Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Какво мислите за Covid-19?
  • Притеснявам се и стоя вкъщи (37%, 202 Гласове)
  • Мисля, че се преувеличава (20%, 111 Гласове)
  • Мерките трябва да са още по-строги (32%, 177 Гласове)
  • Трябва да се изгради обществен имунитет след преболедуване (10%, 53 Гласове)
  • Нас не ни лови, ракия да има (1%, 7 Гласове)
Общо гласували: 550 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 699
Бонев

Борис Бонев: Работата за по-добра София продължава с пълна сила

Борис Бонев, "Спаси София",  изпрати до пресата своя коментар за резултатите от първия тур на изборите за кмет на София.    „Щастлив съм, че толкова много софиянци припознаха реалната алтернатива на партийния модел. Радвам се, че идеите, за които се борим от 10 години, имат все по-голяма подкрепа сред съгражданите ни. Това не е случайно – ние сме последователни в отстояването на идеите и решенията, които предлагаме за София.“ , казва Бонев.   Той обясни,че дебатът за София е бил фокусиран върху решенията, а не празните приказки, които се чуват от партиите.  "Като общински съветник аз поемам ангажимент да работя за реализацията на План за София и няма да ви разочаровам” - каза Борис Бонев. Той благодари на софиянци и допълва, че работата за по-добра София продължава с пълна сила.    

comment 0
visibility 1169
Фандъкова

Фандъкова: Софиянци показаха, че желаят развитието на града да продължи

Кандидатът на коалицията ГЕРБ- СДС за кмет на столицата Йорданка Фандъкова коментира изборните резултати на първия тур. Тя изрази увереност, че столичани са показали,че имат вярна преценка. И искат развитието на София да продължи.   "Благодарим за доверието, за мене това означава много голяма отговорност. София показа, че е дясна. Искам да благодаря и на хората, които застанаха заедно с мене в тази кампания и които имат желанието да работят за София", каза Фандъкова.   Според нея е важно в Столичния общински съвет да има прозрачност, което да гарантира развитието на бъдещите проекти. Фандъкова е готова за разговори с всички десни кандидати, защото софиянци са показали, че има добри и прагматични решения в техните програми. Тя допълни, че не се крие зад празни приказки и обещания. "Така работя, хората ме познават", допълни Фандъкова.       

comment 0
visibility 473
залата

Сидеров поиска да влезе в "Арена Армеец", полицията не го допусна

Волен Сидеров и членове на "Атака" се опитаха да влязат в Общинската избирателна комисия , ситуирана в "Арена Армеец". Полицията обаче не го допусна, съобщи Нова телевизия.    Сидеров и неговите съпартийци пристигнаха при залата след сигнал от кандидат- кмет на партията за "Люлин".        

Реклама
comment 0
visibility 301
type-photo.svg
мерки

Железни мерки за сигурност около "Арена Армеец" и ОИК-София (СНИМКИ)

Ред и дисциплина и железни мерки за сигурност са предприети в целия район около зала "Арена Армеец", където е позиционирана Общинската избирателна комисия на София, видя Столица.bg. Над 150 служители на МВР- полицаи и жандармерия гарантират сигурността в залата и около нея. Улица "Асен Йорданов" е затворена от "Шипченски проход" до колелото на 4-ти километър. По цялото продължение има полицейска лента и през 10 метра са поставени полицаи.   Мерките са предприети, за да се осигури трасе за автомобилите на МВР, с които ще пристигат изборните книжа на София. На паркинга на "Арена Армеец" електронни светлинни табла показват за всеки район къде трябва да спре  колата. Преди това е осигурен достъп до входа, от където ще бъдат внесени чувалите с бюлетините и изборната документация. Журналистите нямат достъп до залата, за тях е предназначена специално направена от Дирекция "Аварийна помощ и превенция" на Столична община, шатра пред залата. Журналистите ще получат информация за предаването на изборната документация  в 23 часа и 01. часа от председателя на ОИК.    За полицаите е осигурена храна и вода, научи Столица.bg  от СДВР. Не се допускат никакви външни лица в района на зала "Арена Армеец".   

