Тема: Фандъкова

comment 0
visibility 24644
Фандъкова с призив към столичани за ремонтите и купоните по време на изолац

Фандъкова с апел към столичани за ремонтите и семейните купони по време на изолацията

  Кметът Йорданка Фандъкова публикува в социалната мрежа Фейсбук призив към столичани по повод многото сигнали, които получават в Столична община за семейни купони и ремонти по време на карантината. Неща, които пречат на хората по блоковете да си вършат работата.    Ето какво сподели Фандъкова:    "В последните 2 седмици много хора останаха вкъщи, изпълнявайки ограничителните мерки срещу коронавируса.   Така домовете ни станаха работни офиси, класни стаи, занимални, спортни зали, библиотеки, включително кухни на мастър-шефове, сцени на „България търси талант“ и строителни площадки на майстори, решили, че сега му е времето на ремонта, планиран за лятото. И всичко това се събира в един блок, стена до стена, на няколко квадратни метра разстояние, по едно и също време. Така, може би парадоксално, но физическата дистанция, която трябва да пазим, направи нас, хората, които живеем в жилищни блокове, още по-близки.   В последните дни получих десетки сигнали за шум от домашни ремонти и семейни купони, които пречат на съседите да вършат своите задачи.   Забраните за определени часове са ясни, полицията може да ги контролира и налага санкции. Но освен наредби има и разбиране, което да проявяваме.   Законово и житейски е неизпълнимо да отговоря на призивите да издам заповед за забрана на всички домашни ремонти и шумни дейности вкъщи по всяко време на денонощието.   Затова моят призив към всеки, който е решил, че ремонтът е неотложен, да подходи с разбиране и да намери начин да говори със своите съседи.   Етажните собствености могат и да приемат правилото, че за времето на извънредното положение, ремонти не могат да се правят. Има варианти, но за всички тях е нужно да си говорим и да стъпваме в обувките на другите.   Стоим в къщите си и пазим дистанция, за да пазим здравето на родителите и децата си, на приятелите и колегите, на съседите и непознатите. Нека, докато пазим живота, да си опазим и нервите.   И така, полека, докато се борим с коронавируса, да се научим и да живеем заедно. Защото всичко, което правим сега е, за да продължим да сме заедно!"  

comment 0
visibility 1115
Фандъкова към пенсионерите

Фандъкова към възрастните столичани : Останете си вкъщи!

В последните часове разговарям с десетки софийски лекари, които настояват за по-строги мерки, с които да ограничим разпространението на вируса в града ни.   Да, нашите здравни заведения имат най-голям капацитет, но той е ограничен и няма да е достатъчен в случай на масово заразяване. От нашата дисциплина и лична отговорност зависи да ограничим заразата, така че да дадем на нашите лекари възможността да лекуват всеки, а не да се налага да избират. Това се казва в обръщение на кмета на София към столичани.   „Аз разбирам и споделям тревожния глас на нашите лекари. Те в момента поемат тежките случаи и се грижат за болните. На тях разчитаме да спасяват живота ни и сега е наш ред да им помогнем, защото ние сме техният екип. Нашата отговорност е техният успех, а успехът е животът.   Обръщам се към възрастните хора – останете си вкъщи! Вашите деца и внуци с радост ще отделят от времето си, за да имате храна и лекарства. За тези, които са сами, екипи на общината доставят стоки от първа необходимост в домовете им.   Моля всички, родители и млади хора, не посещавайте детските и спортни площадки в парковете и градините.“   Според кмета на София с дисциплина, самоограничения и отговорно поведение можем да предотвратим налагането на много по-строги мерки в града ни, като въвеждане на пълна карантина, която виждаме в италианските градове и вече в Банско. Столичната община заедно с националния щаб има готовност и за въвеждане на по-твърди мерки, при разрастване на случаите в столицата.   От вчера заедно с полицията, районна прокуратура и здравни медиатори са предприети засилени мерки за информиране на гражданите в ромските махали на София.   Продължава дезинфекцията около големите болници, в кварталите, на пешеходните подлези и пазарни площадки.              

comment 0
visibility 6526
Фандъкова към столичани: Не ползвайте безплатното паркиране за разходка до

Фандъкова към столичани: Не ползвайте безплатното паркиране за разходка до центъра

