в подкрепа и на хората, които са на първа линия в борбата с епидемията от COVID-19. Чановете снощи огласиха зоната около  бл.114 и бл.64 в район Илинден. Преди дни Радослав звънтя и в Зона Б5 на район "Възраждане" - бл.11 бл.12 бл.13 бл.17. Публикуваното от него видео събра стотици коментари, с които хората му благодарят за смелостта и подкрепата. Вече 21 дни Радослав с чанове и българското знаме в ръце оглася софийските квартали.

comment 0
visibility 1887
След епидемията от COVID19: Ремонтират "Кукуш" и "Щросмайер"

След епидемията от COVID19: Ремонтират "Кукуш" и "Щросмайер"

Епидемията от коронавирус създаде трудности, но в периода на социална изолация Столична община възлага ремонти на районни администрации, за да се започне веднага след отмяната на извънредното положение. Район Илинден получи зелена светлина и финансиране от Московска 33 за дългоочаквания ремонт на ул. “Кукуш” и този на ул. “Йосиф Щросмайер”. Обновяването ще започне веднага след отмяната на пандемията от COVID-19.  Ремонтът е от изключителна важност за гражданите на район “Илинден”, за промишлената зона и за едни от най-големите компании в София. Двете улици са част от основните трасета, а също и свързващи с други улици.  “Кукуш” и  “Йосиф Щросмайер” са ключови за развитието на индустриалната зона в ж. к. “Захарна фабрика”, коментираха от район Илинден. При първа възможност след преминаването на пандемията и отмяната на извънредното положение, работата по обектите поетапно ще започне.  

comment 0
visibility 1567
Благотворителна коледна инициатива в Захарна фабрика

Живеещи в "Захарна фабрика" събраха дрехи за Кризисния център

Живеещите в кв. "Захарна фабрика" и от другите квартали на район "Илинден" организираха благотворителна коледна инициатива за обитателите на Кризисния център в квартала, както и за Центъра за временно настаняване. Преди Коледа хората подеха "Да подарим топли дрехи на бездомните хора", научи Столица.bg. Бяха събрани много дрехи, от които се нуждаят посетителите на Кризисния център на Столична община. С играчки и дрехи бяха зарадвани и децата от центъра за временно настаняване. "Никога не сме искали тези хора да останат на улицата и на студа. Искаме да бъдат настанени на подходящо място и да получават необходимата социална и здравна грижа. Направихме благотворителната акция за събиране на дрехи, защото директорът на Кризисния център ни каза, че хората имат нужда от това", коментираха пред Столица.bg инициаторите на благотворителната инициатива. Преди месец жителите на "Захарна фабрика" изразиха недоволство не срещу бездомниците, а срещу мястото. Обитателите на центъра редовно замърсяват околните пространства и градинки, а също така и около жилищните блокове спят боздомници и ползват входовете за тоалетна.

comment 0
visibility 2942
Ужас в Захарна фабрика

Смрад, боклуци, бездомници и роми тормозят живеещите в "Захарна фабрика" (СНИМКИ)

Столичният квартал "Захарна фабрика" се е превърнал в градска тоалетна. В зоната около Кризисния център за настаняване на бездомни се носи смрад, разхвърляни са боклучи, а скитници окупират през деня пейки и градинки.  За ужасната гледка и невъзможността да се ползват спокойно и адекватно зелените площи, пейки и градинки алармираха пред Столица.bg представители на Инициативен комитет на жителите на кв. "Захарна фабрика". Най-засегнато е пространството около Кризистния център, където живеещите от блокове 1, 2, 3, 4, 7, 8 са подложени на всекидневен тормоз от бездомници, напуснали сутринта социалното заведение и настанените в другата сграда роми. Пред входовете им редовно има фекалии и мирише ужасно. Потресаваща е гледката и в градинките и детските площадки. А това я прави неизползваема от живеещите и майки с деца. Неспирно роми с по няколко деца обикалят, просят и тормозят кучета. Само прид дни ромчета са душили куче, което е било спасено от неволни свидетели на ужаса. "Искаме да има нормална среда за живеещите в квартала. Организиран бе протест и подписка срещу Кризистните центрове, в които се настаняват хора в период 01.12.2019 г. до 31.03.2020 г. Ние нямаме против хората, но мястото на такъв тип сациолни заведения не е за този квартал. Домът за временно настаняване са 120 човека, от кои 90% са от ромски произход. Там има баща с 10 деца. В дома бяха настанени изгонените от събарянето на незокнните постройки на ул. "Суходолска" през октомври т. г. "Западен парк" беше хубаво място, но вече втора година е затрупан с боклуци и денонощно разхождащи се безддомници. Инициативният комитет търси подкрепа за постигане на една нормална среда за живот в кв. "Захарна фабрика", написаха до Столица.bg от квартала. Според живеещите там капацитетът на кризисният център бил 170 души и още 120 в дома за временно настаняване.

