Air France-KLM инвестира в производствено съоръжение за устойчиво авиационно гориво в САЩ

Air France-KLM инвестира в производствено съоръжение за устойчиво авиационн

Снимка: Air France-KLM

 • Air France-KLM инвестира в DG Fuels, за да подпомогне изграждането на завод за устойчиво авиационно гориво (SAF), базиран в Луизиана.
 • Air France-KLM се ангажира да закупува до 75 000 тона SAF годишно след 2029 г.
 • Инвестициите и обратното изкупуване са още една стъпка на Групата към постигане на нейната цел до 2030 г. да използва минимум 10% устойчиво гориво за самолетите си.

Групата Air France-KLM направи още една стъпка в сътрудничеството си с DG Fuels, като инвестира 4,7 милиона USD в производството на устойчиво авиационно гориво (SAF). Тази инвестиция – първа за Air France-KLM – е ключова за развитието на партньорството между Air France-KLM Group и DG Fuels.

Тя ще подпомогне завършването на развойната работа, необходима за постигане на окончателно инвестиционно решение (FID) за първия завод за устойчиво авиационно гориво на DG Fuels. Той ще бъде разположен в Луизиана. Тази инвестиция потвърждава амбицията на Групата да участва във финансирането на проекти, които позволяват развитието на производствените мощности на SAF в световен мащаб. Целта е постепенно да се създаде диверсифицирана мрежа, способна да отговори на търсенето на устойчиво гориво в световен мащаб.

В допълнение към тази инвестиция Air France-KLM се ангажира да закупува до 75 000 тона устойчиво авиационно гориво (SAF) годишно от DG Fuels. Планът е доставките да започнат още през 2029 г.

„Air France-KLM се гордее с разширеното си сътрудничество с DG Fuels. Инвестицията в развитието на технологията за преобразуване на отпадъци в авиационно гориво, е решаваща за разрастването на SAF индустрията. За Air France-KLM това е първата по рода си инвестиция в тази индустрия и с нетърпение очакваме резултатите от допълнителните ангажименти и дългосрочното ни партньорство с DG Fuels.“, каза Констанс Тио, вицепрезидент “Човешки ресурси и устойчивост”, Air France-KLM.

„Щастливи сме от разширяването на стратегическите ни отношения с Air France-KLM. Те са ключови не само за DG Fuels, но и за цялата авиационна индустрия, тъй като гарантират успешното внедряване на нашето първо съоръжение за SAF и ни дава възможности за последващо разширение. Очакваме с нетърпение да продължим работата си с Air France-KLM и на новите ни локации в Съединените щати, Европа и Азия, на които внедряваме нашата SAF технология“, коментира Кристофър Чапът, президент и финансов директор на DG Fuels.

За да намали въздействието си върху околната среда, Air France-KLM си поставя за цел да ограничи емисиите си на CO2 на пътник/км с 30% до 2030 г. в сравнение с 2019 г. Ангажиментът е до 2030 г. Групата да използва минимум 10% SAF и се стреми да бъде лидер в устойчивата авиация. През 2022 г. Air France-KLM беше най-големият потребител на SAF в света - 17% от общото световно производство. За сравнение, Групата отговаря само за 3% от световното потребление на конвенционален керосин.

През октомври 2022 г. Air France-KLM обяви споразумение за доставка на 600 000 тона SAF от DG Fuels за периода 2027-2036 г.

DG Fuels, доставчик на устойчиво авиационно гориво с ефективен и евтин производствен процес

В резултат на своя високоефективен процес на преобразуване на въглерод, DG Fuels увеличава максимално добива на SAF, произведен от фиксирано количество биомаса. Тази ефективност, съчетана с разрастването на производствената база, води до оптимизиране на производствените разходи. Това позволява на DG Fuels да постигне устойчива рентабилност и да предложи устойчивото гориво на конкуретни на конвенционалното гориво цени. Като доказателство за своя ангажимент за използване на възобновяема енергия, DG Fuels е основен поддръжник на вятърната, слънчевата и други форми на енергия с нулеви въглеродни емисии.

Устойчиво пътуване: Траекторията на устойчивост на Air France-KLM

Air France-KLM разработи цялостна стратегия “Устойчиво пътуване” с две основни линии в нея - „хора и култура“ и „околна среда“.

