Отварянето на Руската църква в София не е от компетенцията на Българската православна църква

Светият синод заседава по казуса с Руската църква в София

Снимка: Столица.bg

Светият синод реши, че подкрепя напълно писмото и действията на българския патриарх Неофит, в качеството му на Софийски митрополит, по отношение на храма-подворие "Св. Николай Мирликийски Чудотворец" в София. Това съобщи Старозагорският митрополит Киприан, говорител на Светия синод.

Синодът реши още, че подкрепя и изпращането на писмото до Московския и на цяла Русия патриарх Кирил.

Старозагорският митрополит Киприан уточни, че Светият синод изразява надежда храмът да бъде отворен в най-скоро време, но това не е от компетенциите и правомощията на Българската православна църква - Българска патриаршия.

Възлага се на канонично-правната комисия при Светия синод да проучи и анализира уставите за фукциониране на подворията в София и Москва, след което ще се произнесе, обясни още той.

Това е църква, която е строена като посолска църква от Русия, каза преди заседанието на синода Ловчанският митрополит Гавриил.

"Но тя никога не е принадлежала на друг, освен на Русия и на руското посолство. Сега трябва да направим това, по най-бързия начин да може да се отвори и там да се служи, и най-вече в криптата, защото там много хора ходят. В това отношение, което зависи от нас, трябва да го направим", заяви Ловчанският митрополит, като добави, че отварянето трябва да стане по законен и каноничен начин.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Ремонтират студентските общежития в София с над 9 млн. лева...

До 9 500 000 лв. от бюджета на Министерството на образованието и науката да се изразходват за ремонт на студентски общеж...

Прочети още keyboard_arrow_right