Район „Панчарево“ отбелязва Сирни заговезни с празника Поклади

Район „Панчарево“ отбелязва Сирни заговезни с празника Поклади

Снимка: Canva.com

Жителите и гостите на столичния район „Панчарево“ ще имат възможност да отбележат Сирни заговезни с празника “Поклади в с. Панчарево”. Инициативата ще се състои тази неделя – на 6 март, от 18:30 пред сградата на районната администрация.

Организатори на събитието са Администрацията на столичния - район “Панчарево”, кметството на с. Панчарево и НЧ “Виделина -1908 г.”

Самодейците от читалището и сурвакарската група от с. Черна гора ще направят възстановка на традициите и обичаите, характерни за празника в региона.

Сирни заговезни са известни още като Неделя Сиропустна, Прошка, Поклади. Това е празник, който се чества винаги 7 седмици преди Великден. С него се слага начало на Великия пост.

Този ден е свързан с много обичаи, които жителите на район “Панчарево” спазват и обичат.
По традиция по-младите искат прошка от по-старите – деца от родители, младоженци от кумове. След това се палят се огньове, около които се играят хора и се пеят песни. За прогонване на злите сили от къщата се правят факли от слама, наречени оратници.

На този ден за последно се ядат млечни продукти и яйца, след което започва Великият пост, който продължава чак до Възкресение Христово. Прието е на трапезата да се слагат баница със сирене, варени яйца, варено жито, халва с ядки.

Забавен момент от празника е т.нар. хамкане. На червен конец се завързва бяла халва или варено яйце и децата се опитват да го уловят с уста. Вярва се, че който успее да се справи с това, ще бъде жив и здрав през цялата година.

Част от незабравимото преживяване са срещите с кукерските дружини от маскирани мъже, облечени с кожи и накичени със звънци, които обикалят по домовете и благославят за здраве и плодородие.

Кметът на СО - район “Панчарево” Николай Гюров, екипът на районната администрация и НЧ “Виделина - 1908” канят жителите на с. Панчарево на празника край огъня и призовават да се спазват противоепидемичните и противопожарните мерки за безопасност.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (14%, 196 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (84%, 1167 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 31 Гласове)
Общо гласували: 1394 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Съставиха акт за замърсяване на улица в Кокаляне...

Огромна купчина със строителни и други отпадъци, е била струпана на уличното платно в с. Кокаляне, район Панчарево, съоб...

Прочети още keyboard_arrow_right