Новини от Stolica.bg

comment 0
visibility 395
Коледната елха на София грейна

Грейна 13-метровата Коледна елха на София

В столицата пред НДК грейнаха светлинките на Коледната елха. Тази вечер 13-метровото дърво бе запалено и освети празнично пространството около Двореца. Светлините и фойерверките зарадваха стотици деца с родителите, а живеещите наколо се наслаждаваха на празничните емоции. В бяла светлина ще светят над 10 000 лампички, снежинки и топки на Коледното дърво. На върха ѝ е поставена 80-сантиметрова звезда. Специални гости на празничното за града събитие бяха олимпийските шампиони от Токио - гимнастичките от ансамбъла и боксьорката Стойка Кръстева. От 9 до 23 декември при елхата ще бъде разположен коледен базар, където жителите и гостите на столицата ще могат да се потопят в коледното настроение. Ще има и специална коледна програма за същите дати на сцената на Кино Кабана. Тази година елхата е с доста повече светлини и е по-пищна, а целта на Столична община бе да се създаде празнично настроение в София. Коледно осветени ще са и зоните на пилоните, както и Моста на влюбените.  

comment 0
visibility 142
Изложба живопис с картини от Антарктида в Софийския университет

Изложба живопис с картини от Антарктида откриват в Софийския университет

Фотографската изложба "История на българското антарктическо присъствие" и изложба живопис с картини от Антарктида на Ганка Павлова се откриват на 2 декември от 18.00 часа в централното фоайе в Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Официалното откриване на инициативата под надслов на тема "30 години български експедиции в Антарктика" ще се състои от 18.30 часа в Аула Магна на Софийския университет и ще бъде направено от проф. Христо Пимпирев, съобщиха от Българския антарктически институт. Ще бъдат изпълнени и музикални пиеси, композирани в Антарктика в изпълнение на Теодосий Спасов - кавал и на Християн Цвятков - китара, участници в 28-ата антарктическа експедиция. Също така ще бъдат наградени български антарктици - пионери и техни последователи с юбилейните медали, ръчно изработени от Надежда Розева, медалиер-художник, като всеки един е с индивидуална визия.

comment 0
visibility 99
Новогодишен концерт на „Хелка банда“ от Унгария в София

Новогодишен концерт на „Хелка банда“ от Унгария в София

На 4 декември в 20.00 ч. в София - JAZZ bar ще се състои новогодишен концерт на „Хелка банда“ от Унгария. Древни женски енергии, безпощадна откровеност и музикални фузии характеризират наскоро създадения оркестър „Хелка Банда“ (Хелга Дебрецени-Киш „Хелка“ – цитра, вокал; Анико Барна – кобоз, вокал; Бетина Тьорьок – контрабас). Оркестърът духовно и професионално е силно свързан с народната музика, този автентичен музикален свят се смесва с основа, идваща от джаза и класическата музика, създавайки по този начин изискано, оригинално звучене. За преработките им на народна музика е характерна народната еклектика: изготвят песните си въз основа на архивни материали, неподвластни на място и време, съобщават от института „Ференц Лист”. Основният носещ стълб на авторските им песни е познанието за самите тях, натрупано по пътя на самопознанието. Докато пишат текстовете на песните си, за тях е от значение от една страна да предават простата, неприкрита истина за считаните от тях за важни теми-табу и обществени проблеми, а от друга – текстовете им да съдържат по-дълбоко значение, отвъд общодостъпността. Така че в програмата им наред с преработките на народна музика звучат и собствени песни.

Реклама
comment 0
visibility 81
„Дезафинадо“ с концерт в София

„Дезафинадо“ с концерт в София

Desafinado Live e името на концерта, с който джаз певицата и радиоводеща Мирослава Кацарова ще отбележи 20 години в ефира на радио Jazz FM. Премиерата на предаването „Дезафинадо“ с автор и водещ Мирослава Кацарова е била през 2001 г. на 4 декември. Първото му излъчване в ефир е било в събота. И така на 04 декември (събота) от 21:00 ч. в Sofia Live Club пък ще бъде концертът по случай неговата 20-годишнина. В концерта ще участват Мирослав Турийски - пиано/аранжименти, Младен Димитров - барабани и Мирослава Кацарова - вокал. Гост-музиканти са една от най-добрите изпълнителки на боса нова в България Павлета Семова (вокал) и Димитър Семов (уду/перкусия). В предварителна продажба в мрежата на мрежата на Eventim са билети на стойност 15 лв. На място цената им ще бъде 20 лв. Sofia Live Club ще отвори врати в 20:00 ч.

