Какво намери Трайчо Трайков под Паметника на съветската армия (СНИМКИ)

photo_library
 • -

  Снимка: Facebook, Трайчо Трайков

 • -

  Снимка: Facebook, Трайчо Трайков

 • -

  Снимка: Facebook, Трайчо Трайков

 • -

  Снимка: Facebook, Трайчо Трайков

Просторна зала с множество железобетонни колони, които подпират конструкцията на Паметника на съветската армия. Това откри кметът на столичния район "Средец" Трайчо Трайков, който влезе в пространството под монумента в Княжеската градина.

На места по колоните бетонът се е изронил и корозията прояжда арматурата, съобщи още той. Снимките показват и, че мястото е било посещавано и използвано за нощуване, вероятно от бездомни. Назад в годините пространството под паметника не е изполвано официално, към него няма изграден достъп и има конструктивно предназначение. Всички експертизи показват, че конструкцията е компрометирана, добави Трайков.

 

Кметът на "Средец" припомни, че през тази седмица в Столичният общински съвет ще се гледа доклад за обявяване на международен конкурс за идеи за бъдещето на това място.

Обявяват международен конкурс за столичната Княжеска градина

Като цяло идеите са в три посоки, пояснява Трайков:

- Възстановяване на парка - градина (чудесен вариант според районния кмет, който не крие, че личните му предпочитания са към него). През 1882 г. градският градинар Карл Бец (1850-1925) създава на това място първата зеленчукова и овощна градина и построява павилиони за цветя. Десетина години по-късно пространството е оформено като ботаническа градина, поставени са и четири остъклени оранжерии. По време на управлението на княз Фердинанд, Княжеската градина се облагородява и дооформя от швейцарски и австрийски специалисти, които обогатяват растителността с екзотични и редки видове и създават алеи и алпинеуми. В съседство на Царската ботаническа градина върху площ от 30 декара през 1936-37 година е изградена Царска детска градина, в която са допускани само деца. Борис III финансира изграждането ѝ с лични средства, а в нея са инсталирани съоръжения за детски игри и спорт, водни басейни, заслони, детски бюфет, медицински пункт и дори детски летен театър с 600 места.

- Друг паметник - Много са идеите какъв паметник да бъде издигнат на мястото на този на съветската армия. Според допитвания преобладават мненията, че ако се реши да има друг паметник, той трябва да е с българска тематика, да е посветен на България, да изобразява национален герой или хановете - създатели на държавата.

- Обществена сграда - Както е известно, Фердинанд е смятал да си построи там дворец, но войните са предотвратили плана му, припомня Трайчо Трайков. Според някои от идеите, на мястото трябва да се построи сграда, подобна на НДК, в която да има пространства за изкуство и зона за забавления.

Пространството е знаково за София и възможно най-скоро трябва да има яснота за това, какво предстои. Въпросът вече е градоустройствен, а не идеологически.  Има опасност процесът на обсъждане да продължи дълго, което не е добре. Дебатът по въпроса трябва да се проведе без голямо отлагане във времето, но също така и много, много внимателно, отбелязва районният кмет.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 33 Гласове)
 • Няма да избере (27%, 42 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 19 Гласове)
 • Ще има нови избори (29%, 46 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 18 Гласове)
Общо гласували: 158 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

20 години Московска 33 не може да спаси къщата на Гешов в София...

Повече от 20 години Столична община не може да реши проблема със сграда в центъра на града, известна сред столичани като...

Прочети още keyboard_arrow_right