Времето в София

Въздухът в София

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
  • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (14%, 194 Гласове)
  • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (84%, 1163 Гласове)
  • - Не мога да преценя (2%, 31 Гласове)
Общо гласували: 1388 Обратно към гласуване
comment 0
visibility 786
Председателят на БСП-София: Вредно за България е решението на Кирил Петков

Председателят на БСП-София: Вредно за България е решението на Кирил Петков да изгони 70 ру...

Едноличното решение на премиера в оставка Кирил Петков да изгони 70 руски дипломати и служители в посолството е безотговорно и вредно за България. Това заяви лидерът на БСП - София Иван Таков по повод безпрецедентното в историята на българската дипломация действие на министър-председателя. "Решението е необмислено и неразумно, показва липса на държавническо мислене и по никакъв начин не защитава интереса на България, коментира още Иван Таков. - Точно в този момент подобни действия изострят ненужно и без друго обтегнатите отношения между България и Русия. Засилването на конфронтацията от наша страна може да доведе до изключително тежки последици за държавата ни". Според Иван Таков, БСП трябва много сериозно да преосмисли участието си в коалиция с подобен партньор. "Едноличното решение за масово експулсиране на руски дипломати и служители в посолството е поредната демонстрация на "Продължаваме промяната" в лицето на Кирил Петков на откровено незачитане на партньорите в коалицията, заяви Иван Таков. - Действията на премиера в оставка са арогантни и показват, че той не зачита БСП като равностоен партньор в коалицията. В тази ситуация категорично смятам, че партията не бива да участва в преговори с "Продължаваме промяната" за ново правителство в рамките на това Народно събрание".

comment 0
visibility 629
Калоян Паргов: Безпрецедентно е неявяването на БСП при държавния глава

Калоян Паргов: Безпрецедентно е неявяването на БСП при държавния глава

Безумие е БСП да не се яви на консултациите при президента с оглед съставяне на кабинет в това Народно събрание. Тя винаги е призовавала за диалог между институциите и за държавна стабилност, от която зависи нормалната работа на всички, така че да направят живота на всеки български гражданин по-добър и перспективен. Тази показност на неявяване на БСП при държавния глава е безпрецедентна, защото Румен Радев бе припознат като кандидатура на левицата. В първия му мандат директно излъчен, а за втория като противовес на кандидатурата на ГЕРБ. Това каза експредседателят на БСП - София Калоян Паргов пред Поглед ТВ. По думите в отношенията между Корнелия Нинова и държавния глава се е счупило нещо, което е довело до ниските резултати за БСП от доста време насам. „За БСП се оказа, че е противопоказно да се дърли и показва мускули с президентската институция. Резултатите от 2021 г. са доказателство за това. Сега очевидно сме изправени пред нови избори и този конфликт избухва с пълна сила. Не ми се струва разумно между Продължаваме промяната и президента да се вреже остро БСП и да заема страна в конфликта“, категоричен беше Паргов. Той коментира, че на провелия се пленум на левицата в неделя тема в дебатите е бил държавният глава и отношението му към политиката на кабинета. „Националното ръководство на левицата е разчело поведението му към БСП като проявена враждебност“, добави Паргов. Той каза още, че част от „апологетите“ на настоящото ръководство на БСП се държат агресивно към държавния глава, водени от идеята да задържат водаческото си място в листите на левицата за следващите избори. „Искам да кажа и на тях и на ръководството на столетницата, че за пореден път ще си счупят главата с тази идея, отколкото да извлекат дивидент от конфликт с президента“, заяви предишният председател на БСП – София. На въпрос дали Нинова се страхува да стане ясно колко оръжие е изнесено за трети страни, които да го дадат на Украйна, Паргов отговори, че това е вече е очевидно. „Щетата е налична. БСП ще претърпи от това още по-голям спад на изборите“, категоричен бе Калоян Паргов и в заключение каза, че всяка партийна структура на БСП в страната не може да избяга на предстоящия вот от която и да е дамга, нанесена им от централното ръководство.

comment 0
visibility 1336
ВМРО: Започваме действия към радикална конституционна промяна, свикване на

ВМРО: Започваме действия към радикална конституционна промяна, свикване на ВНС и смяна на ...

