В София и страната: Учениците на онлайн обучение се връщат в клас на 29 март

В София и страната: Учениците на онлайн обучение се връщат в клас на 29 мар

Снимка: Фейсбук

На 29 март т. г. всички ученици в София и страната, които са били онлайн се връщат присъствено в клас, съобщиха от МОН. Досега те се обучавали дистанционно заради несъгласие да бъдат тествани. Със заповедта на Министерството на здравеопазването от 29 март т. г. ще отпадне изследването за вируса в училищата.

В училищата остават в сила другите предпазни мерки – носенето на маска в коридорите и общите помещения за децата от I до IV клас, както и навсякъде за по-големите ученици и за учителите, спазването на дистанция, дезинфекцията и проветряването.

Отмяната на тестването до края на извънредната епидемична обстановка онлайн обучението ще бъде възможна само за учениците, които имат писмено разрешение за това. Според Закона за предучилищното и училищното образование родителите имат право по свой избор да прехвърлят децата си в електронна среда поради здравословни или други уважителни причини, удостоверени с документ.

За до 30 дни онлайн обучение разрешение за това се дава от директора на училището, а за по-дълъг период – от началника на Регионалното управление на образованието.

През тази седмица в клас са 626 260 ученици – с 1000 повече от миналата седмица. Над 41% от тях посещават занятията без тестване заради ниска заболяемост в общините или след представяне на сертификат за ваксинация, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторен тест. Преди часовете в понеделник са изследвани над 339 000 деца.

Вече почти месец се наблюдава тенденция за спад в положителните проби. През тази седмица те са 417 – с близо 150 по-малко от предходната. Позитивните ученици са 318 спрямо 494 седем дни по-рано. Увеличение има при учителите, диагностицирани с коронавирус. Те са 76, докато през миналата седмица са били 44. Броят на положителните тестове при непедагогическите специалисти се запазва почти без промяна – 23 спрямо 26 седем дни по-рано.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

174 са новите случаи на коронавирус в София...

Общо 643 са новите случаи на коронавирус у нас, като 174 от тях са в столицата, показват данните на Единния информационе...

Прочети още keyboard_arrow_right