Макс Баклаян: Очакваме рязък скок в цената на златото!

-

Снимка: Tavex България

Макс Баклаян започва основното си образование в Пловдив, като в последствие се мести през 1994г. в Италия, Венеция в един от водещите Арменски интернати - Moorat Raphael, където завършва прогимназия. През 1997 се мести в Кипър, Никозия в най-реномирания Арменски гимназиален интернат - Melkonian Educational Institute, където завършва със Summa Cum Laude и изключително високи резултати във външни изпити на Оксфордския Университет.

2001-а година заминава да учи в Сиатъл, САЩ, но по лични причини се прибира обратно в България, където завършва Американски Университет в Благоевград, през 2008ма. Това е и годината на Световната финансова криза. Благодарение на негов професор от университета, д-р Красимир Петров, завесата за това как работи финансовата система се вдига и се ражда идеята за търговия с инвестиционно злато, като убежище от инфлацията. С тогавашния си приятел и последствие бивш партньор в Tavex - Благовест Белев, взимат решение да започнат изцяло личен бизнес с инвестиционно злато. Съвсем случайно, отново покрай д-р Петров се запознават със собствениците на Естонското дружество Tavex и взимат решение да направят партньорство с тях и така през 2009 основават Българския дъщерен клон.

Основната дейност на Tavex е търговия с благородни метали и обмен на валута. От 2016та Макс Баклаян поема еднолично управлението на Българското дружество, което в момента е най-успешната дъщерна компания на фирмата майка. През 2019 открива Румънския дъщерен клон на Tavex, а през 2021 открива и Сръбския дъщерен клон.

Tavex България печели множество награди през последните 15 години, една малка част от които са: няколко пъти „Най-добър работодател“, на ARS Bulgaria(AoN Hewitt); „Компания на годината“ във Финансови Услуги и Търговия; 3то място в „Топ 100 работодатели на България“ и „Стратегия за оценяване на служителите“, на Career Show; Най-добър работодател – Финанси, на Career Show, златен медал в най-престижното Европейско офис дизайн състезание - A' Design Award и много други.

Tavex България ежегодно обслужва над 1.7 милиона клиенти и отговорно застава зад промяната на обмена на валута като услуга в съзнанието на потребителя. Също така Tavex е първата компания, която създава реален пазар за инвестиционно злато в България, като в последните 13 години полага неимоверни усилия в повишаването на финансовата грамотност на Българския инвеститор, благодарение на което България е една от водещите държави в Европа по притежание на инвестиционно злато във финансовия портфейл на инвеститорите – актив, който във времена на икономическа и гео-политическа нестабилност се представя изключително добре.

В момента в бизнес перспектива, както Макс, така и Tavex гледат към световната сцена, подготвяйки няколко напълно нови и иновативни продукта на пазара на инвестиционно злато.

Макс вярва, че със силна работна етика, непоклатими принципи във взаимоотношенията, безкрайна взискателност към екипа и възнаграждение пропорционално на нивото на отговорност и автономност и продукт, който е наистина добър - няма невъзможни неща.

Златото е горещата тема в света на инвеститорите през последните няколко месеца. Дори широката публика започва да чува за особени събития около жълтия метал. Защо е това? Какво се случва?

Макс Баклаян: Случва се нещо, което с моите колеги от Тавекс очакваме и прогнозираме от известно време – рязък скок в цената на златото, който може би изненада определени инвеститорски среди, но е напълно закономерен. Аз твърдя, това е само началото на процеса и предстои златото да се представя отлично. Доскоро виждахме постепенно напредване на цените и пазарните индикатори, издаващи възходяща траектория, но вече подобряваме рекорди и няма как дори скептиците да си затворят очите. Започнал е бичи пазар за златото!

За какви рекорди говорите?

Златото достигна 2426 щатски долара за унция и в момента има най-високите си номинални стойности в историята, само в рамките на два месеца цената се покачи с 22%, рекордно бързо за жълтия метал. И тук говорим за най-сигурния актив, съхраняващ стойност от хилядолетия, а не за криптовалути или спекулативни деривати. В същото време, заради натрупалата се инфлация през последните десетилетия, за да имаме подобрение на ценовия рекорд и в реално изражение (т.е. с отчетено обезценяване на валутата) цената трябва да стигне 2670 щатски долара за унция.

С други думи вие очаквате цената да се повиши с още 300 долара за унция?

Когато отворихме ТАВЕКС през 2009та година, цената на унция беше 900 долара. Тоест в рамките на 15 години цената се повиши с 260%, от 900 до 2400. Няма как да знаем кога ще се повиши цената на златото. Но знаем че със сигурност стойността на валутата с която го купувате се понижава, чрез процеса инфлация и от там идва и ръста при златото.
Моята прогноза от 4000 долара, може да звучи нереалистично, но всъщност както споменах цената му за 15 години се е повече от удвоила. Златото е дългосрочна инвестиция, за период от 5 до 10 години, затова бих се въздържал от краткосрочни прогнози. Не на последно място 95% от движението на всеки финансов актив се случва в 5% от времето, тоест възможно е много дълго време цената да стои по-скоро статична и изведнъж да станем свидетел на по-рязък скок, именно както стана в последните 2 месеца

Откъде идва тази ваша смела прогноза, не е ли това твърде оптимистично очакване за цената на златото?

