Изтича срокът за такса смет на имотите в София

Изтича срокът за такса смет на имотите в София

Снимка: Столичен инспекторат

Крайният срок, в който фирми и компании могат да подадат молби или декларации за определяне на такса смет за нежилищните имоти според количеството на генерираните отпадъци през 2024 г., е 30 ноември, припомнят от Столична община.

До момента около 4550 юридически лица са подали документи в дирекция „Икономика и търговска дейност“. Очакваните заявления и молби обаче са към 8000. Фирмите, които не използват тази възможност, догодина ще плащат такса смет според отчетната стойност или данъчната оценка на нежилищните имоти.

Дирекция „Икономика и търговска дейност“ на Столична община приема документи на два адреса – ул. "Доспат" №70 и ул. "Оборище" №44 . Работното време е всеки делничен ден от 9:00 до 17:30 ч. Освен в дирекцията, заявления или молби могат да бъдат изпращани и чрез лицензираните пощенски оператори на същите два адреса.

Необходимите образци на документи могат да бъдат намерени на сайта на Столична община.

В края на ноември изтича срокът, в който гражданите трябва да платят последната вноска на такса битови отпадъци за жилищата си за тази година. Задълженията могат да се плащат онлайн през електронния портал на Столична община. Там всеки собственик на имот или автомобил в София може да направи и справка какви задължения има към общинския бюджет.

Плащане може да се прави и на каса в някой от 20-те районни отдела "Общински приходи", независимо в коя част на София се намира имотът. Други опции за издължаване са по банков път или чрез финансови посредници.

По закон погасяването на задълженията за местни данъци и такси става по реда на тяхното възникване. Затова, ако имате задължения за минали години, плащането сега ще покрие първо най-старите от тях, напомнят данъчните инспектори.

Върху неплатените в срок местни данъци и такси се начисляват законни лихви.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Кметът Терзиев пред посланици от ЕС: Надявам се София да бъде инт......

Кметът Васил Терзиев покани на среща посланиците на държавите от НАТО и Европейския съюз в България. Срещата се проведе ...

Прочети още keyboard_arrow_right