Тема: коронавирус

comment 0
visibility 32
Телефон 0800 14 515 е безплатен до края на юни

Телефон 0800 14 515 е безплатен до края на юни

До края на юни използването на информационната линия в помощ на пациентите с хронични заболявания ще бъде безплатно. VIVACOM удължава срока заради големия интерес към дистанционните консултации, които предоставят лекари специалисти. Телефон 0800 14 515 беше създаден от VIVACOM и Националната пациентска организация по време на извънредното положение. Телекомът обезпечава безплатните обаждания, а платформата за обслужване на линията се предоставя в партньорство с CallFlow. Всеки работен ден, от 9 до 18 часа, ендокринолози, онколози, кардиолози, психолози и инфекционисти предоставят консултации на пациенти с различни заболявания. Данните показват, че за периода от 22 април до 27 май 2020 г. на информационната линия са се обадили 2630 пациенти. Всеки трети търси помощта на кардиолог, а всеки четвърти – на ендокринолог. Един от 10 пациенти се нуждае от психологическа подкрепа, отчетоха от Националната пациентска организация. Благодарение на телефонната линия, на 6 пациенти е осигурена спешна медицинска помощ, а на 12 е оказано съдействие да получат медикамент, който не се предлага в България. Голяма част от пациентите, които се обаждат на психолога, са самотноживеещи или млади хора, останали без работа, както и пациенти с тревожност и депресивни състояния, вследствие на изолацията и социално-икономическата ситуация, в която се намират. Петима са декларирали, че са жертва на насилие. На 37 пациенти без близки е оказано съдействие да получат топла храна и грижи в домашна среда от общините, в които живеят. На 43 пациенти е предоставена информация как да ползват социалните и здравните си права, а за 4 самотни родители е осигурена храна и продукти от първа необходимост.

comment 0
visibility 2403
8 заразени с COVID-19 в София от 25 за денонощието, 116 са излекуваните

8 заразени с COVID-19 в София от 25 за денонощието, 116 са излекуваните

От изследваните 1174 души за последното денонощие 25 за новите заразени с COVID-19. От тях 8 са в София. това съобщи председателят на Националния оперативен щаб ген. проф. Венцислав Мутафчийски на брифинг тази сутрин. 396 пациенти, 30% от всички заболели в страната, са лекувани в София в "Пирогов", ВМА и Александровска болница. По-малко от една трета от новозаразените - 7 души са настанени в болници. Активните области са 8, а общо броят на хората, носители на вируса у нас са 2585. За денонощието има само едно дете - на 17 години от София и то е на домашно лечени с лека симптоматика. Общо броят на заразените медици в страната достигна 270, което е 10,4% от всички. За последните 24 часа има само двама в Пловдив и Сливен. 116 пациента са излекувани за денонощието и се запазва тенденцията те да са повече от заразените. Общо броят на излекуваните е 1322. Има само един починал от общо 147 и той  е в Благоевград. В момента в болница има 141 на лечение, 8 са в интензивни отделение. От утре спират брифингите в 8 часа сутринта. Всяка сутрин медиите ще получават информация, но всеки да преценява дали, кога и как ще ги публикува. Националният оперативен щаб продължава да функционира, съобщи на брифинга премиерът Бойко Борисов. "Смъртността е в ниски граници - около 10 на седмица", каза ген. Мутафчийски, който тази сутрин изнесе данни от информационната система за COVID-19. В момента в страната работят 32 лаборатории, одобрени от Министерство на здравеопазването, в които се правят тестове за коронавирус. А общо броят е 143, но трябва да се сравняват резултатите. "Изследваните бройки са 193 732 души, от които 85 435 са с PCR. При актуализацията бройката е над 27 000 изследвани на 1 млн. население. Положителните писиари са 3438. Това е почти 1000 бройки повече отколкото заразените лица, защото има повторни тестове, около 1000 за потвърждаване, дали са излекувани пациентите или не. Болниците, които са лекували коронавирус в България са 77. На 27 февруари т. г. имаше 740 инфекциозни легла, а 7473 през май, от които 1347 интензивни с респиратори", съобщи проф. Мутафчийски. "Тенденцията, която се налюдаваше през цялото време и от математическите модели се оправдаха и имаше няколко пика. Но основната философия на управление на тази криза с ограничен ресурс, този на България, беше да се поддържа ниска заболеваемост, за да може здравната система да се справи. Това по принцип беше изпълнено", коментира председателят на Националния оперативен щаб.   