Кметът на София Йорданка Фандъкова отправи апел в социалната мрежа към жителите и гостите на столицата във връзка с въведените мерки заради извънредното положение.    Тя припомни,че „синя“ и зелена“ зона са затворени преди два дни, за да се осигурят условия за по-голяма социална дистанция в дните на извънредно положение. Целта е гражданите, които работят в центъра, да могат да паркират безплатно. Натоварването на зоните вече достигна пълния им капацитет.   "Затова, моля всички, които нямат неотложна работа, да не идват с автомобилите си в центъра. Моля, не използвайте неработещата зона като повод за разходка до центъра! Това блокира работата на зоната и ще наложи въвеждане на допълнителни мерки. Да не забравяме, че в централните райони живеят наши съграждани, които също трябва да могат да се приберат в домовете си.   Нека сме отговорни, солидарни и съпричастни!Моля, използвайте зоните за паркиране, само ако работите в центъра и при належаща необходимост!Да бъдем отговорни!", призова Фандъкова.     

Реклама
comment 0
visibility 5408
намалели пътници в метрото

Фандъкова: С повече от една трета са намалели пътниците в метрото

С днешна дата ситуацията около разпространението на коронавируса в София не изисква затягане на режима, но тя е динамична и трябва да сме подготвени всичко. Това каза кметът на столицата Йорданка Фандъкова пред камерите на БНТ.    Фандъкова не изключи възможността от налагане на по-строг режим в София, ако ситуацията в града ескалира. Думите ѝ идват, след като вчера бе наложена двуседмична карантина на Банско, при която се забранява влизането и излизането от населеното място, а придвижването по улиците трябва да е само при необходимост.    “Привърженик съм на възможно най-строгите мерки, защото всички виждаме, че ако има нещо сигурно, това е, че изолацията помага за намаляване на разпространението на коронавируса”, коментира тя.   “Най-важно беше да ограничим условията за струпване на хора, затова и отворихме Синя и Зелена зона”, коментира тя. По думите ѝ вчера, в първия ден на безплатно паркиране в центъра на града, не е имало струпване на автомобили.    С повече от една трета са намалели пътниците в софийското метро, като във вторник техният брой е паднал под 100 хиляди, съобщи столичният кмет. За сравнение в обикновен делничен ден столичната железница се ползва от около 340 хил. души.    Заради хубавото време обаче, в парковете се забелязва приток на хора. Фандъкова призова за спазване на мерките за социална изолация. Що се отнася до туристите в града, няма официална информация за техния брой. Хотелите обаче продължават да работят и Фандъкова призова за отговорност. “Там където няма дисциплина, има и санкции”, подчерта тя.   

comment 0
visibility 23816
затворени училища

Фандъкова: Училищата на територията на Столична община затворени за седмица от понеделник

Затваряме училищата на територията на Столична община за срок от седмица, считано от понеделник. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова на брифинг във връзка с предприетите мерки срещу разпространението на COVID-19 в София.   Фандъкова посочи, че е провела разговори с министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, с който са обсъдили вариантите за онлайн обучение.   „От понеделник ще може децата и учителите да работят от вкъщи онлайн. Помолих директора на столичното регионално управление да направи справка. Като цяло учениците в София, над 90% и повече, разполагат с техническа възможност: таблети, компютри и телефони, с които могат да се включват, надявам се и учителите. Онлайн обучение, според възможностите“, обясни Фандъкова.   Затварят се и публични места: театри, кина, галерии, детски клубове и всякакъв вид клубове, концертни зали, за да може да се ограничи максимално събирането на хора.   Всички периодични и временни пазари също ще бъдат затворени. „Сега ще затворим и пазарите в Малашевци, Подуяне, на Националния стадион „Васил Левски“ – всички места, на които се струпват много хора“, посочи кметът.      

comment 0
visibility 1058
щаб срещу коронавируса

Фандъкова: Разполагаме с екипи, оборудвани с всичко необходимо, за борба с коронавируса

