Археологически обекти разкриват тайни за София

Чобанов

Снимка: Зорница Митин, Столица.bg

Археологически обекти в различни части на София и околностите разкриват тайни от древното битие на София. Важните за града проучвания за поредна година получават финансовата подкрепа на Столична община, обясни пред журналисти заместник- кметът на София доц. д-р Тодор Чобанов.

Сред значимите места е неолитното селище в Слатина. Там през изминалия сезон експедиция откри първите много интересни погребения- това са най-древните известни траурни церемонии в Софийското поле. Датират от неолита-вероятно края на 6-5 хилядолетие, обясни доц.д-р Тодор Чобанов. Това са първите известни намерени жители на древна Сердика. Ще има още допълнителни работи на мястото и през есента. Не бива да се забравя, че това е и обект със световно значение. Там са намерени някои от най-големите на Балканите, а и в света сгради от неолитния период около 300 квадратни метра всяка. Това прави тези жилища по-големи от съвременните ни апартаменти.

От няколко години с подкрепата на Столична община работи и археологическа експедиция край Мировяне. Тук е открита и една от най-големите известни в Софийско поле римски вили. Късно античен комплекс, най-вероятно с производствен характер. Този производствен вилен комплекс е заобиколен с една много сериозна крепостна стена, също добре запазена. Тя е позволявала да се работи без проблеми дори и когато е имало нашествие на варвари.

Продължават и археологическите проучвания в Кремиковския манастир. Това е една от светините на Софийската Мала Света Гора. Тук Столична община за поредна година подкрепя финансово сериозна научна експедиция, която работи върху най-ранния период на обителта. Той вероятно датира от 14-15 век. Има некропол от късното Средновековие и също е с много богати находки.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Фандъкова: Поисках Народното събрание да подкрепи предложението м......

"Нерегламентираното горене на отпадъци е сред причините за замърсяване на въздуха и крие риск за здравето на гражданите....

Прочети още keyboard_arrow_right