comment 0
visibility 883
Спортна площадка в район Илинден

Още 5 спортни игрища за 470 000 лв. ремонтират в район Илинден

Още пет нови спортни площадки ще се ремонтират и обновят в столичния район Илинден. Това заяви местния кмет Иван Божилов пред журналисти. В района днес на проверка бе и кметът на София Йорданка Фандъкова, която се увери в качеството на новоизградените футболно игрище и детска площадка. Спортното игрище е до бл. 135 и е в близост до 3-то училище "Марин Дринов". Ремонтите по новите 5 спортни игрища започват до 2 седмици. 3 от тях са баскетболни и две футболни. Осигурено е финансиране - 470 000 лв. за обновяването на спортните зони. "За футболните игрища на 2 години трябва да се разресва тревата. Не е скъпа поддръжката, въпросът е да се прави на време, а не да се изоставят обектите по 30 -40 години, както виждате", коментира кметът на район Илинден. "Най-важното е, че на хората им харесва. Хората в район Илинден, в този квартал са много инициативни. Благодарение на тях с кмета Иван Божилов можем да свършим повече работа. Това е моделът, начинът хората да дават идеи и иницативи, а ние да си вършим работа. Илинден е от най-зелените райони в София. Наша задача беше да възстановяваме инфраструктурата. През последните години направихме страшно много благоустройствени дейности - ремонт в училище "Марин Дринов", в Професионалната гимназия по хранително-вкусова промишленост, изцяло обновени с европейски средства. Над 4 млн. лв. са дадени в района за образование в Илинден тази година. Нова спортна площадка, две детски и ще има още 5. Божилов непрекъснато иска, а Анатоли Илиев като директор на фондация София - Европейска столица на спорта, осигурява тенис маси и съоръжения за спорт. Децата играят, спортуват и ползват базата. По Зелена София са спечелили проект и ще поставят още нови пейки. Тук е най-високият саниран блок в София, а в района общо са осем. Скоро ще приключат дейностите и по деветия блок", каза кметът Йорданка Фандъкова. Тя припомни, че през последните 2 - 3 години са насочени повече средства за кварталите и през следващите години това ще бъде акцентът. "Близо до хората, където живеят  трябва да има детски площадки и паркинги. Имаме идея за два паркинга на общински терени. Знаете, че съм обявила за всички районни кметове да намерят подходящите терени и с публично-частно партньорство да започнем изграждане на паркинги в кварталите, защото това е един от най-тежките проблеми в кварталите на София. Ще продължавам да подкрепям районните кметове. Ролята им е много важна и съм готова да продължавам да подкрепям активните кметове, които идват искат и си защитават си проектите. Тези кметове ги подкрепят и общинските съветници", заяви столичният кмет.  Работа, работа, работа, София има нужда от работа, заяви Фандъкова.

comment 0
visibility 1597
Събаряне на незаконни постройки в район Илинден

Разчистват събореното гето в Илинден, 42 души са настанени в приют (ВИДЕО)

Продължава разчистването на останките от незаконни постройки в гетото на столичната улица Суходол 3 в район Илинден. В понеделник там започна премахването на къщите. Процесът стартира през 2017 г. и поетапно се премахваха. Всеки ден недоволни роми са при кмета на района Иван Божилов. Същевременно пък той трябва да следи и за дейностите по разчистването на терена, тъй като е отговорен за премахването на гетото в района му.  Преди събарянето над 140 души са изведени от мястото. "До момента сме настанили 42 души за 3 месеца в приюта. Само те имат лични карти. Оказа се, че повечето  от обитателите от деца не са си извадили лични карти, а вече са на по 30 - 40 години", коментира пред Столица.bg Иван Божилов. Всички, които са живяли в зоната с незаконни постройки са без адресна регистрация в София. Няма напрежение в района.

comment 0
visibility 2611
Събаряне на незаконни постройки в Захарна фабрика

Продължава събарянето на незаконни къщи в "Захарна фабрика"

Продължава събарянето на незаконни постройки в Захарна фабрика, район Илинден в столицата. И днес багерите ще премахват сгради в гетото. Няма напрежение и има засилено полицейско присъствие. Кметът на район Илинден Иван Божилов заяви, че хората са предупредени още през 2017 г. какво ще се случи. Общо незаконните посторйки били 143 и се премахват поетапно още преди две години. Ромите, които отговарят на условията ще бъдат настанени в общинско заведение за 3 месеца. В гетото живеели над 400 души и нито един няма адресна регистрация. Събарянето ще продължи цялата седмица.

