Столични сгради от архитектурния модернизъм влизат в каталог за туристи (СНИМКИ)

photo_library
 • "Архитектурен модернизъм" от поредицата "Разговори за града"

  Снимка: Столица.bg

 • "Архитектурен модернизъм" от поредицата "Разговори за града"

  Снимка: Столица.bg

 • "Архитектурен модернизъм" от поредицата "Разговори за града"

  Снимка: Столица.bg

 • "Архитектурен модернизъм" от поредицата "Разговори за града"

  Снимка: Столица.bg

 • "Архитектурен модернизъм" от поредицата "Разговори за града"

  Снимка: Столица.bg

В Тел Авив не разрушават, вдигат сгради на въздушна възглавница, докато прокопават подземни етажи за паркинг

Сгради от архитектурния модернизъм в София влизат в специален каталог - пътеводител за туристи и гости на столицата. В момента по книжката работят специалисти от НАГ на Столична община. Това съобщи снощи главният архитект на столицата Здравко Здравков във Военния клуб. За здания, строени през 20-е, 30-е и 40-те години, между двете световни войни в София ще има подробна информация, локализация и история.

Във Военни клуб снощи се проведе третата среща от поредицата "Разговори за града", а темата бе "Архитектурен модернизъм". Гостуваха архитект арх. Лоренцо Дели Еспости от Милано, Италия, съавтор и редактор на редица книги свързани с архитектурния модернизъм, арх. Амнон Бар Ор от Тел Авив, Израел, експерт в опазването и възстановяването на исторически сгради. Те бяха в София по покана на арх. Здравко Здравков.

Столична община продължава търсенето на варианти за опазване на културното наследство. Пилотната програма "Културно наследство" е приета и ние ще я надграждаме. Трябва да намерим финансовия модел за опазване на старинни сгради, тяхната консервация и възстановяване. Собствениците не трябва да бъдат само от страната на наказаните. След като видим как се прави това в други градове, ние ще търсим модела за София за опазване на културното наследство, каза главният архитект на столицата.

Израелският архитект Амнон Бар Ор представи исторически и архитектурноТел Авив от създаването на града през 1909 г. до днешни дни. Наистина там се случват чудеса относно опазването и консервацията на старинни сгради с историческо значение. В Тел Авив са запазили десетки сгради в центъра, въпреки модерното и технологично високо строителство. Издигането на небостъргачи не е попречило да се възстановят сгради от Втората световна война. Така пред всяка кула от над 30 етажа е запазена в перфектен вид старинна къща.

Старо немско селце в новото градоустройство попада на централен булевард, който е и вход от магистрала към града. За да не се разрушат къщите по специална технология са преместени.

Арх.Амнон Бар Ор показа прилагане на съвременни технологии за съхраняването на стара текстилна фабрика на полски емигранти. "Година преди да започнем строителните дейности ние проучвахме сградата. Трябва да се знае историческата стойност, ценностите, какво трябва да се запази", препоръча израелският архитект. Старата текстилна фабрика е построена от полски емигранти от Лодз. Пристигайки в Тел авив те издигат същата сграда, каквато са имали в Полша - с рядко срещаните в Израел червени тухли.

Клиент на архитекта купува сградата с идеята да живее в нея. Така фабриката трябва да се превърне в жилищна сграда, но строгите правила в Тел авив не позвояват това, ако няма осигурени паркоместа. Проектантите предвиждат 3 подземни нива. За да се запази автентичния вид на постройката, тя е вдигната на въздушна възглавница с временна метална основа. Под нея са прокопани трите етажа - за паркинг и басейн и фитнес.

В целия този процес оргинналните сроителни материали са запазени и вложени отново при възстановяването. "Оригиналните червени тухли ги режехми на две, за да ни стигнат", разказва израелския архитект. В строителния процес са били принудени да изработят инструменти използвани през 30-е години в строителството, за да се постигне автентичния вид на сградата.

Примерът на Тел Авив е като фантастичен филм и почти неприложим за София. Не стана ясно и финансовите параметри на целия процес на възстановяване. Но най-полезното бе, че това съществува и позволява съхраняването на сгради - паметници на културата. А дали е приложимо и в София, времето ще пакаже!

За да проучат чуждия опит във Военния клуб бяха общински съветници от комисията по архитектура и градоустройство, инженери и архитекти. В поредицата "Разговори за града" в София вече гостуваха главните архитекти на Москва и Белград.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Къде ще прекарате лятото?
 • В София (38%, 70 Гласове)
 • На българското черноморие (21%, 39 Гласове)
 • Гърция или чужбина (28%, 51 Гласове)
 • На село (7%, 12 Гласове)
 • Не съм решил (5%, 10 Гласове)
Общо гласували: 182 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Красота и скандали се вихрят в "Седмицата на модата" в София (СНИ......

"Седмицата на модата" в София, която ще завърши утре, преминава в интересни дефилета и ... скандали.  Почитателите...

Прочети още keyboard_arrow_right