comment 0
visibility 761
Поли

Пристигнаха първите протоколи от две подвижни избирателни секции в София

Първите протоколи от "Местни избори 2019" в София вече пристигнаха в Общинската избирателна комисия. Това са изборните книжа от подвижните секционни комисии на "Изгрев" и "Красна Поляна". Това съобщи преди минути председателят на ОИК-София Полина Витанова. " На територията на Столична община изборният ден приключи в 20 часа и всички секционни комисии са затворили. Изборната активност е 43,57 процента. В София са гласували 452 644", обясни Витанова.    Следващите протоколи от стационарните секционни комисии се очакват да започнат да пристигат след 22.30 часа. За изборния ден са пуснати 50 сигнала писмено по имейл до ОИК на столицата и 6 на място. В момента секционните комисии са започнали отчитането на изборния ден.    "За нас всички подадени сигнали са важни, много труден ден. Сега започва съществената работа, тежка е работата на секционните избирателни комисии, защото сега трябва да отчетат правилно, вярно и точно", каза Полина Витанова. Тя обясни за някои от най-често срещаните сигнали за нарушения. Едно от тях е при късането на бюлетината от кочана се получавало назъбване и гласоподавателите смятали, че е недействителна. Също така по някои от бюлетините имало и лак от нокти.   Има пуснати сигнали за нарушение, защото избирателите са питани дали искат всички бюлетини и за кого ще гласуват", разказа председателят на ОИК София. В столицата се гласува с три бюлетини, а на места с 4 - кмет на София, районен кмет, кмет на кметство и общински съветници. Така например е в Казичене.     

comment 0
visibility 411
ВМРО

ВМРО: Резултатът на Джамбазки се повлия от проучванията за първите двама в София

Резултатът на Ангел Джамбазки на първи тур от кметските избори в София е повлиян от проучванията, които даваха предимство на първите двама кандидати. Това каза пред БНТ председателят на предизборния щаб на ВМРО Юлиан Ангелов.   Според него най-вероятно формацията ще има шестима представители в Общинския съвет. Това е двойно увеличение. Джамбазки получи подкрепата на 4,8 от избирателите в столичния град.     Според Ангелов ВМРО се нарежда в челната тройка на политическите партии в страната.     

comment 0
visibility 903
Фандъкова води на Манолова

Фандъкова води с близо 10% на Манолова за балотажа в столицата

Настоящият кмет и кандидат на ГЕРБ-СДС Йорданка Фандъкова води с близо 10% на независимата Мая Манолова, БСП, НДСВ, ДБГ и др. в битката за София. Двете отиват на балотаж на 3 ноември, когато ще бъде избран новият кмет на столицата. Според предварителните данни на социологическите агенция Фандъкова е получила 32.7%, а Манолова 23.7%. За кандидатат на Демократична България арх. Борислав Игнатов за гласували 15.8%. Четвърти е Борис Бонев, Спаси София с 10.4%. 4.8% е получил Ангел Джамбазки, ВМРО. За общинските съветници в Столичния общински съвет ГЕРБ-СДС са получили 33,9%, а с малко над 19% са Демократична България и БСП. ВМРО са с 5,7%.

comment 0
visibility 747
бюлетина

Бюлетината за общински съветници в София е дълга над половин метър

Бюлетината, с която се гласува за общински съветници в София, е дълга  60 см. и е широка 32 см., съобщава БНТ. Това е едно от нещата, които затрудняват гласуващите. Освен това списъкът с имената на кандидатите, който е сложен пред секционните избирателни комисии, е с размери метър на 70 см. В битката за София за кмет  влизат 20 кандидати, а в тази за столични общински съветници- 1014.    Който е съгласен с листата на дадена партия или коалиция, задрасква номера в дясно. А в ляво  е за преференциите. За да няма объркване цифрите за преференциите започват след 100. За София те са от 101 до 161. Протоколът на СИК-те за София е дълъг 18 страници. 

comment 0
visibility 267
Арена Армеец

5400 души ще минат през "Арена Армеец" в изборната нощ

  Ситуацията около "Арена Армеец" в момента е спокойна. Но това няма да бъде така в края на изборния ден, когато се появят чувалите с бюлетините, съпроводени от полицейски ескорти. Прогнозите са, че през залата ще преминат 5400 души, съобщиха от БНТ. От ОИК -София обещават тази година да не се допусне хаос при предаването на бюлетините.    Заради техническа грешка тази сутрин са печатани нови протоколи, защото в първите са били отбелязани по-малко членове на ОИК, вместо 37 - 25 членове. Новите бюлетини вече са по секциите, а старите са върнати в печатницата.   А за да няма връщане по много пъти на членовете на СИК заради грешки,  както стана през 2015 г., е разработено мобилно приложение на Ексел. За него Полина Витанова, председател на ОИК- София потвърди, че няма никакъв скандал с приложението и че то ще може да се използва след края на изборния ден за проверка на резултатите и по-малко грешки при предаването.      

