Ясен е новият зам.-кмет по строителство на Столична община

СОС на 19 декември 2019 г.

Снимка: Столица.bg

Първото нещо, което му казах, че трябва да е в постоянна координация с главния архитект Здравков, за да няма проблеми при проектирането, каза столичният кмет

Инж. Цветан Божинов е новия заместник кмет по строителството на Столична община, съобщи кметът Йорданка Фандъкова. По-рано днес общинските съветници приеха доклада за преструктуриране на администрацията на Московска 33 с новите ресори и попълненията от заместник кметове.

От 57 гласували, 32 бяха "за" и 25 "против", въздържали нямаше, въпреки че в предварителните изказвания на сесията някои ясно заявиха, че ще се въздържат. Фандъкова благодари на общинските съветници за сериозния дебат по доклада за преструктуриране на Столична община и на тези, които са го подкрепили. "Ако има политическо или партийно решение да не се подкрепя нито един доклад, който аз внасям, не е нужно да се търси под вола теле, а трябва честно, пред хората да се заяви това", препоръча столичният кмет.

"За заместник-кмет по строителството съм поканила опитен инженер с 30-годишен  стаж в сферата на строителството, завършил промишлено и гражданско строителство във ВИАС (сега УАСГ) - инж. Цветан Божинов. Започнал е своята дейност в "Метрополитен" като млад инженер. Всъщност е ръководил  много големи инфраструктурни и строителни обекти в България и чужбина. целият му опит е като ръководител на  обекти в инфраструктурата, както по изграждането на заводи, така също и на жилищни комплекси. Знаете, че в структурата, която предложих обединявам в този сектор  строителството и в сферата на транспортната инфраструктура и в жилищно строителство - общински сгради и във ВиК сектора. Последно инж. Божинов е проектът за пречиствателната станция в Кубратово. Имах няколко предложения, но се спрях на него с тези аргументи", каза Йорданка Фандъкова пред журналисти.

Тя ще изчака да влезе в сила решението на СОС и от 1 януари 2020 г. и тримата нови зам.-кметове на Столична община ще бъдат назначени. Първият одобрен беше Владимир Данаилов, който поема новия ресор "Дигитализация, иновации и икономическо развитие". вторият е бившия транспортен министър Криситян Кръстев - транспорт и транспортна инфраструктура, а днес вече стана ясен и заместинкът по строителството - инж. Цветан Божинов.

Постовете си запазват Тодор Чобанов - образование и култура, Дончо Барбалов - финанси и здравеопазване и Ирина Савина - европейски програми и туризма. Като зам.-кмет в предишния мандат на Фандъкова тя отговаряше за строителството, но само в един малък сегмента - строителство на жилищни сгради, училища и детски градини.

"Моето решение  беше да обединя целия сектор на строителство или почти целия като  изключим ландшафтните архитекти, които остават в старта си структура, така че да има по-добра координация.  Този сектор трябва да работи  непрекъсната и в постоянна координация с главния архитект на София. Това беше първото нещо, което казах на инж. Божинов и на  арх. Здравков,  защото голяма част от проблемите при изпълнение на строителни обекти започват именно с проектирането и координацията  за това. Савина ще ръководи сектора по европеййските проекти, както досега, международната  дейност на общината и направлението "Туризъм", което  досега беше при Чобанов", коментира столичният кмет. 

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
 • Да, веднага. (38%, 89 Гласове)
 • Да, но когато видя как се спазват мерките. (13%, 30 Гласове)
 • Не, още има Covid-19 (21%, 48 Гласове)
 • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (12%, 27 Гласове)
 • Нямам дете/деца (17%, 39 Гласове)
Общо гласували: 233 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

От Столична община: Приети деца в ясли и градини могат да отложат......

Новоприетите деца в ясли и градини могат да отложат постъпването в детските заведения, съобщиха от дирекция "Образование...

Прочети още keyboard_arrow_right