Имаме сформиран щаб към Столична община, който е в пряка връзка и тясна координация с Националния щаб. Има създадена организация с екипи, оборудвани с всичко необходимо, които са подготвени да взаимодействат със съответните органи и да ги подпомагат по всякакъв начин. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на посещение на метродепото в кв. „Обеля", съобщи "Фокус".   „Имаме указания към директорите на градския транспорт, включително и „Метрополитен“ за засилени методи за дезинфекция на всички превозни средства. Ясни указания от Националния щаб имат и училища, детски градини, социални домове, болници и др“, заяви Фандъкова.   Тя увери хората да са спокойни, че се предприемат всички възможни мерки от страна на Общината срещу коронавируса.   „При положение, че се ограничат масови прояви, имаме готовност тези, които са организирани от Общината, да бъдат ограничавани, но нека да чуем решението на Националния щаб, където са едни от най-добрите лекари“, допълни столичният кмет.  

comment 0
visibility 2839
забрана

Със заповед на Фандъкова е забранен "Луков марш"

С безсмислени политически мнения и изявления за "Луков марш" започна днешната сесия на Столичния общински съвет. Шествието за "Луков марш" е забранено със заповед на кмета на София Йорданка Фандъкова. То трябваше да се проведе в събота - 22 февруари. Калоян Паргов- председател на групата на БСП в СОС,  определи забраната като смелост. Методи Лалов пък от "Демократична България" заяви,че националсоциализма не е мнение, а престъпление.    "Да се използва историята  за защита на лична цел е срам за нашите основни институции. И това съвсем не е в идеята на Левски за Свободата. Мислехме, че епохата на манипулации за присвояване на история е приключила в миналото. Недопустимо е най-почитаните ни национални  герои да служат за претекст за политически удари".Това каза в залата Малина Едрева-председател на комисията по образование и култура в СОС.   "Не съм очаквал, че СОС ще е продължение на Народното събрание и спора между "Дондуков"1 и 2. Действията, които заклеймяват антисемитизма, националсоциализма и други, са в основата на обединена Европа", каза Калоян Паргов.    "Със заповед съм забранявала "Луков марш". И тази година направих същото. Очаквам МВР да предприеме действия. Това не е смелост, а въпрос на принципи. Не е нужно да се продължава темата, защото всяка година тя се повдига по един и същи начин", каза в залата пред общинските съветници кметът на София Йорданка Фандъкова.   Александра Никова        

comment 0
visibility 638
кнсб

Фандъкова: "София е пример за това как с активен социален диалог заедно постигаме резултат...

"Активният социален диалог е ключът за постигането на нови решения, преодоляването на проблемите и развитието на града. София е пример за това как с активен социален диалог заедно постигаме резултати." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в приветствието си към Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) по повод отбелязването на 30 години от създаването на организацията.   На церемонията присъстваха президентът на България Румен Радев, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, министър-председателят Бойко Борисов, министри, депутати, членове и симпатизанти.   Кметът Фандъкова посочи,че "Заедно работим за изпълнението на подписаното преди няколко месеца споразумение с конкретни ангажименти и политики в сферите на социалния диалог, повишаване на заетостта, развитие на човешките ресурси, борбата с бедността, образованието, здравеопазването, подобряването на административното обслужване, развитието на обществения транспорт и транспортната инфраструктура.“   София осигурява най-високия стандарт на живот в страната. Тя е един от градовете с най-висок темп на ръст на БВП на глава от населението в Европа, а брутният вътрешен продукт съставлява 40% от общия за България, като БВП на глава от населението е два пъти по-висок от средния за страната и постепенно приближава средната стойност за Европейския съюз.   Средната заплата в София надвишава средното заплащане за страната с 38% и доближава европейските нива. Заради концентрацията на високообразовани хора равнището на заетост в София достига 76% през 2018 г., а безработицата е най-ниска в сравнение с останалите региони в страната – едва 2,1 процента.   По думите на Фандъкова „В Бюджета на София тази година осигуряваме повече средства за увеличение на заплатите на медицинските сестри в училищата и детските градини, на социалните работници, на учителите и на работещите в общинските театри и културни институти. Това са хора, на които разчитаме за нормалното функциониране на града и грижата за децата и най-уязвимите граждани.   За постигането на тези резултати за мен винаги е било важно да имаме активен социален диалог. Това е диалогът за хората в града, а най-важният фактор е човешкият потенциал" – каза също кметът Йорданка Фандъкова.  

comment 0
visibility 1567
Негован

Столична община кандидатства за строителство на 9 нови детски градини и 3 училища (СНИМКИ)