comment 0
visibility 482
Бойко Борисов

Премиерът гласува за построилите метрото и Околовръстното в София

Премиерът Бойко Борисов пусна гласа си в избирателна секция в 78-о училище "Христо Смирненски" в Банкя, съобщава Bgonair. Той изтъкна, че е гласувал за всички, които са изградили метрото, парковете в столицата, фонтаните, както и за строителите на южната дъга. Борисов каза, че президентът е подвел избирателите като е изрекъл неистини. Премиерът сподели също, че се надява на голяма избирателна активност днес.

comment 0
visibility 2609
гласуване

До 13 часа: Най-малко гласували в "Подуяне" и "Сердика", най-много в "Нови Искър"

Избирателната активност в столицата към 13 часа е 17,61 процента. До урните са отишли 187 445 човека. Това съобщиха от ОИК- София. Постъпили са различни сигнали за нарушения, които са отстранени.    Най-много хора са отишли до урните в  "Нови Искър" - 21,70%, "Банкя" - 20,75% и "Панчарево" - 20,69%. Най-малък  е процентът на упражнилите своя вот в "Подуяне" - 13,84% и "Сердика" - 15,76%., съобщават от "24 часа"

comment 0
visibility 198
Ангел Джамбазки

Ангел Джамбазки ще се дистанцира от социологията

Кандидатът на ВМРО за кмет на София Ангел Джамбазки пусна своя глас за чиста и подредена столица, съобщава Нюз.бг. Джамбазки упражни правото на глас в изборите за местна власт в избирателна секция в „Овча купел“. Той провокира журналистите с въпрос за начина, по който са стигнали до квартала. Джамбазки подчерта, че със своя глас се е обявил и срещу незаконното строителство в София. В днешния ден няма да се интересува от социология. Ще стане това, което искат софиянци, коментира той.  

comment 0
visibility 361
Йорданка Фандъкова

Йорданка Фандъкова гласува за града, който обича

Йорданка Фандъкова, настоящ кмет на София и кандидат за следващ мандат, упражни правото си на глас. Тя сподели, че е дала гласа си за града, който обича. Фандъкова изрази задоволството си от факта, че много столичани използват хубавото време и излизат да гласуват. Сега трябва придесионализъм за продължаване на големите проекти в София. Никому не са нужни експерименти. Трябва последователен опит и упорита работа, каза Йорданка Фандъкова.

comment 0
visibility 279
Съдебна палата

От 10 обвиняеми 5 са от Софийска градска и Софийска районна прокуратура

От общо 10 обвинени лица от прокуратурата за изборни нарушения, 5 са в столицата. На три е повдигнато обвинение от СГП и на 2 от СРП, това каза главният прокурор Сотир Цацаров след като пусна своята бюлетина тази сутрин. "ДАНС и ГДБОП работят и аз отивам и се присъединявам. данните, които имаме са към 18 часа на 26 октомври т. г.", каза Цацаров. Образувани са 57 досъдебни производства за престъпления свързани с изборния процес. 39 са против политическите права на гражданите, а 18 са други, но свързани с изборния процес, като например лица с имунитет - кандидати за кмет и общински съветници, за държане на наркотични вещества. От разследваните 57 производство 9 са бързи. В Дупница са 3, Плевен 3, Пловдив 3, СГП 3, СРП 2, общо 10 обвиняеми лица. Има дежурни прокурори в районните прокуратури. Има свалени имунитети на 9 лица с разрешение от ЦИК и още 5 предложения чакат в Съдебната палата, каза Цацаров. Ако сравним с предишните местни избори през 2015 сега има 57 досъдебни производства, а тогава са били 101, 1255 преписки и 813 с отказ, припомни главният прокурор.

comment 0
visibility 238
Пирогов

Избирателни секции има в 23 столични болници

В 23 болници в столицата функционират избирателни секции, съобщава БНР. Това позволява не само пациенти, но и лекари, които са на работа, да упражнят правото си на глас днес. В Александровска болница има 4 избирателни секции. В „Пирогов“ има 1 секция. Професор Асен Балтов, директор на „Пирогов“, споделя, че той ще даде своя глас в секцията на работното му място. Впечатление му прави увеличаващата се активност на хората с всяка година. Избирателни секции са открити и в домовете за стари хора в Горна баня и Студентски град. Три санаториума в Банкя и в хоспис в „Младост“ също ще може да се гласува.