comment 0
visibility 981
Огнище на менингит в столична детска градина

Огнище на менингит в столична детска градина

Преустановява се присъственото обучение в столичната детска градина „Вълшебство“ в кв. „Павлово“ заради бактериален менингит сред децата, съобщиха от Столична община. На 29 ноември СРЗИ са взели проби от 31 деца и 8 души от персонала, които са били контактни на инфектирано дете. Резултатите показват, че 16 деца и 2 възрастни са положителни за наличие на менингокок. Веднага след установяване на положителните случаи е организирано изследването на децата от другите 10 групи, посещаващи детската градина. „На 30 ноември директорът на детската градина изпрати резултатите на всеки от родителите на изследваните до момента деца. На родителите беше предоставено и допълнително разяснение, изготвено от консултанта на Столична община проф. Кантарджиев. Според експертите носителството на този микроорганизъм в носоглътката не застрашава пряко здравето и живота на децата, но се прилага профилактика с антибиотици“, съобщават още от общината. Организирана е онлайн среща на родителите на децата от първата изследвана група с проф. Кантарджиев за допълнителни разяснения как трябва да се действа.

comment 0
visibility 121
Концерт „Свята нощ“ в София

Концерт „Свята нощ“ в София

На 4 декември от 19.00 часа в Централен военен клуб в София ще се състои концерт на AGBU Sofia Chamber Orchestra „Свята нощ“, съобщиха организаторите. Диригент ще бъде Левон Манукян, солист - Хасмик Харутюнян (Армения). С участието на децата от Неделно училище AGBU София „ХайЛер“. В програмата: Адолф Адам, Франц Грубер, Хосе Фелисиано, Комитас, Винченцо ди Чиара, Тиодоро Котрау, Консуело Веласкес, Едуардо ди Капуа, Ернесто де Къртис, Ернесто Таляфери, Нино Рота, Франц Шуберт. Концертите на AGBU Sofia Chamber Orchestra се организират от Общоарменски благотворителен съюз „Парекордзаган” – София и са част от Календара на културните събития на Столична община.

comment 0
visibility 122
Трупата Ходуъркс с два уъркшопа и танц в София

Трупата Ходуъркс с два уъркшопа и танц в София

Центърът за съвременни изкуства Топлоцентрала ще бъде домакин на два уъркшопа и съвременен танц: "Шедьовър“ на Hodworks/ Ходуъркс. Танцът е в петък, 3 декември от 19.30 ч. Трупата Ходуъркс ще изнесе и два уъркшопа: на 3 и 4 декември, от 10 до 14 ч., съобщиха организаторите. Чаба и Емеше работят заедно от 2010 в трупата „Hodworks“ и множество други съвместни проекти. В този свой съвместен проект те изследват как се опредметява тялото, докато се превръща в прост инструмент на онагледяването. Всяко тяло е шедьовър на някого или на средата ни, повърхност на осъзнати и неосъзнати демонстрации. Тази демонстративна сила на тялото дава пространство за обезличено приложение на специфичен инструментариум. Модифицирайки тялото, можем да манипулираме средата си и така да осигурим свобода за предефиниране. Изпълнител, пърформър и преподавател в сферата на съвременния танц, Емеше Цухорка завършва своето образование в Budapest Contemporary Dance School през 2011 година. В продължение на осем години тя е била член на HODWORKS, работила е още с Чаба Молнар и The Symptoms. Нейните тайни импровизационни игри като дете дават основата на свободата в артистичната ѝ работа.

comment 0
visibility 102
Засилени проверки в София и страната за предстоящия Никулден

Засилени проверки в София и страната за предстоящия Никулден

От 2 до 6 декември включително, Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще извършва засилени проверки във връзка с предстоящия празник Никулден в обекти за производство и търговия с риба и рибни продукти, складове за търговия на едро, заведения за обществено хранене, обекти за търговия на дребно, пазари и борси. По време на проверките ще се следи за наличие на документи за произход и безопасност на рибата, спазване на сроковете и условията на съхранение, съответствие с изискванията за етикетиранe, както и за наличието на лични предпазни средства и дезинфектанти. Контролните органи ще обръщат специално внимание на продажбата на риба и рибни продукти на нерегламентирани места и от нерегистрирани търговци. Съвети към потребителите за закупуване на прясна риба: Върху повърхността на прясната риба има много тънък слой слуз. Ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време. Люспите трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото. Хрилете трябва да са с розово-червен цвят. Очите трябва да са бистри. При натискане с пръст, вдлъбнатината трябва да изчезне бързо. БАБХ призовава потребителите да купуват риба от регистрирани обекти, за да не се излагат на риск.