Сегашното правителство е символ на некадърност, корупция и национално предателство и напълно изпразни от смисъл държавността! Трябва да си тръгне незабавно! Това се казва в официална позиция, подкрепена от Изпълнителния комитет на ВМРО, във връзка с недопустимите и невиждани в историята на българския парламентаризъм събития. Повече от очевидно е, че е настъпила преломна точка в развитието на българската демокрация. Тази система не работи и затова тя трябва да бъде сменена час по-скоро. Ние от ВМРО считаме, че на България действително е нужна промяна, но такава, която да е дълбока и всеобхватна. Промяна на правилата, а не на актьорите в политическия театър, се казва още в позицията. Ето защо ВМРО стартира разговори за обединение усилията на всички политически и неправителствени организации, които изповядват нуждата от истински рестарт на българската държавност на база патриотично-консервативни ценности, лична отговорност за всеки овластен и система от институции, които не воюват, а ефективно работят в името на българския народ. Прилагаме пълния текст на декларацията на ИК на ВМРО: В последната седмица правителството е в режим на свободно падане. Българските данъкоплатци с омерзение разбрахме, че едни министри обвиняват други министри в кражба на 9 милиарда лева. Чуваме втрещяващи обвинения за сътрудничество с мафията, корупция, предателство и прочее позорни деяния. Научихме от настоящ народен представител, че все още министър-председателят му е начертал и описал собственоръчно как ще предаде българския национален интерес по темата с Македония. Чухме твърдения за заплахи от страна на министър в оставка към народен представител. Станахме свидетели как шестима анонимници бяха купени, за да подкрепят едни други анонимници, дошли, за да откраднат всичко, което успеят, и да се върнат обратно в Канада, откъдето са дошли. Това правителство вече е символ на некадърност, корупция и национално предателство. Затова е време да си ходи. Повече от очевидно е, че е настъпила преломна точка в развитието на българската демокрация. Тази система не работи и затова тя трябва да бъде сменена час по-скоро. Ние от ВМРО считаме, че на България действително е нужна промяна, но такава, която да е дълбока и всеобхватна. Промяна на правилата, а не на актьорите в политическия театър. Ето защо ВМРО започва активни действия за радикална конституционна промяна и свикване на Велико народно събрание. ВМРО стартира разговори за обединение усилията на всички политически и неправителствени организации, които изповядват нуждата от истински рестарт на българската държавност на база патриотично-консервативни ценности, лична отговорност за всеки овластен и система от институции, които не воюват, а ефективно работят в името на българския народ. Очевидно е, че и власт, и опозиция в момента не са съставени от такива хора и са неспособни да осъществят каквато и да е промяна.

Реклама
comment 0
visibility 1102
ВМРО пред КЕВР: Не на повишаването на цените на тока и парното!

ВМРО пред КЕВР: Не на повишаването на цените на тока и парното!

ВМРО излезе на протест пред сградата на КЕВР в София. "Не на повишаването на цените на тока и парното! Спрете износа на евтина електроенергия и блокирайте Зелената сделка! Не обричайте българите на бедност!", са исканията на протестиращите. Блокираха движението по бул. „Дондуков“ пред КЕВР. Недоволството е предизвикано  от готвеното шоково повишаване на цените на тока и парното. "От една година говорим, че ще се стигне до тази патова ситуация в държавата, защото не се предприемат никакви адекватни мерки за овладяване на цените. Скокът ще обрече българските домакинства на трайна бедност. Това няма да реши кризата – ще я задълбочи. Нужни са няколко бързи стъпки: - Спиране износа на евтин ток; - Стоп на Зелената сделка - мораториум на плащанията на зелените квоти, които вдигат неимоверно много цената от ТЕЦ-овете; - Облагане на свръхпечалбите на производителите и търговците на електроенергия и подпомагане на всички крайни потребители от тези средства; - Деидеологизиране на вноса на газ – цената на „правилната“ политика не я плащат кабинетът на Кирил Петков, а обикновеният българин. Големите европейски икономики си решиха проблема като продължават да получават газ от Русия, плащайки в рубли, докато ние първи развалихме договора без реална алтернатива и това доведе до пълния хаос на енергийния пазар в България", се казва в позицията на ВМРО.

comment 0
visibility 3590
Проф. Дашева се оттегли като съветник на спортния министър: Моите виждание

Проф. Дашева се оттегли като съветник на спортния министър: Моите виждания се различават о...