Кметът Фандъкова днес ще изпрати до Министерски съвет писмо за кандидатстване за строителство на нови училищни сгради и сгради на детски градини. "По програмата на правителството сме заложили да кандидатстваме с 9 нови сгради на детски градини и 3 училищни сгради на обща стойност около 40 млн. лв. 4 от 9-те сгради за детски градини се намират в райони, където кметовете не са на ГЕРБ". Това каза кметът на София пред журналисти по време на визита в новоизградения физкултурен салон на 176 ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в с. Негован, район Нови Искър.   Последната вметка на Фандъкова бе заради една "мантра", която се наложи по време на обсъждането на бюджета в Общинския съвет. Твърдението бе, че не се инвестира в районите, и че се избират кметовете, при които да се инвестира.   "Мисля,че е срамно за всеки политик, който разделя хората на "наши" и "ваши" и кметовете на "наши" и "ваши". Защото и в Негован, и в "Лозенец" и в Нови Искър, и в Младост живеят гражданите на София,  които плащат данъците си и които имат нужда от подобряване на средата. Аз не деля хората. И доказателство за това е цялата ни работа.     Смятам,че е крайно време да спре това разделяне. Да се насочат и кметовете, и общинските съветници към работа,  към подготовка на проекти. Защото където има готови проекти, готови план сметки, там си струва да се насочат инвестициите. За да може да се справяме с проблемите в града", подчерта Фандъкова.    

comment 0
visibility 951
избор за кмет

Софийският административен съд потвърди избора на Фандъкова за кмет

Административният съд на София-град потвърди решението на Общинската избирателна комисия, с което бе обявен изборът на Йорданка Асенова Фандъкова за кмет на Столична община, научи Столица.bg.   Решението излезе на 7 февруари и това не е краят  на съдебната одисея по жалбите на Мая Манолова, която беше основен претендент за "Московска 33" на местните избори през октомври 2019 г.  Само седмица след като ОИК излезе с решението си, Манолова внесе в съда около 5 класьора с документи.    Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд/ВАС/.    Александра Никова    Очаквайте подробности     

comment 0
visibility 1232
манипулации

Кметът на София: Манипулация е, че парите в бюджета са по-малко за районите

Манипулират се хората, че нямало пари за кварталите и се делят районните кметове. Чух и коментари от типа „Признаваме, че работите, но не сте амбициозни“. За мен е важно да сме реалисти. И второто обвинение е, че не се насочват средства към кварталите. Това е страхотна манипулация, защото всъщност всички средства от бюджета са насочени към всички райони на София. Това коментира кметът Йорданка Фандъкова пред журналисти след като започна разгорещена дискусия за Бюджет 2020 на Столична община в залата. Днес при обсъждането на бюджета преди гласуването на общинските съветници отново бяха отправени критики, основно от Демократична България, че техните районни кметове не получили исканите средства и тези райони са ощетени. „Парите не отиват някъде другаде, извън пределите на Столична община. Не приемам разделянето на хората на наши и ваши, значи наши са гражданите в районите с кметове от съответната политическа сила, а останалите са други. За мен гражданите на Столична община са всички в София и аз имам грижата и отговорността пред всички. Много манипулативно е да се взимат средствата само по някоя от програмите. Обикновено се взимат средствата за ремонти на уличната мрежа. 50 млн. лв. са насочени към текущите ремонти в 24 района на София , 20 млн. лв. към програмите на районните кметове. Половината получават парите директно, за да правят процедури и да могат да инвестират. Другата половина също са по техните програми, когато ги представят“, обясни столичният кмет. Тя бе категорична, че уважава техните искания, но не е съгласна да се манипулират хората. Като пример Фандъкова даде столичният район Младост, където хората протестирали. "Нека кметът да си свърши работата. 10 блока са в програмата за саниране, 10 млн. лв. са насочени към Младост и районният кмет бави процедурите , това не са ли пари за Младост“, каза Фандъкова. Александра Никова 