comment 0
visibility 133
Столичният район “Красна поляна“ с конкурс за коледна украса в детската гра

Столичният район “Красна поляна“ с конкурс за коледна украса в детската градина

Отдел “Образование, социални дейности, култура и спорт” при Столична община – район “Красна поляна” обявява онлайн конкурс за тематична украса под наслов “Коледа в детската градина”, съобщиха от районната администрация. В надпреварата могат да се включат всички групи в детските градини района, като направят, снимат и изпратят фотография на тематичните коледни кътове. Ще се оценява вложената оригиналност при направата на украсата. Може да се изпращат снимки на коледните кътове на email krasna.p.fotokonkurs@gmail.com до 15 декември. Отличените групи ще бъдат наградени.

comment 0
visibility 167
Съдът в София събира нови доказателства по делото за смъртта на Милен Цветк

Съдът в София събира нови доказателства по делото за смъртта на Милен Цветков

Софийският градски съд допусна събиране на още доказателства по делото за смъртта на Милен Цветков. Това стана по искане на защитата на 23-годишния Кристиан Николов, подсъдим, че умишлено е причинил тежката катастрофа, при която телевизионният водещ загина миналия Великден. Новите доказателства са свързани със състава на специална паста и чай, които Николов твърди, че е използвал преди катастрофата, обясни адвокатът му Константин Симеонов, цитиран от БНР. "Веществата, които се съдържат в тези препарати, са част от намерените в организма на Кристиан Николов наркотични вещества. За другите има друго евентуално обяснение, но това е въпрос по същество и сега не бих искал да го коментирам. Въпросът е доколко тези вещества са попаднали съзнателно, умишлено в организма на Кристиан Николов, доколко това се е случило по друг начин. И това през какво са попаднали наркотичните вещества в неговия организъм е много важен въпрос, свързан с умисъл", добави Симеонов. Според вече приети по делото експертизи Кристиан Николов е ударил чакащия на червено автомобил на Милен Цветков с близо 100 км/ч и след употреба на три вида наркотици.

comment 0
visibility 1635
Почина актрисата Надя Савова

Почина актрисата Надя Савова

На 85 години почина актрисата Надя Савова. Тъжната новина съобщиха от Младежкия театър „Николай Бинев”. Надя Савова беше част от трупата на театъра над 25 години.    С огромно прискърбие и тъга се налага да ви съобщим, че любимата актриса на поколения българи и дългогодишна обичана частица от голямото семейство на Младежки театър "Николай Бинев" Надя Савова е напуснала този свят. Бихме желали да изразим най-искрените си и дълбоки съболезнования към семейството и близките на Надя Савова, която прекара десетилетия от своя живот като част от трупата на Младежки театър "Николай Бинев“, добавят от театъра. Надя Савова е родена на 20 януари 1936 година. Дебютира на сцената на Младежки театър през 1965 г. в спектакъла „Дон Жуан” (комедия от Самуил Альошин, постановка – Вили Цанков), чиято премиера е на 5 януари 1965 г.  В течение на годините тя е част от близо 50 постановки – както за възрастни, така и за деца. Надя Савова беше известна и с множество роли във филми и сериали, както на екрана, така и зад него, озвучавайки много любими на българската публика персонажи. Озвучава Брайън Танър в сериала „Алф”. Поклон пред паметта й!

comment 0
visibility 129
Изложба-графика в Съюза на българските художници в София

Изложба-графика в Съюза на българските художници в София

На 2 декември от 17:00 ч. ще се проведе изложба – графика, съобщиха от Съюза на българските художници. Вернисажът е на Калин Николов под името „Вариант Везувий“. Калин Николов е роден през 1956 г. в София. Завършил е Художествена гимназия и ВИИИ „Николай Павлович“, специалност „Графика и графични технологии” при проф. д-р Евтим Томов. Паралелно се учи, а по-късно и работи с художника Борис Димовски. В  момента е уредник на Графичния кабинет на Националната галерия, София. Настоящата изложба е връщане към два от източниците на въображение на художника. Първият е видяното чрез един вече ретро бакелитен диаскоп от 50-те години на миналия век, запазен още в оригиналната си кутия с инструкциите за този „Модел Е“, но рядкост у нас някога. Особено с многото си диапозитивни барабани, които представяли седемте чудеса на света, сватбата на английската кралица и изкачването на Везувий. Вторият момент е филмът „Параграф 22“ от 1970 г. по известния роман на Джоузеф Хелър, умело адаптиран към черния хумор на писателя. Изложбата ще се проведе в СБХ – „Шипка“ 6, зала I C и може да бъде видяна до 21 декември.

