Столичният "Ботунец" се превръща в нерегламентирано сметище

-

Снимка: кадър btv

Купища строителни и битови отпадъци, изхвърлени върху зелени площи на метри от спирка на градския транспорт предизвикват недоволството на жителите на столичния квартал "Ботунец".

"Случайно ги открих. След което сигнализирахме, подадохме оплакване, но няма никакъв резултат“, разказа пред btv Христо Иванов – жител на квартала.

"Получаваме жалби непрекъснато за цялата територия на София. Предприели сме необходимите действия, както тук так и на другите места да получим какъв е статутът на терена и съответно да предприемем действията, които следват да започнем“, каза инж. Николай Неделков – директор на Столичен инспекторат.

На мястото има всякакви ненужни вещи - стари мебели, техника, стоителни отпадъци. „Както виждате отпадъците тук не са битови, те в повечето случаи са строителни и едрогабаритни. Това са отпадъци, които са в следствие на ремонти и те не са такива, които могат да се разполагат в битовите контейнери или около тях, за такива отпадъци трябва да бъдат наети строителни контейнери, като съответно фирмите, които оперират с тези строителни контейнери те не предпочитат да влезнат във Враждебна да заплатят такса, а намират най-удобното място, където могат да ги изхвърлят“, отбеляза още инж. Неделков.

За конкретното замърсяване в Ботунец вече са предприети мерки за почистването му. На територията на София обаче има 242 такива нерегламентирани сметища.

Глобите за нарушителите започват от 300 до 1000 лева за физически лица и от 1400 до 4000 лева за юридически лица. За нерегламентиран превоз на земни маси и строителни отпадъци санкциите са от 100 до 1000 лева за физически лица и от 5000 до 50 000 за юридическите лица. Ако терените са частни, съответно собствениците имат срок от 30 дни да бъдат почистени. Ако не бъдат почистени, се съставя акт за установяване на административно нарушение, обясни директорът на Столичния инспекторат.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Двойки от няколко поколения празнуваха любовта в столичния Кремик......

  Истински празник на любовта и семейството се проведе вчера в столичния район „Кремиковци“. Събитието...

Прочети още keyboard_arrow_right