comment 0
visibility 486
обсъждане

Йорданка Фандъкова: Бюджет 2020 е точно фокусиран в кварталите и екологията

Проектът за бюджет на Столична община за 2020 година претърпя още едно увеличение и вече е в размер от 1, 729 милиарда лева. Първоначално проектът беше 1,703 млрд.лева, но след общественото обсъждане бе увеличен с 20 милиона лева. "С предложенията от обсъжданията в комисиите на СОС общо предлагам бюджета да бъде 1,729 милиарда лева", каза кметът на София Йорданка Фандъкова при започването на сесията на СОС. Първа точка от дневния ред е именно приемането на бюджета на Столична община за 2020 година.    Предвидените собствени приходи са в размер на 789 милиона лева, което с е с 64,4 милиона лева повече от 2019 година. "Имаме амбициозната задача почти 41 милиона лева повече да съберем от данъци и 23 милиона лева повече от управление на общинска собственост и такси", уточни столичният кмет.    Бюджет 2020 е точно фокусиран в кварталите и екологията. 12 милиона лева повече са предвидени за квартални улици. За програмите на районните кметове са отделени 20 милиона лева, като половина от тях те ще получат директно, а другата половина по техни програми и проекти, обясни за пореден път Йорданка Фандъкова.    По отношение на въздуха в София са насочени 80 процента от средствата от бюджета и 95 от инвестиционната програма на Столична община.   Преди да започне сесията председателят на "Демократична България" Методи Лалов прочете декларация, за която уточни, че всъщност е забележка. И в нея обяви несъгласието на общински съветници с проекта за бюджет. Основно той наблегна,че не били заделени достатъчно средства за районните кметове.    Още от 9.30 часа пред сградата на "Московска 33" имаше около 20 души, които протестираха. Една част от тях са недоволни от обезщетението за отчуждените им имоти на разширението на "Ломско шосе", а другите бяха от район "Панчарево" с плакати с надпис "Докога няма да има пари за "Панчарево"?.   Александра Никова     

comment 0
visibility 366
прегледани

Фандъкова: 26 084 жени са прегледани по Общинската скринингова програма за рак на млечната...

  "За пет години 26 084 са жените, прегледани безплатно от лекари в най-големите общински и държавни болници в София по Общинската програма за скрининг на рак на млечната жлеза. Гордея се, че София има една от най-мащабните програми за превенция на едно от лечимите онко заболявания." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова пред Българския форум на бизнес лидерите, който се проведе на 4 февруари, когато отбелязваме Световния ден за борба с рака – инициатива, която обединява целия свят.   Форумът на бизнес лидерите е сред първите организации, подкрепили изпълнението на Общинската скринингова програма.   Кметът на София Йорданка Фандъкова поздрави Българския форум на бизнес лидерите за последователната политика и активна работа в отстояването на обществени, социалноотговорни каузи: "Моя лична кауза е да развиваме града ни с работа и да променяме качеството на живот на хората, а образованието и здравеопазването са ключови приоритети за постигане на тази цел."   Столицата бе първата община, която по инициатива на кмета Фандъкова заедно с лекари създаде и продължава Общинската програма за скрининг на млечната жлеза. Тя е най-голямата скринингова програма за рак на млечната жлеза в България.   В бюджета на София, който предлагаме, защитаваме половин милион лева, за да продължи изпълнението на няколко скринингови програми заедно с общински и държавни болници – освен за профилактика на рак на млечната жлеза, включваме и преглед на щитовидна жлеза и на белите дробове, каза също Фандъкова. Тя припомни, че продължаваме и нашата програма инвитро, която е различна от националната, и вече има родени 13 бебета. Очаква се в края на февруари да се роди 14-то бебе.   Висококвалифицираните специалисти и напредъка в икономиката на града през последните години са основната причина за привличането на инвестиции, посочи също столичният кмет.  

comment 0
visibility 2591
Орландовци

Фандъкова посети 58 ОУ "Сергей Румянцев", чу проблемите на хората от "Орландовци" (СНИМКИ)