comment 0
visibility 81
В София връчват наградите „За жените в науката“

В София връчват наградите „За жените в науката“

Три вдъхновяващи български жени учени ще бъдат отличени с наградата „За жените в науката“ за 2021 г. на официално събитие на 2 декември. На него ще присъстват редица видни гости, сред които вицепрезидентът Илияна Йотова и омбудсманът Диана Ковачева, Миглена Дамянова, директор Дирекция „Наука“ към МОН, Дончо Барбалов, зам.-кмет на Столична община, Н. Пр. Флоранс Робин, посланик на Франция в България, и Ваня Панайотова, генерален мениджър на L’Oreal България. Официалната церемония по награждаване тази година ще бъде хибридно събитие с лайвстрийм в YouTube и всички желаещи могат да го гледат в 10:00 ч. на 2 декември. Три необикновени български жени учени ще бъдат отличени за техните смели изследователски идеи като стипендиантки по програмата за 2021 г. Наградата „За жените в науката“ се равнява на 5000 евро и има за цел да подкрепи жените учени у нас в реализирането на техните научни мечти да променят света към по-добро и да ги мотивира да продължат кариерата си в България. В глобален план програмата цели да стимулира развитието на науката, да повиши броя на жените изследователки (едва 33% от учените в света са дами) и да постигне полово равенство в тази сфера. „За жените в науката“ е уникален за България и света проект. Той е и сред най-престижните научни конкурси у нас и се провежда в партньорство между Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Националната комисия за ЮНЕСКО в България и L'Oréal България от 2010 г. насам. Към момента по програмата са отличени 30 великолепни дами (вкл. трите стипендиантки от тази година) за техния впечатляващ научен потенциал, постижения и любов към изследователската дейност с общ награден фонд от 150 000 евро.

comment 0
visibility 146
„Влюбеният Айфел“ в киносалоните в София и страната

„Влюбеният Айфел“ в киносалоните в София и страната

Едно от най-привлекателните заглавия от програмата на Синелибри 2021 тръгва в разпространение в София и страната от 3 декември! Френската биографична драма „Влюбеният Айфел“ покори публиката на кино-литературния фестивал с романтичната си атмосфера и убедителното пресъздаване на историческата епоха. Ретроспективният разказ за силата на човешкия дух и за любовта като двигател на творческия процес е увенчан с великолепните превъплъщения на Ромен Дюри и Ема Макей. Влюбеният Айфел (Франция, Германия 2021), оригинално заглавие: EIFFEL, 108 мин., биографична драма, исторически, реж. Мартин Бурбулон. Филмът не се препоръчва за лица под 12 години, съобщават организаторите на Синелибри. Сценарият е дело на Тома Бидеген, Каролин Бонгран, Мартин Бурбулон, Мартин Бросоле, Натали Картер. Главните роли са поверени на Ромен Дюри (Китайски пъзел, Всички пари на света) и Ема Макей (Sex Education). Партнират им Пиер Дьоладоншам, Жюлиет Бланш, Филип Ерисон и др. По филма е написана книга, която провокира допълнителен интерес към кинематографичната творба на Мартин Бурбулон.

comment 0
visibility 264
ВУЗФ в София организира уебинар с известен руски икономист

ВУЗФ в София организира уебинар с известен руски икономист

Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) организира уебинар със световноизвестния руски икономист Михаил Хазин. Той ще се проведе 3 декември 2021 г. от 13.00 ч. в платформата Google Meet. Темата на лекцията е "Финансовият сектор в условия на глобална структурна криза. Мястото на България и Източна Европа в новите геостратегически реалности", съобщиха от ВУЗФ. Сред основните акценти по време на експертния онлайн разговор с прочутия икономист и общественик ще бъдат глобалните проблеми пред развитието на световната и националната икономика, "Новата Ялта" при преговорите между САЩ и Китай, реалната икономика, финансовият сектор и технологичните компании, както и финансовият сектор в условия на глобална структурна криза.