Не се стряскайте, МВР тества: На 2 октомври ще вият сирени в София и други градове

Не се стряскайте, МВР тества: На 2 октомври ще вият сирени в София и други

Снимка: Столица.bg

В София утре ще вият сирените, част от системата за ранно известяване, предупредиха от МВР.

На 2 октомври в 11.00 часа ще бъде задействана сиренната система за ранно предупреждение и оповестяване на населението в градовете София, Бургас, Варна, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян, Стара Загора, Гълъбово, Царево, Ахтопол, с. Лозенец, Шабла, в населените места в 30-километровата зона около АЕЦ „Козлодуй“.

Сирените ще звучат и в обектите с интегрирани към националната система локални системи за оповестяване. Излъчваните национални сигнали за тревога и край на тревогата ще бъдат съпътствани и от гласова информация, обясняват от МВР.

Тестват сирените в София на 3 април

От вътрешното министерство припомнят, че системата се тества два пъти годишно, в първия работен ден на месец април и на месец октомври в изпълнение на Наредбата за условията и реда за функциониране на Националната система за ранно предупреждение и оповестяването на органите на изпълнителната власт и населението при бедствия и за оповестяване при въздушна опасност.

Целта е проверка на техническото състояние на изградената сиренна система, повишаване уменията за задействане на системата и излъчване на информация на живо, а също и обучение на населението за разпознаване на сигналите.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Ремонтират студентските общежития в София с над 9 млн. лева...

До 9 500 000 лв. от бюджета на Министерството на образованието и науката да се изразходват за ремонт на студентски общеж...

Прочети още keyboard_arrow_right