  Кметът на София Йорданка Фандъкова посети  58 ОУ „Сергей Румянцев“ и читалище „Райна Княгиня“ в квартал „Орландовци“ и се срещна с представители на инициативния комитет на района. В срещата участва и кметът на район „Сердика“ Тодор Кръстев.   По време на разговорите представителите на инициативния комитет Аделина Карчина и Моника Николова поставиха исканията на гражданите от "Орландовци" за саниране на фасадите на училището и читалището, както и за необходимостта от ремонт на тротоари в квартала. Към момента е облагороден  подходът към училището, изграден е нов тротоар и са поставени озеленяване и пейки. Със средства на училището и участие на родителите и децата е направен и ремонт на стаите и коридорите. Изградено е осветление и е поставено  видеонаблюдение на парка, който е в непосредствена близост до училището.    В 58 ОУ „Сергей Румянцев“ учат 340 деца до 7 клас, като обучението се провежда на една смяна. Кметът на София Йорданка Фандъкова пое ангажимент сградите на училището, детската градина и читалището да бъдат топлофицирани, за да се подобри средата.   "Направени са: енергийно обследване и паспортизация на сградата, което е условие за саниране, предстои да бъде изработен проект и училището да бъде включено в програмата на Столичната община за саниране" – каза кметът на район „Сердика“ Тодор Кръстев. В момента се прави паспортизация и на читалището. В читалището се намира  Дневен център за деца и младежи със затруднения в развитието към федерация "Адаптирана физическа активност" – Балкани и Черноморска област. Кметът разговаря с председателя на федерацията Слав Петков, треньори и родители за работата на дневния център и спортните успехи, които младите постигат с помощта на своите ръководители.     Кметът на София Йорданка Фандъкова  постави задача на Тодор Кръстев да изготви заедно с  инициативния комитет програма за инвестиции в квартала.    

comment 0
visibility 376
вода на София

Фандъкова: Цената на водата в София няма да се повиши

Свързването на водопроводната система на София с тази на Перник няма да доведе до повишаване цената на водата за софиянци. Това обясни пред bTV кметът на София Йорданка Фандъкова. Има уверения, че няма да се повиши цената на водата и за Перник, уточни тя.   Вчера е получено искането от правителството за разрешение да се ползва водопреносната мрежа на столицата, за да получат перничани вода от яз. „Белмекен“, а Столичният общински съвет (СОС) трябва да го обсъди и гласува следващата седмица, уточни кметът.   Фандъкова напомни, че новият водопровод, който ще свърже Перник със София, ще се изгражда с държавни пари, които вече са осигурени. Също, че е поискала спирателен механизъм към връзката при Мало Бучино.   1,722 млрд. лв. е бюджетът на София за тази година, който ще бъде предложен за гласуване на СОС, съобщи кметът.   От тях 216 млн. лв. са отделени за изграждането на 12 км на третата линия на метрото, които ще бъдат готови тази година, както и за нови превозни средства, уточни тя.Тази година ще започне ремонтът на цялото трамвайно трасе по бул. „Цар Борис III“.   Около 200 млн. лв. ще е план-сметката за почистването на града.        

comment 0
visibility 538
водна криза

Фандъкова за кризата в Перник: Ще подкрепя само решение, което дава 100 % гаранции за стол...

  Ще подкрепя само решение за Перник, което дава 100 % гаранции за софиянци. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на заседание на Постоянната комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране към СОС. На него се разглежда предложението за водната криза в Перник, съобщава  „Фокус“.   „Знаете, че в събота в Министерски съвет се проведе извънредно заседание, на което беше съобщена идеята за осигуряване на допълнителни количества вода от водосбора на „Белмекен“ до Перник през водопреносната мрежа на София. Тази идея беше предложена след сериозен експертен анализ и оценка на съществуващата инженерна инфраструктура.   Още в събота поисках от Министерски съвет в първия работен ден ресорните министри да представят пред Комисията по инженерна инфраструктура в Столичен общински съвет заедно с кмета на Перник и ръководството на „Софийска вода“ тази идея. Смятам, че е изключително важно да се получат отговори на всички поставени въпроси. Искам да благодаря на председателя и на всички членове на комисията, защото смятам, че чрез това заседание и чрез вас всички общински съветници, и най-вече - гражданите на София, могат да се запознаят с това предложение, което на практика засяга Столична община“, каза също Фандъкова.      

comment 0
visibility 892
Фандъкова

Фандъкова: За улиците в столичните квартали сме заложили 12 млн. лв. повече от 2019 г.

За улиците в кварталите Столичната община е заложила 12 млн. лв. повече от миналата година, като 10 млн. ще отидат директно при районните кметове. Това обясни пред БНТ кметът на София Йорданка Фандъкова. В 18 ч. е днес публичното обсъждане за бюджета на Столичната община. Фандъкова поясни,че тези числа ще се променят до окончателното внасяне, тъй като тече общественото обсъждане. Столична община получава много предложения от неправителствени организации, от граждани, от социалните партньори.   Средствата са насочени към два стратегически приоритета, по които предстои да се работи в следващите 4 години, каза кметът на София. Това са инвестиции в кварталите (улици, тротоари, детски градини и училища и градски транспорт) и подобряване на чистотата на въздуха.   Приоритетите за това кои улици, кои тротоари, кои паркинги да се ремонтират се определят от районните кметове, поясни Фандъкова. Тя получава от тях предложения за конкретни улици, но го отдава на по-слабия опит, който имат. "Трябва ясно да им кажа, че вместо да подвеждат хората, те трябва да запретнат ръкави и да свършат работата, която имат", подчерта кметът на София.   Фандъкова допълни,че има заложено увеличение на средствата за миене и машинно метене на града. Това е много важна задача. За втора година - миналата година за първи път бе въведено и миене през зимата тогава, когато времето позволи. Преди 2 дни на 14 януари, когато имаше превишения на нормите, бяха измити по-голямата част от основните булеварди в града.   Известно е, че безплатният транспорт е мярка, която е заложена в механизма, заедно с въвеждане на нискоемисионни зони и възможност Столичната община да ограничава движението в такива дни на автомобили, които замърсяват повече, добави тя.  

comment 0
visibility 978
кметицата

Фандъкова: Намаляването на трафика и паркирането са ни приоритет в следващите години

"Трябваше да въведем по-справедлив начин за заплащане на данъците - доколкото законът ни позволява". Това каза пред БНР Йорданка Фандъкова - кмет на София, във връзка с повишаването на данъците за автомобили в столицата.   "Предложих максималните нива на данъците за най-старите и най-мощните автомобили и минималните нива на данъците за по-екологичните автомобили - с евро 5 и 6, и по-малките, градските автомобили, които замърсяват по-малко въздуха в града", обясни още тя. По думите ѝ София е европейска столица и трябва да имаме и такава отговорност.     "Намаляването на трафика и организирането на места за паркиране за нас са приоритетна задача в следващите години", посочи Фандъкова. И поясни, че София е построена като град за по-малко автомобили и затова от столичната управа са заложили разширяване на зоните за платено паркиране, но то ще стане след сериозни обществени обсъждания и граждански инициативи."Разчитам на районните кметове. Инициативата засега е тяхна", уточни Фандъкова.   Пред медията Фандъкова увери, че средствата, които се събират от "синя" и "зелена" зона се влагат на първо място за подобряване на градския транспорт. На второ място те се използват за построяване на обществени буферни паркинги, разположени по линията на метрото.  

comment 0
visibility 791
данъци

Фандъкова: Без увеличение на такса "смет" догодина

Няма да се вдига такса "смет" през следващата година. Това каза кметът на София на заседание на Столичния общински съвет за увеличение на налозите през 2020 г. Според Йорданка Фандъкова, увеличението на данъците за автомобили е в пълно съответствие с плана за подобряване на качеството на въздуха. Тя заяви, че се е запознала внимателно с плановете на всички политически партии, но те не дават никакво решение на проблема със замърсяването на въздуха.   "Данъци за автомобили и такса смет се плащат във всички държави на Европейския съюз. Чрез увеличаване на данъка за автомобилите стимулираме използването на градски транспорт, както и повече бюджет за озеленяване на града", посочи Фандъкова.   По думите ѝ една от мерките, които всички политически сили са предложили, е намаляването на интервалите на градския транспорт, с цел стимулиране използването му.      

comment 0
visibility 2141
електробуси

Кметът на София: Отказахме се от дизеловите автобуси, купуваме газови и електробуси

Една от мерките за борба с мръсния въздух в София е подмяната на автобусите в градския транспорт, каза пред БНР  столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя подчерта,че Столична община приоритетно ще заложи на електробусите.    "Важно е, че пуснахме първите 20 електробуса. Това е част от програмата ни за подобряване на качеството на въздуха. Отказахме се от дизеловите автобуси. Закупуваме газови автобуси и електробуси през тази година", допълни Фандъкова.  