Проф. Даниела Дашева се оттегли като съветник на министъра на младежта и спорта Радостин Василев. Новината съобщи самата тя в профила си във фейсбук. С встъпването на министерския пост Василев я назначи за съветник от квотата на коалиционния партньор - БСП в правителството на Кирил Петков. Заедно с бившия вече директор на дирекция "Спорт за високи постижение" - Антоанета Боева, също уволнена от Радостин ВАсилев, направиха "нова" програма за финансиране на спортните федерации. Проф. Дашева е преподавател в НСА и министър на спорта в служебния кабинет на Огнян Герджиков. Другият съветник на спортния министър от квотата на БСП Антон Коджабашев остава на поста си. "Скъпи приятели,Официално се оттеглям като съветник по спортните въпроси към министъра на младежта и спорта. Мотивите ми са както лични, така и професионални. Но дали съм се отказала от желанието си да помагам за развитието на българския спорт? Категорично –НЕ! Моите виждания обаче се различават от „официалните“! Именно затова взех решение да насоча усилията си към провеждането на срещи и разговори със спортните клубове по места! Там, където се раждат и правят първите си стъпки бъдещите шампиони! Там, където в момента родителите са тези, които издържат детско-юношеския спорт на България. Там, където има остра нужда от нов модел на развитие и възможности за стимулиране на младите спортисти с престижни класирания. Крайно време е някой да започне да чува гласовете на треньори, спортни специалисти и състезатели, както и да си зададе въпроса защо България е може би единствената страна в Европа, която извърши и продължава да извършва непрофесионални, и в последствие пагубни реформи в спорта. Крайно време е някой да осъзнае, че това трябва да спре. Нееднократно съм писала и казвала, че спортът е специфична дейност, която се провежда и организира от специалисти. Трябва обаче и да се управлява от такива", написа проф. Дашева.

comment 0
visibility 769
-

БСП – София ще протестира пред общината срещу преименуването на улици

На 21 април (четвъртък) от 9.00 ч. ще се проведе протест пред Столична община, на ул. "Московска" №33. Протестните действия са срещу повторното разглеждане от СОС на решенията за издигането на украинското знаме на сградата на СО и именуването на пространства на „Героите на Украйна“ и „Борис Немцов“, които областният управител на София град отмени като незаконосъобразни. Областният управител върна решенията за именуване на улици в София в знак на солидарност с Украйна Протестът се организира от Градския съвет на БСП – София съвместно с Национално движение „Хан Кубрат“ и други патриотични организации.

comment 0
visibility 1119
Калоян Паргов към работещите в „Топлофикация София“: Заслужавате достойно з

Калоян Паргов към работещите в „Топлофикация София“: Заслужавате достойно заплащане

Заслужавате достойно заплащане и всички социални придобивки за труда, който полагате. Вие работите, за да можем ние, столичани, да имаме топла вода и парно през зимата. Това каза общинският съветник Калоян Паргов по време на протест на работещите в „Топлофикация София“, който се състоя снощи в столицата. Шествието на протестиращите тръгна от сградата на КЕВР и завърши пред Министерство на енергетиката. След кратък разговор с министъра на енергетиката Паргов заяви, че очаква след Великденските празници да се състои среща с всички отговорни институции за състоянието на „Топлофикация София“, включително кмета на София Йорданка Фандъкова и председателя на СОС Георги Георгиев. „Най-лесно е, когато не достигат средства, да отрежеш заплатите и социалните придобивки на персонала. Но е важно е да съхраниш хората, специалистите, които вече са кът в България. Имам предвид топлоенергетиците, които дават добавената стойност на дружеството“, заяви Калоян Паргов пред протестиращите. По думите му всички, които работят в "Топлофикация София" са български граждани и имат право да живеят нормално и достойно. Затова заплатите на работещите трябва да бъдат справедливо компенсирани за инфлацията, която изяжда доходите и намалява възможността за потребление.Паргов посочи и решенията на проблемите: „Незабавно стартиране на конкурс за избиране на нови ръководни органи – Надзорен и Управителен съвет, защото договорите на настоящите са изтекли още през декември миналата година. Второ – бързо финализиране на процеса по въвеждане на външен мениджмънт, свързан с консултантския договор с американската компания „Блек енд Вийч“ с оглед финансово и технологично стабилизиране на „Топлофикация София“. Трето – оптимизация на ръководния и административния персонал на дружеството, предвид високо раздутия административен щат, което отнема голям ресурс на дружеството, особено в сегашното му тежко състояние“. „Дружеството има нужда от стратегия за развитие в следващите 30 години – нещо, което липсва в момента, а е жизнено важно, както за предприятието, така и за ползвателите му – софиянци“, категоричен е Калоян Паргов.

