ЕРМ Запад стартира пилотен проект по полагане на еко кабели

photo_library
 • ЕРМ Запад

  Снимка: ЕРМ Запад

 • ЕРМ Запад

  Снимка: ЕРМ Запад

Операторът на електроразпределителната мрежа в Западна България ЕРМ Запад стартира полагането на нов вид силов кабел с изолация от високоефективен полипропиленов термопластичен еластомер (HPTE) в гр. Дупница

Кабелите са произведени по съвременна иновативна технология P-Laser. При нея са използвани напълно рециклируеми материали, благодарение на които 500 кг. висококачествен изолационен термопластичен материал от всеки един километър положен кабел може да бъдат възстановени за повторна употреба. По този начин е постигнато 100% екологично чисто решение на производствения процес при технология на „нулев газ“ чрез повишена енергийна ефективност и намалени до минимум емисии на парникови газове.

„Прилагането на това екологично решение е част от дългосрочната политика на ЕРМ Запад за устойчиво развитие. Планираме да използваме такива кабели и при бъдещи проекти,“ каза Георги Миков, изпълнителен директор на ЕРМ Запад.

Кабелът не представлява интерес за крадците, което също ще допринесе за подобряване на сигурността на доставката на електроенергия.

Произведените по тази технология кабели се използват за първи път в България. Те са навлезли в широка употреба в Европа, като към момента с тях са изпълнени редица проекти от водещи електроенергийни компании в Италия, Холандия и Испания.

Проектът е пилотен за цялата лицензионна територия на ЕРМ Запад. Кабелите ще се използват за изграждане на подземни кабелни разпределителни мрежи средно напрежение.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Велики оферти за 5G смартфони от Vivacom...

През април Vivacom предлага 6 страхотни 5G смартфона на атрактивни цени, започващи от 1,98 лева на месец на лизинг за 24...

Прочети още keyboard_arrow_right