От спортна зала и столова "Яйцето" в Ректората на Софийския университет стана Центъра за върхови постижения

От спортна зала и столова "Яйцето" в Ректората на Софийския университет ста

Снимка: Столица.bg

Емблематичното за Софийския университет "Св. Климент Охридски" - "Яйцето"се превърна в Център за върхови постижения "Наследство БГ" и след ремонт днес отново отваря врати.

Тържественото откриване на обновеното пространсво с конференти зали и научни лаборатории ще е днес, предаде БТА.

"Яйцето" в Софийския университет става модерна зала за събития

"Яйцето" се превърна в модерен конферентно-изследователски център и "влезе" в новата дигитална епоха, с цел на опазването и показването на богатата култура, и на наследството на България.

Сега "Яйцето" разполага с една много голяма, съвременна и оборудвана с апаратура конферентна зала за около 120 души и в момента това ще е най-модерната зала в Софийския университет. Втората зала е за около 30 души. Има и 5  лаборатории към Университетската библиотека - за реставрация и консервация на книги, с каквито до момента липсваха в СУ.

 Банята в „Овча купел“ се превръща в научен център

"Яйцето" престана да работи като ресторант преди около 15 години, защото се появиха много заведения в близост до Софийския университет "Св. Климент Охридски". Затова започнахме да търсим варианти за запазването на това пространство, като запазим и символното, знаковото му значение, което то има, защото няколко години преди 1989 г. беше оранжерия за нови демократи", разказа пред БТА чл.-кор. проф. д-р Иван Илчев.

"Опитахме се да направим това пространство културен център, но не можахме да намерим средства. От пет години ръководя Центъра за върхови постижения "Наследство БГ", който е един от четирите центъра за върхови постижения в България, финансирани от Европейския съюз. Той е и единственият център, който работи в областта на хуманитаристиката заедно с информационните технологии и инженерните специалности", каза проф. Иван Илчев, бивш ректор на Софийския университет с два последователни мандата - 2007-2015 г.

До края на юни приключва ремонтът на банята в столичния "Овча купел"

В центъра "Наследство БГ" участват пет от големите университети в България. Това са Софийският университет "Св. Климент Охридски", който е водещата институция, УАСГ, Техническият университет в София, НСА и Великотърновският университет, както и 7 института на БАН, Националната библиотека и Регионалният исторически музей в София.

"Това е една много мощна организация, в която работят над 250 учени от тези научни институции и през последните години организирахме много конференции, беше изградена нова инфраструктура и бяха създадени 27 лаборатории при различните партньори в Центъра за върхови постижения "Наследство БГ". Една от заложените идеи в програмата ни беше свързана с пълното преустройство на "Яйцето" в Ректората на Софийския университет, обясни проф. Илчев.

 Университетската библиотека на СУ е втората по големина библиотека в България - след Националната библиотека, каза проф. Иван Илчев. Във всички тези обновени зали ще се организират конференции, ще се правят изследвания и ще се възстановяват документи и книги, но не само от Софийския университет, а и от всички партньори на Центъра за върхови постижения "Наследство БГ", обясни проф. Илчев.

Между 1,8 млн. лв. и 2 млн. лв. е финансирането на ремонтните дейности, но голяма част от тях са европейски средства. Преди да започне ремонтът на "Яйцето" ни бяха необходими около три години, а след това самият ремонт продължи около година, каза проф. Иван Илчев.

Той припомни, че историята на "Яйцето" е свързана с различните му битности през изминалите години. "Аз лично съм играл баскетбол в "Яйцето", защото беше физкултурен салон, след това в него се съхраняваха книги от библиотеката, после беше стол за служителите на Софийския университет, а след това се превърна в ресторант", припомни проф. Илчев.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 32 Гласове)
 • Няма да избере (26%, 41 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
 • Ще има нови избори (30%, 46 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (12%, 18 Гласове)
Общо гласували: 155 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

"Витоша ски": Проблемът със старите лифтове се политизира за поре......

Проблемът с модернизирането на съоръженията на територията на Природен парк „Витоша“ попада в обхвата на общ...

Прочети още keyboard_arrow_right