comment 0
visibility 541
Протест на Проавосъдие за всеки затвори Витошка при Съдебната палата

Протест на Проавосъдие за всеки затвори "Витошка" при Съдебната палата

Столичният бул. Витоша е затворен за движение в участъка при Съдебната палата. В момента там недоволство изразяват от Инициативата "Правосъдие за всеки".  Тяхното очакване е утре в пленарна зала на НС  да бъде прието закриването на Специализирания съд. Хората са възмутени от изказването на специализирания съдия  Вилислава Ангелова вчера в Правна комисия. Пред депутатите тя обясни, че за 10 години прокурори и съдии са се обучили в Специализирания съд и прокуратура и ако те бъдат закрити мафията ще ги приеме. Тук сме, за да припомним на новите управляващи и коалиция, че нищо от обещаното досега не е изпълнено, каза член на "Правосъдие за всеки".

comment 0
visibility 905
Калоян Паргов: Тревна алея пред посолството на Русия не е символ на подкреп

Калоян Паргов: Тревна алея пред посолството на Русия не е символ на подкрепа

Тревна "алея" с примерни размери метър на пет пред посолството на Русия в София не може да бъде символ на нищо. Това е чиста провокация. Мнението е на Калоян Паргов, общински съветник от "БСП за България" и член на Комисията по образование, култура, наука и културно многообразие в Столичния общински съвет. Той изрази позицията си по време на извънредното заседание на комисията, в дневния ред на което влязоха докладите за именуване на площадно пространство в район "Изгрев" с "Героите на Украйна" и на зелена площ - с "Борис Немцов". При гласуването общинските съветници от "БСП за България" Калоян Паргов, Иван Виделов и Албена Кръстева гласуваха „Против“, но представителите на ГЕРБ-СДС и Демократична България подкрепиха докладите и те бяха приети. "Темата има два аспекта. Единият е геополитически и международен. А другият е чисто практически и е свързан с нашата работа като общински съветници. В случая ни интересува основно вторият“, коментира Калоян Паргов. Той е категоричен, че не е разумно да се приемат предложенията в тези два доклада. „За мен те са правен абсурд. Смятам, че трябва да потърсим друго, емблематично пространство, което да бъде именувано по този начин и да бъдат спазени всички процедури и наредби. Единственото логично обяснение на цялата тази светкавична операция за именуване на някакви площи около посолството на Русия в подкрепа на Украйна, е че те целят провокация. Защо е необходимо да внасяме допълнителна конфронтация?! В противовес на тези доклади видях подписка за промяна на името на ул. "Козяк", на която се намира посолството на САЩ, с името Димитър Списаревски - нашият военен пилот-герой от Втората световна война, жертвал се за София по време на бомбардировките от Великобритания и САЩ. Ако продължаваме по този начин, няма да стигнем далеч", коментира Калоян Паргов. Той добави, че според Наредбата на СОС имената, с които може да бъдат кръщавани каквито и да е площи в София задължително трябва да имат отношение към България, града, квартала. Той припомни, че преди месец групата на "БСП за България" е внесла доклад в СОС за изграждане на паметник на децата, убити в периода 1925-1944 година. "В последните години това предложение на интелектуалци и общественици не вижда бял свят и то съвсем умишлено. Първоначално си мислех, че определени хора го възпрепятстват, за да не мине на художествено-творческия съвет. Очевидно обаче проблемът е съвсем друг. И то много тежък. Проблем, който 30 години битува в нашето общество и ни разделя. Свързан е с отношението ни към историята. Крайно време е да подходим с разбиране и толерантност. И да мислим за нещо, което ни обединява, а не ни разделя. Няма как иначе да вървим напред. Защото през всичките последни 30 години тази идеологическата битка не донесе нищо добро на софиянци", каза Калоян Паргов. Кметът на район "Изгрев" д-р Делян Георгиев изрази мнение, че трябва да бъде избран друг обект, който да се именува в подкрепа на Украйна. Той добави, че от него е поискано да даде становище по въпроса само няколко часа преди извънредното заседание на Комисията по образование, култура, наука и културно многообразие. "Видяхме, че за пореден път предложението за именуване на площ с "Героите на Украйна" е изменено. Няма как за няколко часа да дам становище на районната администрация. Радвам се, че проектът е коригиран, защото в посочената зелена площ има и няколко частни имота. Решението за именуване е на СОС, но е добре всички да имаме предвид, че в районната администрация пристигат много писма срещу това предложение. Затова се питам не е ли удачно все пак да бъде направено обществено обсъждане преди да бъдат приемани тези доклади. Най-вече, защото темата определено разделя обществото. Случващото се в Украйна е трагедия - за Европа, за православието и за славянството. Мисля, че всички сме на това мнение. Но разумът изисква да имаме позицията на гражданите от района преди да вземаме подобно крайно решение", обясни кметът на район "Изгрев".

