Васил Терзиев: Столичен инспекторат засили контрола, 60% повече измити улици в София

Васил Терзиев: Столичен инспекторат засили контрола, 60% повече измити ули

Снимка: Фейсбук, Васил Терзиев

За 3 месеца има 176 сигнала за препълнени контейнери, предимно в Студентски, Красно село и Младост, каза кметът на София

Столичният инспекторат повиши чувствително контрола върху качественото изпълнение на дейностите по чистота, извършвани от фирмите изпълнители, отчете кметът на София Васил Терзиев в профила си във фейсбук.

Това показват сравнителните резултати за първото тримесечие на 2024 г., а сред посочените данни са 60% повече измити улици, 2 пъти повече подменени контейнера за отпадъци, 3 пъти повече индивидуални контейнера са раздадени на домакинствата и е подобрена комуникация с гражданите.

"Измиването на улиците е една от важните мерки за по-малко прах и по-чист въздух. В началото на годината възложих на почистващите фирми да започнат улично измиване преди стандартно планирания график. Резултатът - измити са входните и изходните пътни артерии на града, както и улиците, по които се движи градският транспорт", пише Терзиев.

За първото тримесечие на 2024 г. са измити почти 12 000 дка площ, включително и малките вътрешноквартални улици и по-големите булеварди.  Преди миенето са почистени от наноси, а шахтите бяха отводнени. "Измитите площи са над 60% повече в сравнение със същия период на 2023 г., когато отчетените площи са 7000 дка", съобщава Терзиев за дейността на Столичен инспекторат.

"От 1 април вече има утвърден график за миенето и дейността започна във всички 24 района на столицата. Призовавам гражданите да се запознаят с него на сайта на Столичния инспекторат и да ни съдействат за доброто почистване на града, като преместят автомобилите си в съответния период.
Контролът на терен се осъществява от служителите на Столичния инспекторат през цялото денонощие", апелира кметът на София.

Засилен е и контролът за сметосъбирането и редовното извозване на отпадъците. През първото тримесечие бяха подменени над 1060 контейнера за общо ползване, 868 индивидуални контейнера са раздадени на домакинствата, подменени са 272 улични кошчета по спирките и други места за обществено ползване. 

Три пъти повече - 151 броя, са допълнително заредените контейнери, в сравнение с 2023 г.

"Знам, че все още има случаи с препълнени контейнери. За това говорят и постъпилите 176 сигнала за първото тримесечие. Най-често те идват от райони като „Студентски“, „Младост“ и „Красна поляна“. Всички тези случаи са отработени и са взети незабавни мерки. На критичните точки осъществяваме допълнително наблюдение", споделя Терзиев и призовава гражданите да подават сигнали за нередности.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 32 Гласове)
 • Няма да избере (26%, 41 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
 • Ще има нови избори (30%, 46 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (12%, 18 Гласове)
Общо гласували: 155 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Без автомобили по част от Симеоновско шосе заради измиване...

Заради измиване на бул. „Симеоновско шосе“ се налага промяна в организацията на движението, съобщиха от Стол...

Прочети още keyboard_arrow_right