comment 0
visibility 95
Времето и предстоящите събития на 4 юни 2020 г. в София

Времето и предстоящите събития на 4 юни 2020 г. в София

Времето на 4 юни  Времето се затопля и вятърът спира днес. Не се очакват и превалявания от дъжд. В София минималната температура е 8 градуса, а максималната ще достигне 24.    Предстоящи събития за 4 юни  8.00 часа Брифинг на Националния оперативен щаб за COVID-19 в Министерски съвет. 9.00 часа Редовно заседание на Народното събрание. 9.30 часа Заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет наул. Eкзарх Йосиф, № 12. 11.00 часа Кметът на София Йорданка Фандъкова ще провери ремонта набул.“България“. 11.00 часа Брифинг на представител на "Пътна полиция"-ГДНП на бул. „Ал. Малинов“ – в локалното платно под АМВР. Ще обобщат резултатите от специализираната полицейска операция от 29 до 31 май т. г. в в малките населени места и ще анонсира началото на нова операция. 13.00 часа Председателят на КЕВР Иван Иванов ще коментира повишението на цените на парното след приключване на откритите заседания на регулатора. Цените ще влязат в сила от 1 юли ище са валидни за периода 1.07.2020 - 30.06.2021 г. 15.00 часа Заседание на Комисията за наблюдение наприходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата в зала 456 на Народното събрание. 16.00 часа Заседание на Комисията за борба с корупцията, конфликт на интересии парламентарна етика в зала 132. 14.00 часа Заседание на Специализираният наказателен съд ще разгледа молбата за изменение на мярката за неотклонение на Мартин Димитров и Лиляна Деянова. 17.00 часа Представят новоизградената Платформа А6 пред Вход А6 зад НДК.    

Реклама
comment 0
visibility 993
6 нови с COVID-19 за денонощие в София, още 83 човека са излекувани

6 нови с COVID-19 за денонощие в София, още 83 човека са излекувани

За последните 24 часа има нови 22 положителни проби за коронавирус. Така случаите за страната стават 2560. Сред новозаразените има 13 жени и 9 мъже, в бройката влизат и 2 деца под 2 години. Сред инфектираните са и 9 човека - медицински персонал. 7 от тях работят в едно и също отделение на сливенска болница, която не приема пациенти, заразени с коронавирус. Това съобщи на брифинг секретарят на Националния оперативен щаб доц. Димо Димов.   По разпореждане на главният здравен инспектор, отделението в Сливен е затворено, ще се проучат разширен кръг от контактни лица, както и всички преминали през отделението пациенти.    Ето и случаите по области: София (6 случая), Пазарджик (1 случай), Ямбол (4 случая), Сливен (9 случая), Видин (1 случай) и Перник (1 случай). В столицата всички нови случаи не се нуждаят от настаняване в болница.    Починал е мъж на 71 години от Видин с придружаващи заболявания и жена на 67 години от Пазарджик. До момента починалите са 146, като средната възраст е 68,7 години.   Излекувани са 83 човека, с което общата бройка на надвилите заболяването става 1206. Най-много излекувани за последното денонощие има в София.    Броят на настанените в болница е рекордно нисък - 132, а само 9 от тях се нуждаят от интензивно лечение.    

comment 0
visibility 250
"Левски" - "Лудогорец" ще се играе пред публика в столицата

