Общинските съветници от ВМРО в СОС искат финансова децентрализация и повече свобода в бюджетите на общините

Общинските съветници от ВМРО в СОС искат финансова децентрализация и повече

Снимка: Столица.bg

Те изпратиха конкретни предложения до всички парламентарно представени партии

Общинските съветници от ВМРО в СОС настояват за финансова децентрализация и повече свобода в бюджетите на общините. исканията си те изпратиха в писма до премиера на България Кирил Петков и всички парламентарно представени партии.

Писмата са внесени в Народното събрание, като целта е конкретните идеи на войводите да намерят място в Бюджет 2022 г., съобщиха от ВМРО. Предложенията са мотивирани с последиците, които трябва да регулират общините от продължаващата вече 2 години ковид криза, които извеждат на преден план и дефектите в комуникацията между централната и местните власти.

На първо място силната зависимост за една част от общините от средствата от държавния бюджет, с които практически се издържат общините. На второ място създадената зависимост на общините от средствата по европейските програми и проекти, които за последните два програмни периода се оказаха в много отношения единствен инструмент за инвестиционни разходи. На трето място е липсващата корелация между администрираните на централно ниво данъци и мястото на тяхното генериране, се пише в мотивите на общинските съветници от ВМРО Карлос Контрера и Михаил Петров.

Поради изброените факти те предлагат въвеждането за правило за преразпределение на приходите от данъка върху доходите на физическите лица и от корпоративния данък (данък печалба) към общините. Според Контрера и Петров на този етап в ЗДФЛ и ЗКПО може да се заложи правилото, че 20 на сто от събраните приходи да се връщат по сметка към общините. Всъщност това е въвеждане на принципа „парите следват адреса на работещия“ и „парите следват седалището на търговеца“.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Общински съветник: ГЕРБ, БСП и ДБ отказаха да отпуснат пари за об......

Общински съветници от ГЕРБ, БСП и „Демократична България“ в Столична община отхвърлиха предложението на ВМРО...

Прочети още keyboard_arrow_right