Начална страница / Райони на София / район "Нови Искър", СО / Фандъкова провери изпълнението на програмата за печки на пелети в “Нови Искър”

Фандъкова провери изпълнението на програмата за печки на пелети в “Нови Искър”

Започнахме монтирането на печките на пелети от биомаса в район „Нови Искър“. Целта ни е да намалим битовото отопление на въглища и дърва, защото през зимата то е основен фактор за увеличение на нивата на фини прахови частици, написа Фандъкова в мрежата.

Отоплението на пелети освен много по-чисто е и финансово по-изгодно за семействата. Анализите показват, че коефициентът на ефективност на пелетите е около 90%, а на дърва и въглища – около 40%. Топлината, излъчвана при горене на пелети, е 2,5 пъти повече от топлината при горене на дърва. Получената пепел от пелетите е 20 пъти по-малко от пепелта след изгарянето на същото количество дърва. Отоплението на пелети ще намали с над 40 % отделяните емисии на фини прахови частици.

Пилотният ни проект обхваща 30 семейства и планираме да го разширим използвайки възможностите на ОП „Околна среда“. Избрахме район „Нови Искър“, защото е с най-висок брой на домакинствата, които се отопляват на дърва и въглища – над 7 000. По правилата на проекта през първите 3 години новите пелетни печки са собственост на общината, което ни дава възможност да проверяваме дали домакинствата ги използват по предназначение.
Като част от мерките за намаляване на дела на битовото отопление на дърва и въглища сме си поставили за цел разширяване на мрежата на топлофикация и на газопреносната мрежа.

Снимки – Geo Kalev

Харесайте нашата страница и следете всички новини от столицата

Коментари

коментара

Относно Столица.bg

Виж също

Проект за 5,2 млн. лв. ще се реализира в Нови Искър до края на 2019 г.

Над 730 000 лв. са инвестирани в район Нови Искър на София. Продължаваме и в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *