Фасадата на Централна поща в София е надупчена и обезобразена от климатици

Пощанската палата

Снимка: Сдружение "Зограф"

Емблематичната сграда на Централна поща в София, която е издигната по проект на архитект Йордан Миланов, по най-варварски начин вече е украсена с външни климатични тела в нарушение на Закона за културното наследство, алармират от сдружение „Зограф“.

Сградата на Пощенската палата има статут на недвижима културна ценност с категория „национално значение“. Това не е попречило фасадата й да бъде надупчена на много места, за да се монтират климатици, съобщават от гражданското сдружение. Те очакват Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство” на Министерството на културата да извърши необходимата проверка на място незабавно и обществеността да бъде информирана как и на какво основание е издадено разрешение за монтажа на въпросните външни климатици на фасадата на Централна поща“.

Заради нарушаването на фасадната цялост на сградата на Централна поща и на автентичната каменна облицовка около прозорците й, министърът на културата Боил Банов трябва да състави акт за установяване на административно нарушение и да наложи санкции с цялата тежест на закона на виновните висши длъжностни лица от Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, които отговарят за стопанисването на сградата.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

ММС спасява 2 басейна на "Червено знаме", изграждат многофункцион......

Националният плувен комплекс "Червено знаме" в София ще оцелее с открит и закрит плувен басейн, ще има и нова многофункц...

Прочети още keyboard_arrow_right