Махат "Виетнамските общежития" юни догодина

махане на Виетнамските общежития

Снимка: Зорница Митин, Столица.bg

 
Първите два-три блока от "Виетнамските общежития" в "Красна поляна" ще бъдат махнати през май- юни догодина. Вече има програма за събарянето на старите сгради, дори се строят и новите жилища. Това каза пред журналисти кметът на район "Красна поляна" Иван Чакъров. Днес той присъства на демонстриране ефекта от новите филтри за комини на домакинства, които се греят с дърва или въглища. На събитието присъстваха още кметът на града Йорданка Фандъкова и зам.-кметът по екология Йоана Христова. 
 
Чакъров обясни, че филтрите за комини няма да бъдат монтирани във "Виетнамските общежития", заради предстоящото събаряне. Но пък 90 процента от тези филтри ще бъдат поставени в квартал "Факултета". По отношение на това какво горят ромите, от администрацията на района правят периодични проверки най-вече там, където могат да влизат в домовете. А именно във "Виетнамските общежития". Там ежемесечно с полиция и със Столичен инспекторат ще се правят поне по две проверки. "Вече имаме сведения всеки един апартамент на какво се отоплява, какво гори. Има 3-4 случая, където са задържани роми, които настина горят гуми извън домовете си и кабели, които замърсяват околната среда. Глобите на този етап са наистина фиктивни. Те са 50 лева, като го хванем с нещо, което в общинското жилище замърсява и гори. А иначе са от 100 до 500 лева по Закона за екологията и за чистия въздух. Само, че това е проблем, че ние наистина не можем да влизаме и да   установяваме в самите жилища точно какво се гори", обясни кметът на "Красна поляна".
 
Той допълни, че в момента на територията на района има 35 филтъра за комини, монтирани по старата програма. До края на декември идеята е поне 70-80 да бъдат поставени по новата програма, за да може да се усети ефекта от тях.  
 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Над 15 т отпадъци бяха събрани и извозени от квартал "Факултета"......

Над 15 тона отпадъци се изхвълиха за два дни - вчера и днес, от столичния квартал Факултета, район Красна поляна. Както ...

Прочети още keyboard_arrow_right