comment 0
visibility 882
Почистиха осквернения Паметник-костница в "Лозенец"

Почистиха осквернения Паметник-костница в "Лозенец"

Социалисти от БСП - "Лозенец" почистиха осквернения Паметник-костница на територията на района. Инициативата е на общинския съветник от групата на "БСП за България" и председател на Районния съвет на социалистите в "Лозенец" Николай Велчев. В почистването се включи и председателят на Младежкото обединение в БСП - София Габриел Вълков, съобщават от пресцентъра на партията в София. "По-всички международни договори ние сме длъжни да опазваме паметниците. Крайно време е да спрем възраждането на неофашзма от хора, готови на всичко, за да се харесат на западни фондации“, коментира Николай Велчев. Той определя оскверняването на паметниците като вандалски акт. „А когато говорим за Паметник-костница в "Лозенец" е нарушение на всички международни правни и морални норми за опазване на войнишките паметници. Години наред такива монументи системно са обект на вандализъм, но подобни деяния са в грубо нарушение на Женевската конвенция, съгласно която всяка страна има право, независимо от каузата на войната, да има свои военни гробове и паметници на територията на друга страна, като те са неприкосновени", уточнява Велчев. Според социалистите един от белезите за цивилизовано общество е именно да пази, уважава и предава историята на поколенията. "Вярваме, че историята трябва да се пази на всяка цена, точно заради събития като настоящите. С действията си държавници в днешно време няма как да отменят геройството на хората, които са дали живота си в името на България. Ние сме длъжни да пазим, уважение и да разказваме на следващите поколения историята с всички нейни възходи и падения", коментира Габриел Вълков.

comment 0
visibility 607
4 заместници и 3 секретари ще има Иван Таков в ИБ на БСП-София

4 заместници и 3 секретари ще има Иван Таков в ИБ на БСП-София

Градският съвет на БСП – София избра ново Изпълнително бюро. Структурата и съставът му са предложени от председателя на ГС на БСП – София Иван Таков. Новото Изпълнително бюро е от 17 члена, от които 4-ма заместник-председатели и 3-ма секретари, съобщиха от централата на столичните социалисти. Иван Пешев е заместник-председател по партийната и организационната дейност. Милка Христова е заместник-председател с ресор „Местна политика“. Диана Тонова е заместник-председател „Публични политики“. Марин Пенков е заместник-председателят, който ще отговаря за финансово-стопанската дейност. Жельо Бойчев е секретар „Коалиционна политика“. Цветелин Софрониев е секретарят, който ще отговаря за идеологията. Петко Димитров е секретар с ресор „ Младежки дейности и доброволчество“. Останалите членове на ИБ на БСП – София и техните ресори са: Николай Велчев – синдикални организации; Николай Николов – неправителствени организации; Димитър Кунов – общинска икономика; Михаил Ставрев – социални дейности; Надежда Мидюрова – обучения; Анна Славова – здравеопазване; Тони Попов – изборни дейности; Станислав Младенов – пропаганда и агитация; Милко Панов – крайградски райони. 10 от членовете на ИБ на БСП - София са председатели на Районни съвети на БСП в столицата, 8 са общински съветници, 1 е зам.-областен управител на София град, 3-ма работят в държавни и общински дружества и организации. 9 от членовете на Изпълнителното бюро са на възраст до 40 г.

