Генчо Керезов: Стартира проект за изграждане на единна дигитална инфраструктура на общините

Генчо Керезов: Стартира проект за изграждане на единна дигитална инфраструк

Снимка: Столична община

Мобилно електронно гише в телефона на всеки до края на годината

По време на събитието Digital Sofia, което тази година се проведе съвместно с WEBIT 2023, заместник кметът на София по дигитализация, иновации и икономическо развитие Генчо Керезов направи обзор на свършеното до сега. Той отбеляза дигитализацията в сферите на транспорта, системата за прием на деца в детски заведения и напредъка в областта на електронната сигурност, която е ключово изискване за всеки дигитален проект.

Керезов наблегна на стартиралия в началото на юни 2023 проект, съвместно с Министерството на Електроннотоуправление, който ще изгради гръбнака на дигиталната инфраструктура за общините в страната. Проектът, озаглавен „Облачни е-услуги за администрацията“ представлява отворена платформа, към която ще могат да се интегрират многото електронни системи в различните общини. Целта е да се изгради централизирана система, която освен да съхранява данните да позволи на администрацията, да извършва електронно справки и услуги за гражданите. Редица от услугите, които в момента изискват човешка намеса, ще бъдат автоматизирани.

В рамките на този проект ще бъде изградена инфраструктурата на София, Велико Търново и Челопеч, като общини със съответните различни специфики – голяма, средна по размер община и малка. Впоследствие, единната платформа ще бъде предоставена и до всички други общини в страната, като те ще могат бързо и лесно да адаптират наличните си регистри към платформата.

„Радвам се, че след почти две години диалог между заинтересованите страни този проект вече стартира. Надявам се системата да заработи до края на годината и жителите на трите града да разполагат с електронно гише в джоба си, през което да могат да се заявяват и осъществяват голяма част от общинските услуги. Този проект е основополагащ за бързото развитие на общините в страната и значително ще облекчи натоварването в администрацията. Разчитаме на съществуващи технологии, методи за идентификация и сигурност и се стремим системата да прави автоматизирани проверки на документи“, каза Керезов.

Златин Дупаринов

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
 • Няма да избере (26%, 38 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
 • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 149 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Подписаха КТД за 30% увеличение на заплатите в училищното здравео......

Кметът на Столичната община Васил Терзиев и синдикатите от КТ „Подкрепа“ и КНСБ подписаха днес нов Колективе...

Прочети още keyboard_arrow_right