"Левски" - "Лудогорец" ще се играе пред публика в столицата

Футболната среща между столичния "Левски" и "Лудогорец" ще се играе пред публика на 5 юни т. г., петък. Вчера от БФС излязоха с официална позиция, че трябва да се разреши присъствието на зрители по трибуните на мачовете от елитната група. И желанието им се сбъдна. Днес здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед, според която от 5 юни се разрешава провеждането на първенството за първа и втора професионална футболна лига пред публика. Задължително обаче на трибуните трябва да се спазват мерките срещу разпространението на COVID-19 и заетостта на местата е до 30% от общия им капацитет. Зрителите ще се настаняват най-малко през 2 седалки. Въпреки забраната, до вчера, феновете на "сините" бяха купили билети за 14 000 места за двубоя срещу "Лудогорец" в петък.

comment 0
visibility 198
"Перото" в НДК отваря врати са посетители

"Перото" в НДК отваря врати са посетители

Най-любимото място за литература и срещи с приятели над ароматна чаша кафе – Литературен клуб "Перото" отново отваря врати за своите посетители. Четения, представяния на нови книги, презентации и корпоративни събития ще изпълнят отново книжното пространство. На разположение ще бъде както вътрешната част на „Перото“, така и терасата за всички посетители, които припознават литературния клуб като своето място за отмятане на работни задачи, съобщиха от пресцентъра на НДК. В литературния клуб ще се спазвят всички мерки срещу разпространението на COVID-19 и посетителите ще бъдат до 30% от капацитета. Дезинфекция ще се извършва на влизане и излизане. Екипът ни също ще спазва всички противоепидемични мерки, за да се чувствате уютно и защитени. "Перото" ще работи всеки ден от 08:00 до 23:00 часа и вече можете да прекарате или завършите деня си, изпълнени с творческа енергия.

comment 0
visibility 2120
19 нови случаи на COVID-19 в страната, 4 от тях са в София

19 нови случаи на COVID-19 в страната за денонощие, 2 от тях са в София

19 нови случаи на COVID-19 са регистрирани за последните 24 часа в страната.От тях в болница са 9 човека. Общият брой на инфектираните лица у нас вече е 2538. За 24 ч. са направени 1220 PCR теста, а за периода на пандемията вече надвишават 60 хил. Това съобщи на брифинг на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев. Той подчерта,че вече навлизаме в етап на затихване на епидемията. По отношение на новите случаи: 2 са в София, Пазарджик- трима, Ямбол 9 нови случая, Сливен- 3,Шумен- 2. Заразените са 9 мъже, 9 жени и едно дете на 14 години от Сливен. Има една заразена бременна 39-годишна жена. Коронавирусът не е опасен за плода на жената. При раждането трябва да се вземат мерки, за да не бъде детето заразено, но в утробата не може да се инфектира“, каза още той. Запазва се положителната тенденция излекуваните да са повече от заразените. Те са още 33 човека. За последното денонощие има 4 починали лица. Мъж на 77 г. от София, без данни за придружаващи заболявания. 78 г. мъж от Сливен, 62 г. мъж от Стара Загора и жена на 66 г. от Пазарджик.

comment 0
visibility 431
Само 6 нови с COVID-19 за последните 24 часа в страната, няма заразени деца

Само 6 нови с COVID-19 за денонощие в страната, няма заразени деца и медици

За изминалите 24 часа в страната има регистрирани само 6 нови случая на коронавирус. От тях трима са настанени в болница. Новите случаи са констатирани в София - 4, Пазарджик -1 случай и Благоевград - 1 случай. Информацията съобщи на брифинг главният държавен здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб доц. Ангел Кунчев.   От Щаба съобщиха и няколко добри новини в борбата с коронавируса. През последното денонощие са направени 346 проби. Няма новозаразени деца или медицински лица. За последните 24 часа няма починали с COVID-19.   Накрая доц Кунчев каза няколко думи и за зрелостниците, които днес се явяват на матура. Той им пожела успех и добави,че нашите училища са едни от най-безопасните места след направената дезинфекция и взетите мерки.  

comment 0
visibility 552
коронавирус

3 заболели в София от 14 нови случая на COVID-19 в страната

14 са новите случаи на COVID-19 в страната, с което общият брой заразени в страната от началото на пандемията стават 2513, съобщават от Националния оперативен щаб. Седем са активните области със заразени: София – 3, Сливен – 4, Разград – 2, Ямбол – 2, Благоевград - , Видин -1, Пазарджик -1. Излекуваните за изминалото денонощие за 10. Починала е една 64-годишна жена с диабет от Сливен.

comment 0
visibility 1241
Шефът на Столична РЗИ:  Ситуацията в София е обнадеждаваща, заразените са п

Шефът на Столична РЗИ: Ситуацията в София е обнадеждаваща, заразените са по-малко от изле...