Истината е че за 15 години, цената е скочила с 260%, а моята прогноза, казва че в рамките на следващите 5 до 10 години, цената трябва да скочи от 2400 до 4000, което е 67%, от тази гледна точка, знаейки какво правят централните банкери по света, смятам че по-скоро съм консервативен
Първата причина за това е очакването за предстоящо десетилетие на висока инфлация, а знаем, че златото е най-добрата защита от обезценяване на парите. У нас, ако по някакъв начин не сте съхранили своите авоари чрез инвестиране на подходящи места, за последните три години сте загубили близо 30% стойността им заради натрупващата се инфлация.
На второ място бих поставил огромния интерес на страните от БРИКС и особено на техните централни банки към златото. Миналата година отбелязахме най-високото ниво покупки на физическо злато от 2010 г. насам В рамките на 2023та те са закупили 1037 тона, което много близо до абсолютно рекордната 2022ра, когато са закупили 1082 тона. Щом централните банки купуват, значи търсенето ще е сериозно.

И не на последно място трябва да кажем, че основният двигател на цената на златото е базисният лихвен процент по 10 годишните американски облигации. Колкото по-нисък е той, в реални стойността, тоест след като е взета на предвид инфлацията, толкова по-голям е монетарният стимул в икономиката, тоест с други думи има повече пари в обръщение.
Повече пари в обръщение означават по-голяма инфлация, затова реалните лихви са толкова важни. Моят анализ показва че номиналния лихвен процент ще е между 2-4%, а инфлацията ще стои около 5-7%, тоест реалните лихви ще са от минус 1% до минус 5%. Графиката показва корелацията, за която говоря. От там и прогнозата за 4000 долара на унция.

А какво можем да кажем за „по-малкия брат“ на златото – среброто? Вие следите и участвате и на този пазар за инвестиционни метали.

Не трябва да забравяме, че среброто е втората най-търгувана стока в световен мащаб след петрола, защото освен, че е монетарен финансов метал има и сериозни индустриални приложения, които допълнително увеличават търсенето му. Индустриалното търсене е стимулирано от зелената трансформация и ангажиментите, поети от големите правителства за декарбонизация – среброто е ключово за производството на фотоволтаици и електромобили. Имайте на предвид че среброто е единствената суровина, която не е надминала бумовата си цена от 80те години от 52.50 долара или в днешни реални инфлационно деноминирани долари - 184.60.

Именно поради огромното индустриално търсене от тези две “зелени” и правителствено стимулирани индустрии, недостигът на сребро в последните години е близо 30%, тоест търсенето надвишава предлагането с 30%.
Само търсенето за сребро в индустрията със соларни панели е пораснало два пъти за 4 години, от 100 на 200 милиона унции. Това вече е 25% от целия добив на сребро. Очаква се до 2030, ръстът да е с 15% на година или да достигне до 500 милиона унции на година. Това е 60% от добива за една индустрия. Електромобилите имат сходен ефект върху търсенето за сребро. Като цяло зелената трансформация минава по “магистралата” на среброто.

В момента недостигът се покрива от натрупани резерви, които в последните 3 години са намалели със 70%. Очаква се до 2 години, запасите от сребро да са напълно изчерпани. Минодобива също намалява, поради зелени политики и поради хронично ниско инвестиране за намиране на нови находища. Само за последните 10 години инвестициите в тази индустрия са намалели с 40%.
Миксът от недостиг в предлагането и експоненциален ръст в индустриалното търсене, ще бъде взривяващ. Имайте на предвид, че за индустрията цената няма значение, когато без сребро тя няма как да произвежда.

Исторически съотношението злато сребро е 15 към едно, тоест 15 унции сребро купуват една злато. На база анализа ни за златото, то цена от 266 долара на унция е напълно възможна. Връщам ви на факта че 80те години, цената на среброто в днешни инфлационно преоценени долари достига 184.50! Моята прогноза от 300 долара се базира на съвкупността от всичко това, както и от факта че индустрията никога не се е нуждаела повече от сребро, а добива, никога не е бил толкова недостатъчен.
Разбира се отново както при златото, моята прогноза е дългосрочна 5 до 10 години.

Описвате определена картина за пазара на благородни метали и съответно, стъпвайки на вашия опит, какви съвети можете да дадете на нашите читатели?

Първият ми съвет е хората да се информират малко повече за динамиката при двата метала. Какво движи цената им и защо се намираме в такъв особен макроикономически и геополитически момент на перфектна буря, създаваща попътен вятър за благородните метали. Вторият ми съвет е - следете и внимавайте за инфлацията, тя функционира по същия начин като сложната лихва, но с обратен знак.

Колкото повече време се натрупва, толкова повече изяжда реалната стойност на нашите доходи и на нашите спестявания. Затова, третият ми съвет е, защитавайте вашите спестявания като влагате поне част от тях във физическо, инвестиционно злато и сребро, които исторически са доказани като най-добрата защита от инфлацията.

На четвърто място, ако решите да последвате втория ми съвет, дръжте вашето инвестиционно злато и сребро за по-продължителен период от време, обикновено това са едни минимум 5 години на спокойствие. Особено предвид сегашната стопанска конюнктура този съвет е много важен.

Пето, не опитвайте да уцелите върха или дъното на цената, купувайте системно, продавайте според вашия календар, а не заради бизнес цикъла или момента инвеститорска мания. Това е така заради вече споменатото правило 95 на 5%. И шесто, вече конкретно за среброто, търсете да купите такова с възможно най-тесен спред, за да максимизирате вашите резултати.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 33 Гласове)
 • Няма да избере (27%, 42 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 19 Гласове)
 • Ще има нови избори (29%, 46 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 18 Гласове)
Общо гласували: 158 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Виц на седмицата Виж Още

Защо в София пукат гумите на варненци?

Защото им се диша свеж морски въздух.

Късмет на деня

Умът ти е като някое дистанционно, винаги липсва, когато ти трябва.

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Стрийт-арт проект от конкурса на Електрохолд „Енергията си ти“ пр......

Проектът на графити художника Валери Веселинов на тема „Енергията си ти“ беше избран за победител в първия к...

Прочети още keyboard_arrow_right