Кой трябва да почисти Панчаревското езеро? Непочистеният водоем не отказва каякарите

Кой трябва да почисти Панчаревското езеро? Непочистеният водоем не отказва

Снимка: Столица.bg

Платени са 180 000 лв. за изработване на проект за почистване, който втора година чака финансиране. Засега интересът към Панчаревското езеро е засилен единствено от строители заради апетитни имоти

От години се говори за непочистеното Панчаревско езеро и то все е непочистено, въпеки че там целогодишно се провеждат тренировки по каят. За проблемите и опсаностите разказват пред БНР Ани Попова и Пламена Петрова - треньори по каяк, и 15-годишният Кристиян Андреев, който тренира на езерото трета година.

От 4 години гражданското Сдружение за развнитие на Панчарево и Кокаляне сигнализират за отпадъците в езерото и правят отчаяни опити то да бъде почистено. Дори организираха акция по почистването преди 2 години.  А има и готов за почистването и очаква финансиране. По него са платени 180 000 лв. за изготвяне на работния проект.

Пускат обществена поръчка за 69 000 лв. за чистене на Панчаревското езеро

Но нито една институция не предприема действия за почистването на водоема. На езерото в Панчарево целогодишно се провеждат тренировки по каяк и треньорите обучават от 6-годишни деца до хора в пенсионна възраст. Има каяци, които са подходящи за начинаещи, а студеното време не плаши никого от желаещите да се срещнат с вятъра, а защо не и с водата, разказаха пред БНР треньорите.

Езерото в Панчарево е единственият водоем около София, подходящ за подготовка, но не и за провеждане на състезания. Причината за това е, че езерото, реално язовир, не е почиствано отдавна. А едно от предназначенията на водоема и е спортно съоръжение на което има кула и трибуни.

Доброволци се заеха с почистването на Панчаревското езеро

До колко са подходящи условията за каране на каяк в Панчаревското езеро и имаха ли ефект опитите на Министерството на околната среда и водите да зариби язовира с цел почистване на дъното му от част от растителността?

Според Ани Петрова сериозно се е влошило ъстоянието на езерото през последните години.През лятото има повече посещения, но кошчетата не се изпразват навреме и с пластмасови отпадъци се замърсява както бреговата околност, така и водоемът.

15 000 бял амур и толстолоб ще чистят дъното на язовира Панчарево

През пролетта на т. г. Панчаревоското езеро засушаваше и боклуците бяха повече от водата от страната на трибните. Покрай езерото се направи и хубава асфалтова алея, която е към Герман, стената на язовира, а също и велоалея. Засега интересът към Панчаревското езеро е засилен единствено от строители заради апетитни имоти по брега. 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 32 Гласове)
 • Няма да избере (26%, 41 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
 • Ще има нови избори (30%, 46 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (12%, 18 Гласове)
Общо гласували: 155 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Санкция за магазин в Панчарево за изхвърлени кашони...

Търговски обект в район „Панчарево“ получи акт за това, че е изхвърлил голямо количество кашони в четири кон...

Прочети още keyboard_arrow_right