Археологически обекти разкриват тайни за София

Чобанов

Снимка: Зорница Митин, Столица.bg

Археологически обекти в различни части на София и околностите разкриват тайни от древното битие на София. Важните за града проучвания за поредна година получават финансовата подкрепа на Столична община, обясни пред журналисти заместник- кметът на София доц. д-р Тодор Чобанов.

Сред значимите места е неолитното селище в Слатина. Там през изминалия сезон експедиция откри първите много интересни погребения- това са най-древните известни траурни церемонии в Софийското поле. Датират от неолита-вероятно края на 6-5 хилядолетие, обясни доц.д-р Тодор Чобанов. Това са първите известни намерени жители на древна Сердика. Ще има още допълнителни работи на мястото и през есента. Не бива да се забравя, че това е и обект със световно значение. Там са намерени някои от най-големите на Балканите, а и в света сгради от неолитния период около 300 квадратни метра всяка. Това прави тези жилища по-големи от съвременните ни апартаменти.

От няколко години с подкрепата на Столична община работи и археологическа експедиция край Мировяне. Тук е открита и една от най-големите известни в Софийско поле римски вили. Късно античен комплекс, най-вероятно с производствен характер. Този производствен вилен комплекс е заобиколен с една много сериозна крепостна стена, също добре запазена. Тя е позволявала да се работи без проблеми дори и когато е имало нашествие на варвари.

Продължават и археологическите проучвания в Кремиковския манастир. Това е една от светините на Софийската Мала Света Гора. Тук Столична община за поредна година подкрепя финансово сериозна научна експедиция, която работи върху най-ранния период на обителта. Той вероятно датира от 14-15 век. Има некропол от късното Средновековие и също е с много богати находки.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

"Перките" от "Граф Игнатиев" ще се ползват за паркови пространств......

Ограничителите от "Граф Игнатиев", които станаха причина за наранявания на доста столичани, от днес ще бъдат сменяни пое...

Прочети още keyboard_arrow_right