Приложение за хранителни режими и „говореща“ количка спечелиха наградите на Yettel на TUES Fest 2024

Yettel

Снимка: Yettel

Ученици от технологичното училище "Електронни системи" разработиха 147 иновативни проекта

Може ли количка да отговаря на въпросите ни, а мобилно приложение да изготвя за нас рецепти и хранителни режими? Група ученици от технологичното училище "Електронни системи" (ТУЕС) към Техническия университет – София доказаха, че може. Именно техните проекти с имена Tupal car и DishEat спечелиха специалните награди на Yettel по време на тазгодишното седмо издание на ТУЕС Фест 2024.

В рамките на два дни събитието събра над 6000 посетители. Общо 345 ученици представиха 147 проекта, като демонстрираха креативност и иновативно мислене. Организиран от ученици за ученици, фестивалът даде възможност на посетителите да се запознаят с образователния модел на училището и връзката му с ИТ и технологичния бизнес.

Yettel бе един от партньорите на феста, като представители на телекома бяха част от журито, оценяващо проектите. Със специална награда операторът отличи именно Tupal car и DishEat. И двата проекта са разработени от ученици в 10-и и 11-и клас от ТУЕС и отразяват идеите на младото поколение за бъдеще, в което количките могат да говорят, а приложения изготвят за нас хранителни режими.

Точно това представляват отличените от Yettel проекти. Tupal car е количка, която може да отговаря на въпроси и се управлява изцяло с жестове. DishEat пък е приложение, което генерира рецепти и хранителни режими с помощта на AI и дори само чрез снимка на наличните продукти или конкретното ястие. За допълнително улеснение, потребителите могат да поръчват и необходимите продукти директно от него. 

Като част от партньорството си с ТУЕС Фест 2024, Yettel отвори вратите си и за ученици от технологичното училище и тяхната видео поредица „Secrets from the kitchen“. В специално видео младите таланти се срещнаха с експерти от дирекция „Техническа стратегия и инженеринг“, които им разказаха какво означава да отговаряш за мрежата на един телеком. От своя страна представителите на Yettel се върнаха отново в класната стая – те гостуваха на учениците от ТУЕС, които ги предизвикаха със задача в областта на компютърните мрежи.

През последните две години телекомът активно си партнира с ТУЕС като част от ангажимента си да подкрепя развитието на младите таланти и техните смели идеи за дигитално бъдеще. Това компанията постига и с младежките си програми – от стажантската програма Hub by Yettel за студенти и млади специалисти, до програмите „Втора смяна“ и Yettel Teen Academy, насочени към деца и близки на служители от 5-и до 12-и клас и тяхното кариерно ориентиране.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 33 Гласове)
 • Няма да избере (27%, 42 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 19 Гласове)
 • Ще има нови избори (29%, 46 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 18 Гласове)
Общо гласували: 158 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Стрийт-арт проект от конкурса на Електрохолд „Енергията си ти“ пр......

Проектът на графити художника Валери Веселинов на тема „Енергията си ти“ беше избран за победител в първия к...

Прочети още keyboard_arrow_right