ДНСК: До края на годината под всеки асансьор трябва да има предпазен щит

-

Снимка: unsplash

До края на м. декември тази година към всеки асансьор в България трябва да има монтиран щит под кабината. Това напомнят от ДНСК. Въвеждането на предпазните щитове е част от 10 мерки за повишаване на безопасността, съгласно европейските стандарти, приети и в България.

В противен случай от 1 януари 2024 г. ползвателят и лицето, което поддържа асансьора, са длъжни да спрат неговата експлоатация и да уведомят съответния регионален отдел на Главна дирекция „Инспекция за държавен технически надзор“.

Промените в текста на Наредбата за безопасната експлоатация и техническия надзор на асансьори, касаещи монтирането на предпазен щит под кабината са въведени през 2014 г. след обсъждане с всички заинтересовани страни. Изискването се отнася до жилищни сгради, предприятия, институции и всички здания, които са получили удостоверение от ДАМТН за осъществяване на дейностите по поддържане, ремонтиране и преустройване на съоръжения за придвижване между етажите на сгради.

Целта е съоръжението да предпазва гражданите от падане в шахтата, когато напускат кабината при принудително отваряне на шахтната врата след засядане или в други ситуации.

Нововъведенията ще са за сметка на ползвателите на асансьорите. Лицата, които поддържат асансьори, са длъжни да уведомят писмено ползвателите им и да не допускат експлоатацията на асансьорите, когато те не отговарят на нормативните изисквания.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

ЕРМ Запад изпълни плана си за обезопасяване на щъркелови гнезда в......

ЕРМ Запад обезопаси 88 щъркелови гнезда и 125 електрически стълба на територията на община Самоков в рамките на проекта ...

Прочети още keyboard_arrow_right