comment 0
visibility 662
Фандъкова

Фандъкова: Най-сериозният проблем през зимата е битовото отопление

"Имаме мобилна станция, която, особено при прогноза за по-сериозни превишения, изпращаме на Орлов мост. Доста често имаме данни от там. Те не се различават много от останалите пет. Това заяви пред Нова телевизия кметът на София Йорданка Фандъкова. Общо пет са станциите, те са на Националната агенция по околна среда. Това са официалните измерватели, на база на които ние взимаме нашите решения. Аз следя и гражданските станции", поясни тя. "Още миналата година имахме официални срещи при министъра на околната среда и водите с екипа, който монтира и поддържа гражданските станции. Работи се така, че да могат да се съпоставят и данните да бъдат сигурни. Гражданските станции са по-скоро сензори. Официалните решения ние взимаме на база на официалните станции, но следим всичко", обяви Фандъкова. "Очевидно е, че най-сериозният проблем през зимата е битовото отопление. При най-сериозните нива, които бяха през уикенда, най-голямото замърсяване отново беше през нощта. Горенето на дърва и въглища е сериозна причина, за това са и мерките, които поискахме и предприемахме. В няколко района на София имаме проблеми с изгарянето на отпадъци. Това крие риск за здравето на хората. Живеещите в тези квартали буквално виждат горенето през прозореца. Понякога е трудно да се диша. Ние сме в контакт с гражданите, по тяхно предложение поисках и промяна на законодателството, за да може да се криминализира", допълни столичният кмет.

comment 0
visibility 354
отпадъци

Фандъкова: Поисках Народното събрание да подкрепи предложението ми за инкриминиране на гор...

"Нерегламентираното горене на отпадъци е сред причините за замърсяване на въздуха и крие риск за здравето на гражданите. Затова поисках Народното събрание да разгледа и подкрепи предложението ми за инкриминиране на горенето на отпадъците." Това каза днес кметът на София Йорданка Фандъкова в парламента. Днес групата на ГЕРБ внесе проект за промени в Наказателния кодекс, с които горенето на отпадъци се наказва с лишаване от свобода. Наказанието е до 2 години или пробация и глоба от 2 – 5 хил. лв. според тежестта на деянието. "Горенето на отпадъци е забранено и в момента, но наказанието е само административно. В повечето случаи административната мярка няма възпиращ ефект за извършителите. Това е причината да настоявам общините да имаме по-сериозни механизми за ограничаване на замърсяването от горенето на отпадъци. Заедно с гражданите от „Красна поляна“ сме обсъждали различни мерки, които ще дадат реален ефект и това е една от мерките, зад които и те застават. Надявам се, че ще получим подкрепа и от депутатите от различните политически сили" – посочи също Фандъкова. През последните три дни екипи на Столичен инспекторат и СДВР направиха 21 проверки по сигнали за горене на отпадъци като бяха установени няколко случая на горене на стара дограма. От 1 декември до вчера са направени 345 проверки и са наложени 49 санкции. Столичен инспекторат проверява и строителни обекти, пунктове за смяна на гуми, за вторични суровини, цехове за дограма, автомобилни сервизи и други. Проверките продължават и днес.  

comment 0
visibility 690
филтри за комини

Фандъкова: До дни ще монтираме филтри за комините на 180 домакинства (СНИМКИ)

  До края на тази година се очаква да бъдат монтирани филтрите за комините на 180 домакинства в столицата. Това каза пред журналисти кметът на града Йорданка Фандъкова. Тя присъства на демонстриране на ефекта на един от новите филтри на комини в столичния квартал "Красна поляна" на бул. "Възкресение". На демонстрацията присъстваха и кметът на район "Красна поляна" Иван Чакъров и заместник- кметът по екология Йоана Христова.     Фандъкова поясни, че вече се изпълнява новата програма на Столична община за монтиране на филтри на комините на домакинствата, които се отопляват на дърва и въглища. Това е една допълваща мярка към двата големи проекта, които има Общината за отоплителните инсталации на дърва и въглища с по-екологични. Миналата година е бил направен тест с 35 домакинства. От Столична община са разговаряли с живеещите в "Красна поляна"- един от районите, заедно със "Слатина", с най-много замърсяване на въздуха и то заради отоплението на дърва и въглища. Според Фандъкова това е един от двата най-големите източника за замърсяването в София, заедно с трафика и автомобилите. Тя каза, че допълнителният разход на електричество за домакинствата от новите филтри е между 12 и 15 лева на година.    Има и доказан ефект от новите филтри за комини- той е 80 процента. Това обаче далеч не е кардинално решение на проблема. Има доста къщи, които не могат, не са допустими за влизане в двете големи програми, допълни кметът на София.  "Инициирахме тази промяна, общинският съвет прие създаването на новата програма. Тя е три годишна, обхваща общо 2 000 домакинства ", посочи още Фандъкова.