comment 0
visibility 531
Единодушно избраха Иван Таков за председател на групата на БСП в СОС

Единодушно избраха Иван Таков за председател на групата на БСП в СОС

Новият председател на БСП София Иван Таков единодушно бе избран снощи и за предскедател на групата на социалистите в Столичниен общински съвет. Всичките 15 общински съветници от левицата в София гласуваха „За“. Това стана след като досегашният председател на групата на социалистите в СОС Калоян Паргов по-рано през деня обяви, че подава оставка. Паргов благодари на колегите си за съвместната работа и заяви, че остава част от групата на БСП в местния парламент.

comment 0
visibility 766
Калоян Паргов: Подавам оставка като председател на групата съветници в СОС

Калоян Паргов: Подавам оставка като председател на групата съветници в СОС

Подавам оставка като председател на групата съветници в СОС. Председателят на Градския съвет трябва да има инструментите за правене на политика. Това означава, че той трябва да има още един елемент и той е свързан с местната политика, местната власт и Столична община. За да има възможност да прави политика и да бъде свободен в своите действия. Това заяви досегашният председател на БСП – София и на групата съветници на „БСП за България“ в СОС Калоян Паргов. Той предаде символично ключа от Градската организация на новоизбрания председател Иван Таков. Паргов припомни, че с Таков са работили дълги години рамо до рамо и в партията, и в общината. „Искам да му пожелая от сърце успех, кураж, здрави нерви в това, което му предстои до края на мандата през 2024 година. Убеден съм, че той има нужните качества, че има нужните компетенции и ще се справи с тази огромна отговорност, тъй като е преминал през всички нива на партийната йерархия от най-ниското до най-високото, на което беше избран в снощната конференция“, посочи той и допълни, че знае, че този стол е много горещ, тъй като е седял на него 9 години. Калоян Паргов сподели, че покойният му баща е завещал едно правило "Пазете принципите!" и допълни "Пазете отбора!". „Показахме и се надявам наистина цялата партия да ни чуе, че обединението в името на принципи и каузи е възможно“, заяви Иван Таков и изтъкна, че приема гласовете на делегатите като голяма отговорност. Той каза, че е наясно, че този пост изисква много качества, които вече притежава и е уверен, че ще се справи. „През последните две години съм заместник-председател по партийната дейност на Градския съвет, познавам много добре градската организация и съм наясно с работата, която трябва да се свърши, за да стане организацията по-ефективна, тъй като догодина ни предстоят местни избори. Това ще бъде най-голямото изпитание в последните години за Градската организация“, категоричен бе Иван Таков. Днес, в 18.00 часа, ще се проведе заседание на общинските съветници, на което ще бъде избран нов председател на групата на БСП в Столичния общински съвет.

comment 0
visibility 637
41-годишен финансист е новият председател на БСП в столичния "Връбница"

41-годишен финансист е новият председател на БСП в столичния "Връбница"

Станислав Младенов беше избран за председател на Районния съвет на БСП - "Връбница". На конференцията снощи той спечели с 22:15 гласа срещу Александър Симеонов. 41-годишният докторант по "Финанси" в Стопанската академия в Свищов наследява Християн Кръстев на председателския пост във "Връбница". Станислав Младенов е завършил НГДЕК "Свети Константин Кирил Философ". Има две магистратури - "Маркетинг" в УНСС и "Финансов мениджмънт" в Стопанската академия в Свищов. Женен е и има един син. "Благодаря от сърце за доверието, което ми гласуваха другарите от районната организация. На конференцията снощи обещах да работим много, упорито и целенасочено, за да подобрим резултатите на нашата организация на предстоящите местни избори. Работата за тях започва от днес, нямаме време за губене, каза Станислав Младенов - Предложих на членовете на БСП в района моята концепция и точен план за действие до края на 2023-та година. По този начин те имат възможност да следят и контролират за спазването на обещанията ми". Станислав Младенов заяви също, че вярва в колективните действия, в силата на заедността и обеща работата, която предстои, да е в екип. "Снощи поисках и прошка от всички членове в района, защото вярвам, че за успеха на една обща работа са необходими доверие, чисти отношения и другарство. И по примера на Апостола - казахме си кривиците, сега трябва да се поправим и да вървим заедно. Че за партията работим всички. Само да сме здрави!".

