Умни книжки учат децата на съпричастност към слепите хора

photo_library
 • Фондация „Очи на четири лапи“

  Снимка: Фондация „Очи на четири лапи“

 • Фондация „Очи на четири лапи“

  Снимка: Фондация „Очи на четири лапи“

Проектът “Светът на слепите хора” запознава с работата на кучетата водачи с подкрепата на програмата “Ти и Lidl за по-добър живот”

Когато срещнем по улицата куче водач, често не разбираме колко часове обучение и постоянство стоят зад перфектното поведение на тези изключителни животни. Техните специални умения и безгранична любов към човека, за когото се грижат, предизвикват възхита и уважение към мисията, на която са посветени. Не случайно ги наричат “служебни кучета” - като водачи на слепи хора и асистенти те помагат на десетки хора с увреждания да преодолеят физическите си ограничения, да получат нова свобода и да открият незаменим приятел.

Със задачата да разяснява какви са нуждите на хората с увреждания и какво решение предлагат с помощта си тези кучета се заема фондация “Очи на четири лапи” - София. А  за да разкаже за тези проблеми по начин, който не само информира, но и ангажира, и то най-малките, през 2017 г. организацията разработва проекта “Светът на слепите хора”, реализиран с подкрепата на програмата на Лидл България  “Ти и Lidl за по-добър живот”, съвместно с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум.

Децата от години са важна целева група за това истинско училище за служебни кучета, което е единствено по рода си у нас. От 15 години фондацията организира демонстрации в училища с опитни инструктори и кучета водачи, за да видят малчуганите нагледно какво е основното затруднение на слепите хора и как кучетата им помагат. “Децата усещат по този начин по-добре сложността на проблема, а атрактивната форма на поднасянето оставя у тях следи, които след това с растежа си допълват, донареждат пъзела и стават едни осъзнати млади хора, адекватно реагиращи. Когато срещнат кучета водачи, които буквално работят - на улицата, в транспорта, на обществени места, срещата с такива хора дава много по-качествен резултат, защото знаят, че трябва да са съпричастни и да помагат”, обяснява председателят на фондация “Очи на четири лапи” Албена Алексиева.

Когато се появява програмата  “Ти и Lidl за по-добър живот”, от фондацията решават, че отново ще работят с децата, като предложат още по-атрактивна форма. Педагози, социални работници, психолози, детски учители създават добре структурирано съдържание, което оформят в две цветни книжки – едната, предназначена за 6-7-годишните, другата – адресирана към 8-9-годишните, които на тази възраст вече имат способността да работят с по-сериозни понятия. Книжките под формата на игри и картинки дават знания на децата какво наричаме “служебно куче” – то може да е полицейско, спасително, митничарско и водач. С разнообразни игри децата, влизайки в обувките на човека с увреждане, трябва да решат дадена лека, безопасна като реализация задача и да преживеят съвсем невинно ситуация, в която да осъзнаят какви затруднения изпитват слепите хора.

Две хиляди деца от пет училища участват в демонстрациите, организирани от фондацията, в които се включва сляп човек, придружаван от своето куче водач, и показва как неговият незаменим приятел му помага в ежедневието и на улицата. Децата съпреживяват през игрите различни ситуации, например с шалче на очите опитват да съберат стотинки за една закуска, само опипвайки монетите, или познават предметите в една торбичка, отново само с докосване.

Освен забавлението и емоцията, като подарък децата получават и атрактивната книжка по проекта. “Тези деца освен преживяното отнасят книжката вкъщи, показват я на родителите, братчето и сестричето си, приятелите си и така книжките достигат до много повече от две хиляди деца”, казва Албена Алексиева. “Самите родители споделят, че детето дни наред разказва, показва книжката и... иска куче”, допълва с усмивка тя. А това е най-яркото доказателство, че са докоснали сърцата на децата и проектът е успешен.

Хората няма как да познават нещо, което не е част от живота им, смята Албена: “Извън родовата или професионалната среда уврежданията са непознати. И най-добронамерените родители няма да се сетят да учат децата на толерантност към различните със зрителни или други увреждания, ако нямат причина. Този проект безболезнено и адекватно на децата ги вкарва в една тема, която принципно им е чужда и създава у тях правилна нагласа.”

Екипът на организацията мечтае да издадат отново книжките, за да стигнат те до още повече деца. Без да са прекалено сложни, те отразяват идеята да информират и образоват децата, без да ги затрудняват или нараняват. “Книжките са дългосрочна инвестиция в образованието на децата и семейните групи. С много любов и желание правихме всичко, защото ние просто си обичаме работата”, споделя Албена Алексиева и допълва: “Реализирахме тази идея благодарение на участието ни в програмата „Ти и Lild за по-добър живот”. Lidl имат системен подход. Ако една гражданска организация знае какво иска и как да го постигне, има шанс точно с тази програма. Тя е чудесна и надеждна възможност за реализиране на проекти, които имат значение за местните общности.”

„Ти и Lidl за по-добър живот“ е най-голямата социално-отговорна инициатива на Лидл България, която компанията стартира през 2017 г., и има за цел да помага на хората в различните региони от страната да водят по-качествен и пълноценен начин на живот, като подкрепя проекти в три ключови области: образование, култура и историческо наследство и околна среда.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (15%, 231 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (83%, 1273 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 36 Гласове)
Общо гласували: 1540 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Времето за грешки приключи! Започват елиминациите на Световното п......

В събота започна същинската част от Световното първенство 2022 в Катар - елиминациите! Някои от фаворитите вече допуснах...

Прочети още keyboard_arrow_right