Решено: Кметът на София да поиска преместване на Паметника на Съветската армия

-

Снимка: Столица.bg

Столичният общински съвет прие решение да бъде възложено на кмета на Столична община да поиска от държавата да премести монумента "Паметник на Съветската армия".

След бурни дебати, продължили няколко часа, решението беше прието с 41 гласа "За". Монументът е държавна собственост и Столичният общински съвет изисква от областния управител на област София да предприеме всички необходими фактически и правни действия по изпълнението на решението.

Съгласно приетото решение СОС възлага на главния архитект на Столична община да организира провеждането на конкурс за проект за изменение на действащия план за регулация и застрояване и проект на подробен паркоустройствен план.

Решението предвижда на мястото на паметника в Княжеската градина ще бъде поставена информационна табела.

"Много внимателно сме изменили и формулирали проекта за решение, получили сме становища от различни институции. Това е политически акт преди всичко, и зад него стои ясно мнозинство", каза председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

"Общинският съвет не може да нарежда на държавата, но може да взема решения за гадоустройството. Ние като избраници на гражданите на София предвиждаме на това място да няма паметник на Съветската армия и областният управител на София следва да направи нужното. Той като длъжностно лице отговаря за държавната собственост и се надявам, че в една правова държава ще се уважи взетото решение", заяви Георгиев.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Столична община: Съдействаме изцяло на проверяващите...

Проверки на изпълнението на ремонтните дейности около пл. „Ал. Невски“ (Зона 4) от градския център на София ...

Прочети още keyboard_arrow_right