Изкуственият интелект и големите данни представиха на форум в Софийския университет

Изкуственият интелект и големите данни представиха на форум в Софийския уни

Снимка: Столица.bg

Годишен форум на GATE за 2021

Годишният форум за големи данни и изкуствен интелект на GATE (BDAIF2021) представи научните резултати и технологичните постижения на Института през втората му година и очерта перспективите за по-нататъшни изследвания и сътрудничество. Събитието беше организирано съвместно от Института GATE към Софийския университет “Св. Климент Охридски“ и Технологичния университет Чалмърс, Швеция.

Официални гости на форума бяха Анна Панагопулу, директор „Европейско научноизследователско пространство и иновации“ в Генерална дирекция „Изследвания и иновации“ на Европейската комисия и акад. Николай Денков, служебен министър на образованието и науката. Приветствие до форума беше получено от проф. Анастас Герджиков, ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, съобщиха от университета.

От името на Европейската комисия, Анна Панагопулу оцени високо постиженията на GATE. „Европейската комисия е горда да признае силния напредък на проекта GATE в България. Ние гледаме на него като на истински носител на промяната“, подчерта Панагопулу. Тя добави, че темата на самия проект GATE – големи данни и изкуствен интелект – не само отговаря на най-големите обществени предизвикателства днес, но също така е в сфера от изключително стратегическо значение за ЕС и за цифровата трансформация. „GATE показва, че инвестициите и реформите в изследванията и иновациите могат да изведат страната нагоре по стълбата към върховите постижения. Гордеем се, че подкрепяме този проект”, каза в заключение Анна Панагопулу.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Написаните желания се сбъдвали. Вижте как да изпратите писмото си......

Една от най-обичаните традиции по коледните празници е свързана с писането на писмо до Дядо Коледа. Деца от всички възра...

Прочети още keyboard_arrow_right