Държавата няма да придобива вземания на „Булгаргаз“ и БЕХ от „Топлофикация София“

-

Снимка: Столица.bg

Министерският съвет отмени постановление и решения на предходния кабинет поради риск мярката да бъде обявена за недопустима държавна помощ, съобщиха от Министерството на енергетиката.

Вземания на "Булгаргаз“ ЕАД и Български енергиен холдинг ЕАД от "Топлофикация София“ ЕАД в размер до 1.6 млрд. лв. бяха придобити от държавата по решение на Министерски съвет, като бяха одобрени промени по бюджета на Министерството на енергетиката за допълнителни плащания. На министъра на енергетиката беше възложено да проведе преговори и да придобие от името на държавата въпросните вземания. По предложение на министъра на енергетиката Владимир Малинов тези решения са отменени.

Законът за публичните финанси постановява, че, когато се отпускат средства за сметка на бюджета на дадено ведомство в полза на небюджетни организации, ръководителят на ведомството е отговорен за извършването на оценка за съответствие със законодателството в областта на държавните помощи. За предвидената мярка е следвало да се изпрати уведомление до Европейската комисия с цел правна сигурност, а това не е направено, отбелязват от пресцентъра на МЕ.

При тази фактическа обстановка съществува реална възможност, при уведомяването на Европейската комисия, тя да определи мярката като държавна помощ, мотивира предложението си министър Малинов.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Кметът на София към децата: Обичайте книгите!...

"Нека не забравяме и значението на културата в нашето ежедневие. Тя е мостът, който ни свързва с нашето минало и ни води...

Прочети още keyboard_arrow_right