Председателят на БСП-София: Ние помним освободителите и никой безродник не може да промени това

Председателят на БСП-София:: Ние помним освободителите и никой безродник не

Снимка: БСП-София

Бездарните, посредствените рушат смело, но няма как да ни принудят да забравим, каза Иван Таков по повод честването на 146 години от Освобождението на София

Ние помним освободителите и никой безродник не може да промени това. С тези думи председателят на БСП - София Иван Таков се обърна към гражданите по време на официалното честване на 146-тата годишнина от Освобождението на София.

Иван Таков, заместник-председателите на БСП-София Иван Пешев и общинският съветник Диана Тонова, членове на Изпълнителното бюро и на Градския съвет, народни представители и общински съветници от групите на "БСП за България" се включиха в тържественото честване на 146-тата годишнина от Освобождението на София.

То се състоя на Паметника на Българския опълченец и беше организирано от Сдружение "Александър Невски". Преди това те поднесоха венци и цветя на паметника на Цар Освободител пред старата сграда на Народното събрание.

В словото си той отбеляза, че паметта, признателността и благодарността към освободителите - и от османско иго, и от фашизма - няма как да бъдат демонтирани и унищожени.

"Допуснем ли забрава, историята свършва, заяви Иван Таков. - Видяхме безпаметните, безродните на какво са способни - нагло заличават миналото, разчленяват символите на паметта, демонтират историята. Бездарните, посредствените рушат смело - само това могат. Любомир Левчев казва за тях: "Всеки талант е вид смелост. Но не всяка смелост е талант". Затова бездарието, посредствеността, простащината непрекъснато се крият зад пристъпи на "безумна смелост". Поетът казва и друго: "Бездарието е фашизъм!". Но бездарните не могат да изтрият нашата памет. Не могат да заличат нашата благодарност и признателност. Затова днес почитаме героите на нашата свобода".

Демонтажът на Паметника на съветската армия започна, фигурите отиват в държавен имот

"Днес отново си спомняме за онзи паметен ден през 1878-ма, когато руските войски, начело с генерал-фелдмаршал Йосиф Гурко освобождават града ни. Ден по-късно с тържествен марш и високо вдигнати бойни знамена минават по улиците на София. Камбаните на Свети Крал не спират да бият за свободата, за която и хиляди български юнаци, хайдути, четници, опълченци, будители и възрожденци плащат с живота си, припомни Иван Таков. - Покланяме се пред подвига на освободителите. Покланяме се на саможертвата на българските опълченци. На руските, румънските, сръбските, финландските и други чуждестранни воини, военачалници, държавници, дипломати, журналисти, граждани, дали своя принос за Освобождението на София, на България от Османско иго. Благодарни сме и сме признателни!".

Лидерът на столичните социалисти отбеляза, че 4 януари е голям празник не просто на свободна София, а на несломимия български дух, на нашата признателност към Русия и руския народ.

"Ние помним кой ни освобождава и от османците, и от фашизма. Помним руските отряди, българските опълченци и всички чуждестранни воини, пролели кръвта си за нашата свобода след петвековното Османско иго. Помним всички герои, които плащат с живота си победата над фашизма през Втората световна война и свободата на Европа. Помним подвига на Червената армия, помним героизма на британци, французи, на всички европейци, които се изправят срещу "кафявата чума", плащат жестоката цена и спасяват Европа и света от нея, заяви още в словото си Иван Таков.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
 • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
 • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

С гражданни в листите ВМРО ще участва самостоятелно в изборите за......

ПП „ВМРО – Българско национално движение" ще участва в изборите за ЕП и НС самосотятелно с партийната си рег...

Прочети още keyboard_arrow_right