Софийската кардиологична болница "Проф. д-р Александър Чирков" пак става "Св. Екатерина"

Софийската кардиологична болница "Проф. д-р Александър Чирков" пак става "С

Снимка: Фейсбук

След връщането на старото име, блок А ще носи името на проф. д-р Александър Чирков

Известната софийска кардиологична болница "Проф. д-р Александър Чирков" пак ще се казва "Света Екатерина". Връщането на старото име е позицията на Министерството на здравеопазването.

Името е избрано от основателите и първи ръководители на кардиологичната болница., сред които е и проф. д-р Александър Чирков. ПРиживе той изразил категоричното становище името „Света Екатерина“ да остане и след него.

В подкрепа на връщането на името на кардиологичната болница има две обществени подписки и сред подписаните са имената на известни медици. Изпратени са до предишния министър на здравеопазването - д-р Асен Меджидиев и едната има над 150 подписа на интелектуалци.

По същото време е постъпило и друго писмо от екипите и служителите на болницата с убедителни мотиви и с изричното настояване: „протестираме и апелираме да върнете старото й име!“, съобщава dariknews.bg.

Има и нова подписка, с над 119 изявени лекари, професори, преподаватели, в която мотивите са, че "името "Света Екатерина" бе избрано от първосъздателите на болницата с прякото участие на Богословския факултет на СУ и Българската православна църква.

"По настояване на проф. Александър Чирков освещаването е извършено от Патриарх Максим в знак на увековечаване и това придава особен статут на болницата. По църковните канони и изконни традиции този статут и смяна на името могат да бъдат извършени само от друг Български патриарх", е позицията.

Слек като се върне старото име на болницата, ръководството има намерение да преименува блок А на името на “Проф. д-р Александър Чирков”. Също така е предвидено изграждането на бюст-паметник на основателя на болницата, който ще бъде поставен на видно място в лечебното заведение. По този начин ще бъде изпълнена волята на проф. д-р Александър Чирков болницата да се казва “Св. Екатерина” и ще бъде отдадена почит и уважение към известния кардиохирург, допълват от МЗ.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Александровска болница извършва безплатни прегледи за глаукома...

"Александровска Болница" организира безплатни, скринингови и консултативни прегледи за глаукома на пациенти над 45 годин...

Прочети още keyboard_arrow_right