Пускат допълнителни автобуси по линия 14 от крайните квартали на "Искър" към Дружба

Допълнителни автобуси Абдовица, Миленков и други

Снимка: Столична община

Интервалът на движение се намалява с 8 минути, обясниха от Центъра за градска мобилност

Пускат се допълнително автобуси по линия 14, която обслужва крайните квартали на район "Искър" и осигурява транспортна връзка в Дружа. Това ще намали интервала на движение и вместо на 33 рейсовете ще се движат на 25 мнути, казаха пред Столица.bg от Центъра за градска мобилност.

Новото разписание влиза в сила от 3 февруари т. г., понеделник. Днес стана ясно, че от движение се спира маршрутно такси 35, което въпреки големия интерал на движение се ползваше от жителите на АБдовица, "Миленков" и други от кварталите на район Искър".

"Заради прекратяване на обслужването на Допълнителна маршрутна линия 35, от с.Кривина до жк Люлин-1,  от частната фирма превозвач, Столична община, за да защити на публичния интерес е предприела спрешни мерки за недопускане нарушаване на транспортната услуга в район Искър", сойбщиха от Московска 33.

От 3 февруари т. г. се увеличава броят на обслужващите коли по автобусна линия № 14,  Автостанция Изток – гара Искър. Маршрутът на автобусната линия максимално припокрива този на ДМЛ 35 в най-засегнатия  участък:  с. Кривина, с. Казичене, кв. Бусманци, жк  Дружба-1. Интервалът на движение на колите по линията се намалява с 8 минути и ще се подпомага и от автобусни линии № 8, с. Кривина – с. Герман и № 10, с.Бусманци–кв.“Димитър Миленков“.  

Линия 14 осигурява връзки със силни линии от наземния транспорт, както и метро:
- Автобуси с номера 84, 88, 184, и 604;
- Трамваи 20 и 23
- Метростанции от 1-ви метро лъч „Искърско шосе“ и „ Софийска Света гора“.

На територията на Столична община през годините са били въведени в експлоатация 19 допълнителни маршрутни линии. Поетапното развитие на метролъчовете и постоянното увеличаване през годините на транспортна задача и обхвата на общественият транспорт прави тези линии икономически нерентабилни за частните превозвачи, поради което този вид превоз е със затихващи функции. Към настоящият момент броят на действащите допълнителни маршрутни линии - маршрутки, на територията на столицата е само 3, съобщиха от Столична община.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Искате ли във Вашия квартал зелена зона?
 • Да, вече има. (7%, 27 Гласове)
 • Да, искам защото ще има ред. (39%, 158 Гласове)
 • Не, длъжни са да ни осигурят паркомясто. (29%, 116 Гласове)
 • Не и така си е добре. (24%, 96 Гласове)
 • Нямам мнение (1%, 5 Гласове)
Общо гласували: 402 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Фандъкова: Разполагаме с екипи, оборудвани с всичко необходимо, з......

Имаме сформиран щаб към Столична община, който е в пряка връзка и тясна координация с Националния щаб. Има създадена орг...

Прочети още keyboard_arrow_right