По линия на хората Air France-KLM Group инвестира в намаляване на шумовото замърсяване, създаване на безопасно и приобщаващо работно място и подкрепа на местните общности.

Що се отнася до стълба „околна среда“, Air France-KLM разработи стратегия за декарбонизация, която има за цел да намали емисиите на пътник/километър с 30% до 2030 г. в сравнение с нивата от 2019 г. За да изпълни този ангажимент, Air France-KLM предприе следните стъпки:

Обновяване на флота със самолети от ново поколение: Airbus A220s, Airbus A350s, Boeing 787s. Те са по-икономични, произвеждат до 25% по-малко CO2 емисии и са с средно с до 33% по-тихи. До 2028 г. тези самолети ще представляват 64% от флота на Air France-KLM Group, благодарение на годишна инвестиция от два милиарда евро.

Повишено използване на устойчиво авиационно гориво (SAF) намалява емисиите на CO2 средно с поне 75% през жизнения цикъл на горивото и не се конкурира с хранителните вериги. Групата има за цел да извършва всички свои полети с поне 10% устойчиво авиационно гориво до 2030 г. и с до 63% до 2050 г.

Обучение на екипажите и неземните екипи на Air France-KLM в практики, които позволяват средно намаляване от 4 до 5% на емисиите на CO2.

Повече информация на https://sustainabilityreport.airfranceklm.com/

Air France-KLM

Глобален играч със силна европейска база, основните области на дейност на Air France-KLM Group са пътнически транспорт, товарен транспорт и аеронавигационна поддръжка.

Air France-KLM е водеща група авиокомпании по отношение на международния трафик при излитане от Европа. Той предлага на своите клиенти достъп до световна мрежа, покриваща над 310 дестинации благодарение на Air France, KLM Royal Dutch Airlines и Transavia, главно от центровете си в Париж-Шарл де Гол и Амстердам-Схипхол.

Програмата за лоялни клиенти на Групата Flying Blue е една от водещите в Европа с над 17 милиона членове.

Заедно със своите партньори Delta Air Lines и Virgin Atlantic, Air France-KLM управлява най-голямата трансатлантическа свързаност между Европа и Северна Америка  с повече от 340 ежедневни полета през 2019 г.

Air France-KLM също е член на SkyTeam, част от който са 18 авиокомпании, които работят заедно в широка глобална мрежа.

От 18 години Air France-KLM Group е лидер в индустрията за устойчиво развитие. От 2003 г. Групата е член на Глобалния договор на ООН. Целта е да се направи значителен принос към целите на ООН за устойчиво развитие във връзка с дейността на групата.

DG Fuels

DG Fuels изгражда програма за съоръжения за производство на синтетични горива с много ниски емисии на CO2 през жизнения им цикъл. Тя се базира на патентованата им технология за преобразуване на въглеродните емисии и цели постигане на 97% ефективност. Тъй като тази ефективност позволява на DG Fuels да произвежда повече SAF с по-малко биомаса, компанията се стреми да отговори на екологичните изисквания на авиационната индустрия. Технологията на DG Fuels не изисква разработването на нови двигатели или нова разпределителна инфраструктура. Иновативната технология на съчетава зеления водород от доказано оборудване за електролиза на вода с въглерод от биомаса, получен от дървен материал и селскостопански отпадъци чрез технология за газификация. Тази система създава устойчиво авиационно гориво с нулев въглероден интензитет на рентабилна основа.

Научете повече на www.dgfuels.com.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

За кого ще гласувате за кмет на София на балотажа в неделя?
 • Васил Терзиев (42%, 188 Гласове)
 • Ваня Григорова (36%, 161 Гласове)
 • Не подкрепям никого (13%, 57 Гласове)
 • Ще отида за гъби (9%, 42 Гласове)
Общо гласували: 448 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Виц на седмицата Виж Още

Защо в София пукат гумите на варненци?

Защото им се диша свеж морски въздух.

Късмет на деня

Умът ти е като някое дистанционно, винаги липсва, когато ти трябва.

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Написаните желания се сбъдвали. Вижте как да изпратите писмото си......

Една от най-обичаните традиции по коледните празници е свързана с писането на писмо до Дядо Коледа. Деца от всички възра...

Прочети още keyboard_arrow_right