Как да тръгнем уверено по пътя на професионалното развитие

Yettel

Снимка: Yettel

Началото винаги е трудно, първите крачки към професионалните цели са плахи и често се лутаме, докато намерим правилния път, по който да поемем. Несигурността е плашеща и нерядко това ни кара да се откажем от поставените цели. Всеки от нас е попадал в ситуация, в която не знае кое е правилно за него, особено когато сме млади и тепърва поемаме по кариерния си път.

Понеже помним това усещане, ви даваме 5 идеи, с които да направите бързи и ефективни първи стъпки към професионалната реализация.

 1. Въвеждащи курсове

В последните години опитните професионалисти започнаха да показват на младите специалисти какво представлява един техен работен ден чрез въвеждащи курсове. По време на тях опитните кадри влизат в ролята на лектори и споделят как самите те са започнали своя път и са намерили призванието си. В личната им история можем да се припознаем и да се ориентираме дали тази сфера отговаря на представите ни.

 1. Кариерни форуми

Периодично се организират кариерни форуми, в които големите фирми взимат участие и разказват детайли за бизнеса си. Ако сме си харесали компания и искаме да получим информация от първо лице, тези събития биха ни били от помощ да решим накъде да поемем. Така не само се запознаваме със сферата, но и с хората, които работят в нея.

 1. Стаж

Стажът е един от предпочитаните от младите специалисти възможности, с която можем да се потопим напълно във всекидневието на желаната професия. По време на стажантските програми имаме шанс да се докоснем до реални казуси и да работим съвместно с ментори, които да ни обучават и напътстват. Yettel, един от предпочитаните работодатели в страната, за седма поредна година дава старт на платената си стажантска програма Hub by Yettel. В нея могат да се включат студенти в последната година на обучение си или току-що завършили млади специалисти, кандидатствайки през сайта на оператора до 11 септември. За период от една година избраните участници ще се потопят в реална професионална среда с приятелска атмосфера и ще работят рамо до рамо с едни от най-добрите експерти в сферата.  Статистиката показва, че 85% от стажантите продължават професионалния си път в компанията.

 1. Дни на отворените врати

Някои от по-големите компании организират дни на отворените врати, в които можем да се включим и да се запознаем със структурата и атмосферата в дадена организация. Обикновено по време на този тип събития можем да зададем въпроси за бизнеса и спецификата на работата. От една стана това показва интереса ни към компанията, а от друга ни дава полезна информация за професионалната среда в нея.

 1. Социални мрежи

Използването на социални мрежи може да ни помогне не само за комуникация с близки и приятели. Използвайки професионалните социални мрежи като LinkedIn например, лесно можем да последваме професионалисти, които споделят преживяванията си по време на работния процес. Друга възможност е директно да се свържем с тях и да им зададем въпросите, които ни интересуват, за да преценим дали това е нашето призвание. Често това е и мястото, на което можем да открием подходяща обява за работа или стаж.

В зависимост дали искаме повече информация или практически знания можем да се възползваме от тези възможности за старт по пътя към постигане на професионалните ни цели и да разберем дали определена сфера отговаря на очакванията и интересите ни.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (15%, 238 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (82%, 1288 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 38 Гласове)
Общо гласували: 1564 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Преоткрий готвача в себе си...

Тази неделя Ути Бъчваров и неговият екип готвачи ще спретнат истинско кулинарно шоу пред супермаркет ФАНТАСТИКО в столич...

Прочети още keyboard_arrow_right