comment 0
visibility 391
Събиране на средства за люлка за деца с увреждания

Фотопроектът "Различните" събира средства за люлка за деца с увреждания

Стартиралият в София частен фотопроект "Различните деца на България" на фотографа Анна Йончева се разрастна и обхвана и други градове в страната. Мащабът му така се увеличи, че се роди и нова инициатива "Да играем заедно". При старта на проекта през пролетта около Ани, в столичните паркове, се събраха десетки деца с увреждания, които имаха шанса да играят и да се завабляват безкрайно със свои връстници. Още тогава те танцуваха и получиха огромната любов на всички и най-вече на връстниците си. Целта на "Да играем заедно" е да се купи специализирана люлка за деца в инвалидни колички, от едната страна седят две деца, които люлеят другото с увреждане. Специализираното съоръжение ще бъде монтирано в парка "Света Троица" в район Илинден в София, откъде започна проектът на Анна Йончева. Люлката ще бъде произведена от фирма Екотрайк в Пловдив. До момента такава не е произвеждана в България. За съоръжението са необходими 3640 лв. с ДДС. Инициаторът Анна Йончева вече е организирала събирането на средства чрез платформата helpkarma.com  и са преведени първите 15 евро от необходимите 1860 евро. "Когато се събере нужната сума тя ще бъде преведена директно на фирмата производител през платформата. Аз няма да имам достъп до средствата", обясни Ани в социалната мрежа. В понеделник, 12 август т. г. Йончева има среща с кмета на община Илинден Иван Божилов, за да получи разрешение съоръжението - люлка за инвалидна количка, да се постави на площадката в парк "Света Троица". Всеки дарител на специализиранта люлка получава сертификат, който може да послужи за облекчение на данъците. "Силно се надявам това да бъде едно добро начало и такива съоръжения да бъдат поставени и на други площадки, в други градове. Не забравяйте,че децата играят най-добре, когато са заедно", написа в социалната мрежа Анна Йончева.

comment 0
visibility 1450
Ремонт на  113 СОУ "Сава Филаретов"

Ремонтират 113 училище "Сава Филаретов" за над 2 млн. лв.

Над 2 млн. лв. ще бъдат инвестирани в цялостен ремонт на столичното 113 училище "Сава Филаретов" на бул. „Тодор Александров” № 117 в район "Илинден". Срокът за пмодерницазията е 10 месеца, съобщиха от район "Илинедн". В обновяването са включени фасадите на сградата, поставяне на топлоизолация и боядисване с цел да се промени цялостната визия на училището. Ремонтът стартира в сряда, 3 юли т. г. От районното кметство са организирали и церемония по първа копка. Изцяло ще се подменят инсталациите в сградата, сред които пожароизвестителна и оповестителна инсталации. Предвидено е изграждането на асансьор и рампа за осигуряване на достъпна среда. Помещенията в сградата ще се ремонтират основно, като предстои оформяне на нови санитарни възли, полагане на нови настилки от дъбов паркет в класните стаи, кабинетите, библиотеката, складови и други помещения. Ще се обновят физкултурните салони, настилки и боядисване по коридорите и стълбищата. Целта да се внедрят мерките за енергийна ефективност - топлоизолация на покрива и външните стени, монтаж на енергоспестяващи осветителни тела и др. Финансирането - 2 341 815,44 лв. е по договор за безвъзмездна финансова помощ, сключен между Столична община и МРРБ. 113 СОУ "Сава Филаретов" е едно от 26-те училища и детски градини в София, които се модернизират с евросредства.      

comment 0
visibility 1248
Започва реконструкция на 153 детска градина в район Илинден

Започва ремонтът на 153 детска градина в Илинден

Малчуганите от 153 детска градина в илинден скоро ще се радват на нова и модерна сграда, съвременно обзавеждане и нов двор. Готов е проектът за реконструкция на градината, която се намира на ул. цар Симеон до парка Света Троица.  Съвсем скоро денското заведение ще има чисто нова сграда с четири групи, потвърди столичният кмет Йорданка Фандъкова. "Сградата е много стара и не отговаря на изискванията за детска градина. Скоро тя ще бъде затворена и децата ще ходят в други градини, защото започва реконструкция", потвърди пред Столица.bg районният кмет Иван Божилов.  Ремонтът е по Оперативна програма "Региони в растеж", по която се обновявят 26 столични училища и детски градини. Сега е ред на 153 градина в Илинден. Конкурсът е приключил, има избран изпълнител и предстои подписване на договор, каза районният кмет.

