В ИСУЛ правят първите 2 безплатни брахитерапии на 2 септември

В ИСУЛ правят първите 2 безплатни брахитерапии на 2 септември

Снимка: ИСУЛ

Иновативният метод се прилага при начален стадий на рак на простатната жлеза

Първите две процедури, при които пациентите няма да заплащат за лечение с нискодозова брахитерапия, ще бъдат реализирани в Клиниката по урология и андрология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ тази събота, 2 септември, съобщиха от болницата.

На интервенцията ще се подложат мъже на 57 и на 67 години, чийто карцином е открит при рутинен профилактичен преглед. Те ще трябва да заплатят само консумативите, които са специфични за тази процедура, и са на стойност 2300 лв.

Нискодозовата брахитерапия се прилага при начален стадий на рак на простатата и е утвърден метод в страните от Европейския съюз. В България той беше въведен от екипа на акад. проф. д-р Чавдар Славов преди близо 2 години и засега се прилага само в Центъра за съвременна диагностика и лечение туморите на простатната жлеза към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

Предимствата му са минималната травматичност (простатната жлеза не се отстранява), високата ефективност (в 96% от случаите – пълно излекуване) и бързото възстановяване (в рамките на 48 до 72 часа). При нискодозовата брахитерапия в простатната жлеза се вкарват малки зърна, наречени сийдове, на йод 125 изотоп, изчислени по определена формула. Те осъществяват вътретъканно облъчване.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Изследват безплатно и анонимно за ХИВ/СПИН в центъра на София...

Столичната Регионална здравна инспекция организира анонимен и безплатен пункт за всички желаещи да се изследват за ХИВ/С...

Прочети още keyboard_arrow_right