Лекари от ВМА-София спасиха 71-годишна жена с иновации в съдовата хирургия

Лекари от ВМА-София спасиха 71-годишна жена с иновации в съдовата хирургия

Снимка: ВМА - София

71-годишна пациентка на Клиниката по съдова хирургия във Военномедицинска академия (ВМА) – София получи шанс за живот благодарение на иновативна техника с прилагането на т.нар. модифициран от хирурга ендографт, съобщават от здравното заведение.

Поставената диагноза е торакоабдоминална аневризма – над 3.5 см разширение на аортата в зона, обхващаща и кръвоносните съдове, които кръвоснабдяват вътрешните органи в корема: двете бъбречни артерии, горната мезентериална артерия и стволът, който кръвоснабдява черния дроб, далака и стомаха.

„Дълго време тази диагноза обричаше пациентите да се наблюдават, да си лекуват високото кръвно налягане и в много редки случаи се правеха резекции – отворена оперативна хирургия, която в момента е една  от най-големите операции в човешкото тяло, защото достъпът включва гръдната кухина, прерязване на диафрагмата и отваряне на коремната кухина“, пояснява д-р Никола Колев, част от екипа на Клиника по съдова хирургия на ВМА.

Специалистите в Европа и САЩ от години разполагат с т.нар. фенестрирани ендографтове, които се произвеждат по поръчка за конкретния пациент. Тяхната себестойност обаче е твърде висока и не се покриват от Здравната каса в България. Затова, макар и от скоро, в България вече навлизат иновативни техники с използването на т.нар. модифициран от хирурга ендографт.

„Ендопротезирането представлява вкарване на покрит стент в абдоминална или в конкретния случай в торакоабдоминална аневризма, който има специални отвори, през които се извършва канюлация на тези висцерални съдове за коремните органи и се поставят покрити стентове и към тях. През миналата година беше направен успешен опит в България с поставянето на такъв модифициран  ендографт и това отприщи една верижна реакция сред ендоваскуларните хирурзи да уваличим обема на действие при лечението на този тип аневризми“, подчерта д-р Колев.

„За България подобен тип подход – фенестриран ендографт за четири висцерални съда, на мен ми е известен един случай преди това – с разликата, че предишният е бил тип фенестриран ендографт, а този тип браншов ендографт, като за едната от бъбречните артерии е направено допълнително „краче” към самата ендопротеза“, допълни специалистът.

Той отбеляза още, че операцията е трудоемка и продължила 7 часа. Финалният резултат е задоволителен. Пациентката е раздвижена в пълен обем и е започнато захранване.

Модифицирането на стандартни графтове, непосредствено преди имплантацията, се практикува от много опитни екипи. Д-р Колев благодари на д-р Димитър Николов и д-р Тодор Самарджиев, с които съвместно извършили иновативната оперативна интервенция.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 33 Гласове)
 • Няма да избере (28%, 44 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 19 Гласове)
 • Ще има нови избори (29%, 46 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 18 Гласове)
Общо гласували: 160 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Д-р Стоян Миланов от " Пирогов" бе награден за принос в спешната......

3 награди получи УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" в Световния ден на спешната медицина по време на научната конференция "Токсикол...

Прочети още keyboard_arrow_right