comment 0
visibility 1135
Професионалната гимназия по хранително-вкусови технологии "Проф. д-р Георги

С хора, питка и здравец откриха обновената хранително-вкусовата гимназия (ВИДЕО и СНИМКИ)

С чисто нова визия, но запазена архитектура е вече столичната Професионалната гимназия по хранително-вкусови технологии "Проф. д-р Георги Павлов". Обновяването на сградата е приключило и днес официално бе открито ремонтиранотото училище. Стотици ученици, учители и официални гости се събраха в двора. За откриването пристигна столичният кмет Йорданка Фандъкова, зам.-кметът Ирина Савина, районният кмет Иван Божилов и други официални лица. Възпитанички на училището посрещнаха гостите с пита и с китка здравец. Столичният кмет веднага забеляза чисто новото многофункционално игрище за футбол, баскетбол и волейбол. То е с каучукова противоударна настилка. Фандъкова първо се спря и се разговори учениците. Тийнейджърите и благодариха за удобствата. Тя пък им пожела здраве, да учат и след завършване да останат в България. Бъдещите технолози в хранителната промишленост показаха и завидни умения в народните танци. Момичета и мвомчета играха хора при откриването на обновеното училище. "Радвам се, че съм сред вас в обновеното училище. Нашата задача е да създаваме условията за добрата подготовка. Искам да благодаря на Ирина Савина и екипът й за това, че се запази архитектурния облик на този сградата. Приоритетите в образованието са сигурност, енергийна ефективност и разширяване не спортната база", каза Фандъкова.  Ремонтът на сградата е около 1,6 млн. лв. по ОП "Региони в растеж". Освен саниране и външен ремонт, вътре от старата сграда са запазени само парапетите от ковано желязо по стълбите. Всичко друго е обновено. Кабинетите са просторни, светли и с ново обзавеждане. Учениците си спомнят, че преди ремонта са стояли с палта в учебните часове. В сградата е изцяло подменена дограмата - врати и прозорци, направена е топлинна изолация на всички фасадни стени, таван и под, подменени са всички осветителни тела с енергоспестяващи. Извършено е конструктивно укрепване и възстановяване, както и подмяна на всички инсталации. Изпълнени са всички мерки за пожарна безопастност и достъпна среда. Монтиран е асансьор с достъп до всички етажни нива в Сграда 1. Физкултурният салон е разширен. На всеки етаж са обособени санитарни помещения за хора в неравностойно положение. Изградено е външно евакуационно стълбище. Гимназията по хранително-вкусови технолии е едно от старите столични училища. При създаването през 1951 г. то е известно като месарския. Преди години държавата го прехвърля и общината получава като наследство една доста стара сграда, която е неподходяща за учебен процес. Всички несгоди са в миналото и от 2015 г. училището работи по Българо-швейцарски проект "Домино". А учениците от трите специалности карат практиката си в реална работна среда.   

comment 0
visibility 576
Ханс Кристиян Андересен

“Андерсениада” завладява децата в район "Илинден"

Пето издание на “Андерсениада” стартира на 28 март в столичния район "Илинден" и ще продължи до 1 април. Той се организира от МКБППНМ и съдействието на артистите от „Камбана Арт”. Инициативата придобива все по-голяма популярност с образователния и културен парактер, пише Софийски вестник. На 1 април се чества и Международния ден на детската книга, а също е и рожден ден на датския приказник Ханс Кристиян Андерсен. Кампанията ще провокира знанията на малчуганите чрез приказките на датския писател и се ги накара да порявяват по често интерес четенето. В "Андерсениада" участват малчуганите от 4 до 6 годишна възраст от ДГ № 51 „Щурче”, ДГ № 52 „Илинденче”, ДГ № 153 „Света Троица”, ДГ № 158 „Зора” и ДГ № 179 „Синчец”. Всички деца ще могат да преживеят приказни приключения.

comment 0
visibility 1986
ул. Кукуш, район Илинден

Ще ремонтират ул. "Кукуш" в "Захарна фабрика"