В София ситуацията е обнадеждаваща, защото се е запазила тенденцията броят на заразените да е по-малък от броя на излекуваните, както и на настанените за лечение в болница случаи на COVID-19. Това коментира директорът на Столична РЗИ д-р Данчо Пенчев пред БНТ. Огнища от семеен тип има в столичните ромски кварталиСпоред него съвсем скоро ще дойде времето, в което хората ще се върнат към нормалния си ритъм на живот, както преди епидемията. Може да не е същият начин на живот, като се има предвид тежката криза и изолация, която общество преживя, но с либерализирането на мерките, хората възстановяват  старите си навици. Столичната РЗИ е подходила по-особен начин за справяне с епидемията от COVID-19, защото София е областта с най-много положителни случаи на инфекцията, коментира д-р Пенчев. "Фокусирахме се върху ранното откриване на свръхзаразаносителя, свръхразпространителя. Търсихме хората, които можеха да заразят много други хора. Това констатирахме във "Филиповци" и във "Факултета". Там имаше лица, които са позитивни, болни или хоспитализирани и са заразили почти на 100% всички, които са били контактни с тях", каза зиректорът на Столична РЗИ. РЗИ- София с проверки на климатичните инсталации в моловете Инспекцията е работила по стратегията, според която е трябвало да се открият онези 20% от позитивните, които могат да заразят вторично останалите 80%. Това е била и причината за затварянето на двата столични квартала с ромско население. "Няма как да пропуснем обществената отговорност, която хората споделиха със специалистите и политиците, останаха си по домовете, спазваха карантината и рестриктивните мерки", категоричен е д-р Пенчев.  

comment 0
visibility 401
5 от 14 заразени с COVID-19 да денонощието са в София

5 от 14 заразени с COVID-19 да денонощието са в София

Пет са заразените с COVID-19 в София от 14 нови случая за последното денонощие. 4 са настанени за лечение в болница, а 10 са амбулаторни. Направените за последните 24 часа са общо 1353 теста. Най-много заразени до момента има в София – 1048 души. В столицата има бебе на 9 месеца, което е с коронавирус. Данните съобщи проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб. Втора седмица се запазва тенденцията излекуваните да са повече от заразените. За последните 24 часа оздравелине са 48 души, а общо броят в страната вече е 1064. 2499 са потвърдените положителни случаи на COVID-19 в страната. Трима са починали за последните 24 часа и  броят е общо 139. "Имаме положителни резултати, само когато се наблюдава увеличаване на заболеваемостта в страната", обясни проф. Кантарджиев. Шест са активните области в България, в които има положителни случаи на заразени с коронавирус - в Пазарджик и Плевен по един, в Разград - два, Сливен - 4, София - 5 и Ямбол - 1. От всички заразени 2499 с COVID-19 – 1225 са мъже и 1274 са жени. 165 са на лечение в болница, а 18 от тях са в интензивни структури. Най-възрастният пациент е на 95 години, а най-малкият – бебе на 2 месеца. Общият брой на потвърдените случаи на COVID-19 при лица-медицински служители е 257 души.

comment 0
visibility 4567
5 случая на COVID-19 в София за денонощие, има излекувани нови 51