comment 0
visibility 685
Общински съветник: Подкрепата за бюджета на София не е даденост

Общински съветник: Подкрепата за бюджета на София не е даденост

  Общинският съветник и председател на Комисията по транспорт и пътна безопасност в СОС Карлос Контрера се обяви срещу намеренията да се режат разходи  и да се уволняват хора от транспортните оператори на градския транспорт в София. Председателят на "Патриоти за София" в Общинския съвет на София изрази мнението на цялата група по отношение на проекта за бюджет на Столична община за 2022 г. На 9 март т. г. бюджетът мина на обществено обсъждсане, а сред представителите на Московска 33 не бяха зам.-кметът по транспорт Кристиан Кръстев и по култура и образование Мирослав Боршош. Притесненията на Контрера са, че заради тежката ситуация ще се орежат пари от транспортните оператори и на сесията на СОС той предупреди, че вижда политическа намеса и че от "Патриоти за София, не са съгласни. "Подкрепата на групата ни за бюджета на София не е даденост", категоричен бе Контрера. "Още от сега искам да заявя, че групата ни ще настоява за нов модел, по който да подредим общинския бюджет, за да преминем през кризата с възможно най-малко щети. Може да разчитате на подкрепа при няколко условия – диалогичност, прецизност и аргументираност за всеки проект, който се залага за финансиране, ограничаване на второстепенните разходи", заяви в Карлос Контрера. "Също така искам да изразя и едно по-критично становище относно навика на някои колеги от ГЕРБ да извършват солови акции, разчитайки че после пред свършен факт им се дължи подкрепа. Не, не се дължи и няма да санираме чужди каубойски изпълнения. Предупреждавал съм това поведение да спре, но очевидно ще се наложи уроците да бъдат научени чрез практика. Тук е и мястото да кажа, че категорично нито аз, нито групата ни, споделя идеята да се режат разходи ангро, включително с уволняване на хора, например в транспортните оператори. Последното го казвам като предупреждение да не се правят глупости от юнашки увлечения. Политическа подкрепа за тях няма да бъде дадена", предипреди председателят на Комисията по транспорт и пътна безопасност в СОС. "Обръщам се и към Вас, госпожо кмет, защото тежестта да управлявате насред тези три кризи, слели се в една, пада най-вече на Вашите плещи, а не на хората, които се крият зад гърба Ви. Не позволявайте второразредни и треторазредни партийни функционери и интриганти да Ви вкарват в скандали, от които нищо не печели нито общината, нито Вие като политик", каза Карлос Контрера. В изказването си той упрекна държавната власт (БСП, Демократична България и Продължаваме промяната), че водят война срещу българските общини. Той призова партиите в тази криза да надмогнат дребните си политически сметки и брожения, тъй като настоящата ситуация е изпитание за хората, за нацията, за държавата и нейните институции. "Истината е друга, а сблъсъкът с действителността - болезнен. Имаме трайно и системно поскъпване на електроенергия, природен газ, течни горива, метали и прочие. Все повече вземането на решения ще бъде болезнен процес – кое да бъде приоритет и кое да бъде оставено за по-нататък. Имаме и безпрецедентна ситуация, в която държавата, воглаве с Министерски съвет и четворната управленска коалиция, воюва с общините, включително със София. Помощ за преодоляване на шока от скъпите електроенергия и енергоносители няма. Редица сектори са вече в авариен режим, режим на оцеляване, а работещите все още там не могат да прогнозират дали в следващите месеци ще могат да си платят сметките", каза Контрера.