Скоро ще започне ремонтът на една от възловите улици в район Илинден - ул. "Кукуш". В момента се очаква приключване на процедурата по избор на изпълнител, съобщава БНР. Миналата година обновена бе ул. Божана, която стига до "Кукуш". Ремонтът ще бъде в участъка от бул. "Сливница" до ЖП линията и в посока ул."Йосиф Щросмайер". Състоянието на улицата в "Захарна фабрика" в момента е ужасяващо. По нея има дупки и при дъжд се образуват големи локви. "Кукуш" е една от най-големите улици в "Илинден" и почти обикаля зоната от бул. Сливница до жп линията, откъдето започва "Щросмайер". Дължината й е около 1,5 км. Гражданите и районният кмет Иван Божилов предлагат въвеждане на еднопосочно движение във вътрешнокварталин улици. А дали това ще се случи зависи от предстоящата среща с представители на Пътна полиция. В бюджета на Столична община са отделени 38 млн. лв. за текущи ремонти на улиците за 2019 г. В Капиталовата програма пък са предвидени 63,2 млн. лв. за основни ремонти. След студените и влажни зимни месеци по някои столични улици се отвориха дупки. В момента 49 улици в столицата има обекти на текущи ремонти. Запълват се дупки, преасфалтират се ленти, възсатновява се маркировка, монтират се антипаркинг колчета и се сменят предпазни огради.

comment 0
visibility 1031
Младежи при кмета

Младежи посетиха кмета на район „Илинден“ с искане за повече фитнес площадки (СНИМКИ)

Инициативна група от младежи посетиха кмета на район „Илинден“ г-н Иван Божилов, за да изразят желанието на своите връстници от ж.к „Света Троица“ да бъдат изградени повече фитнес площадки за свободен достъп на открито.Божилов горещо приветства инициатива и, като подчерта, че физическите упражнения на открито и спортът са сред приоритетите му като средство за превенция на зависимости и здравословен начин на живот за малки и големи,той пое ангажимент, според финансовите възможности, да направи необходимото за изграждането на повече стрийт фитнес площадки в междублоковите пространства в района.Заради все по-нарастващия интерес на младите хора към фитнеса на открито, със съдействието на г-н Божилов през последните години на територията на район „Илинден“ бяха изградени 8 нови стрийт фитнес площадки, разположени, в парк „Света Троица“; две комбинирани фитнес площадки в парк „Западен парк“; една в парк „Бял бор“; три в ж.к „Света Троица“ – при блокове 382-383, 299 и 349 и една в ж.к. „Захарна фабрика“ – при бл. 62.

comment 0
visibility 819
Среща на кметът на Илинден с директори

Кметът на Илинден се срещна с директорите на училища и детски градини в района (СНИМКИ)

Ремонтът и обновяването на училищата и детските градини в района са едни от най-важните задачи, за кмета на район „Илинден“ г-н Иван Божилов. Това бе основна тема на разговор, на последната среща, която Кметът проведе, заедно със своя заместник г-жа Мария Тодорова и други служители от администрацията, с директорите на учебните и детски заведения, разположени на територия на Илинден.г-жа Мая Петрова директор на ДГ № 179 „Синчец“ сподели своя опит от реновирането на поверената й детска градина, което в момента е на етап на приключване. В изпълнение на Плана за Интегрирано градско възстановяване и развитие на София, с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж“ чрез Проект за изграждане и основен ремонт на общо 26 общински училища и детски градини, предстои да бъде извършен ремонт на старата сграда на ДГ № 51 „Щурче“ и изцяло събаряне на старата сграда и изграждане на нова на ДГ № 153 „Света Троица“.Паралелно с това, със съдействие на Районна администрация „Илинден“, продължава и възстановяването на емблематичната стара сграда на 43. ОУ „Христо Смирненски“,по-известна като „бившето Военно окръжие“. В момента тече и ремонтът на 3. СУ „Марин Дринов“ като се подготвят документално крупни ремонти на 113. СУ „Сава Филаретов“ и 33. ЕГ „Света София“.

comment 0
visibility 1780
Проверка в ромско гето

Кмета на район „Илинден“ с внезапна проверка в ромското гето (СНИМКИ)

По инициатива на кмета на район „Илинден“ г-н Иван Божилов тази сутринта бе извършена внезапна проверка в т.н. „ромско гето“ в ж. к. „Захарна фабрика“. Със съдействието на началника на 03. РУ – СДВР комисар Дойчин Дойчинов, и други полицаи от управлението и Жандармерията само бяха проверени документите на 25 жители от гетото. 21 от тях се оказаха с повредени или чужди лични карти. Специално внимание г-н Божилов отдели на разговор с родители, за чиито деца има информация, че не посещават училище.  Кметът обясни на родителите,че имат задължението да изпращат децата си редовно на училище, като подчерта, че няма да се поколебае да предприеме всички, позволени от закона действия за връщане на децата в учебните заведения. Проверките в гетото ще продължават, а след зимния сезон ще продължи и премахването на опасните и незаконни постройки, което започна през месец август 2017 г. и  в резултат - към момента са съборени приблизително 1/3 от незаконните постройки в махалата.