Софийска градска прокуратура възложи проверка на ДАНС за собствеността на Руската църква в столицата

Софийска градска прокуратура възложи проверка на ДАНС за собствеността на Р

Снимка: Столица.bg

Срокът за извършване на проверка по закон е до три месеца

Софийска градска прокуратура възложи проверка на ДАНС по сигнали за собствеността на храма “Св. Николай Мирликийски Чудотворец” - Руската църква, в София, съобщиха от прокуратурата.

На 27.09.2023 г. във Върховната касационна прокуратура (ВКП) постъпи сигнал от народни представители в 49-ото Народно събрание, свързан със собствеността, стопанисването и експлоатацията на православния храм “Св. Николай Мирликийски Чудотворец” в гр. София. Сигнал с идентично съдържание постъпи и от гражданско движение.

Прокурор от отдел „Специализиран“ във ВКП се запозна със сигналите и ги изпрати по компетентност в Софийска градска прокуратура (СГП), която следва да изясни фактите и обстоятелствата по случая и да се произнесе дали има данни за евентуално извършено престъпление. Прокурор от СГП по реда на Закона за съдебната власт възложи извършването на проверка от Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС).

В хода на проверката ще се изискат документи относно собствеността на православния храм от Агенция по вписванията, Държавния архив, Столична община, Българската православна църква и други институции. Също така ще бъдат снети сведения от лица, запознати с факти и обстоятелства, които са по предмета на проверката.

Срокът за извършване на проверка по закон е до три месеца, след което ще се извърши преценка дали са налице достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер, за да се образува досъдебно производство.
За резултатите обществеността ще бъде информирана.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Ремонтират студентските общежития в София с над 9 млн. лева...

До 9 500 000 лв. от бюджета на Министерството на образованието и науката да се изразходват за ремонт на студентски общеж...

Прочети още keyboard_arrow_right