5 случая на COVID-19 в София за денонощие, има излекувани нови 51

За последните 24 часа в страната има доказани само 8 положителни проби за коронавирус при направени 1725 изследвания. Няма нови заразени при деца и при медицинския персонал. От новорегистрираните случаи 5 са в София, 2 в Пазарджик и 1 във Видин. Излекувани са нови 51 души. Така общият им брой достигна 1015.Това съобщи на брифинг главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, който е част от Националния оперативен щаб.    Общият брой на заразени с коронавирус с днешна дата у нас вече е 2485. Двама души са починали за денонощието. Те са от дома за стари хора в Кула.   14-дневната карантина остава за идващите от страните с най-висока заболеваемост от COVID-19, поясни доц. Ангел Кунчев.   "Решението е да премахнем 14-дневната карантина за пристигащите български и чуждестранни граждани от страните от ЕС, както и Сърбия и Северна Македония, но да остане за 8 страни, които имат най-висока заболеваемост през последните две седмици в Европа. Това са Швеция, Великобритания, Белгия, Ирландия, Португалия, Испания, Малта и Италия", каза доц. Кунчев.  

comment 0
visibility 1239
6 от 17 заразени с COVID-19 за денонощието са в София, излекуваните са 53

6 от 17 заразени с COVID-19 за денонощието са в София, излекуваните са 53

Шест от 17 заразени с COVID-19 за денонощието са в София. Един е настанен за лечение в болница, другите от столицата са на амбулаторно лечение. Това съобщи председателят на Националния оперативен щаб ген. проф. Венцислав Мутафчийски на редовни ябрифинг тази сутрин в Министерски съвет. От всички положителни резултати за последните 24 часа само 7 са болница. Общо направените тестове са 1273. Активните области са 6: Пазарджик - 4, Видин - 2, Шумен - 2,  Сливен – 1, Хасково – 1, Ямбол – 1. Общият брой на регистрираните в България е 2477, а  увеличение 0,7 % в сравнение с вчера. За денонощието няма заразени деца. Сред медиците има една сестра от Ямбол и това е втори случай за втори пореден ден там. Общо броят на медицинските лица с COVID-19 е 255, което е 10,3% от регистрианите. Излекуваните за последното денонощие са 53 от общо 965 или 39%. ОТ "Пирогово" са изписани 4 излекувани, от ВМА - 2. Средната им възраст е 46,7 години. "Забелязва се добра тенденция и заболелите са под 200 и по-точно 198 души са в болница. 22 са в интензивните отделения", каза ген. Мутафчийски. Само един е починал.

comment 0
visibility 190
Времето и предстоящите събития на 28 май 2020 г. в София

Времето и предстоящите събития на 28 май 2020 г. в София

Времето на 28 май Облачно, дъждовно и с малко слънце ще е времето днес в София. Минималната температура е 7 градуса, я максималната няма да надвиши 14 градуса. Ще има лек вятър и кратки превалявания от дъжд.   Предстоящи събития за 28 май   8.00 часа Брифинг на Националния оперативен щаб за COVID-19 в Министерски съвет.   9.00 часа Редовно заседание на Народното събрание. 9.00 часа Архиерейска литургия на Белоградчишкият епископ Поликарп в храм „Възнесение Господне“ в София.9.30 часа Пленум на ВСС в сградата на Висшия съдебен съвет.9.30 часа Заседание на Апелативен съд-София в Съдебната палата по жалбите срещу оневиняването на четиримата обвиняеми, които са привлечениот Прокуратурата като виновници за трагедията с взрива в Горни Лом на 1октомври 2010 г. 10.00 часа Редовно онлайн заседание Столичният общински съвет.

comment 0
visibility 4256
17 положителни за COVID-19 за денонощието, 11 са в София

17 положителни за COVID-19 за денонощието, 11 са в София

Единадесет са новите заразени с COVID-19 в София за последното денонощие, като общо за страната 17 са положителните случаи от направените 1757 PCR теста. Трима са настанени в болници, а 8 са амбулаторни. Общо в страната броят на потвърдените лабораторно положителни резултати са 2460, съобщи секретарят на Националния оперативен щац доц. Димо Димов на сутрешния брифинг.  За последните 24 часа няма нови случаи на заболели от вируса под 18 години. Сред медицинския персонал в страната има само медицинска сестра в Ямбол. Излекуваните за денонощието са 32 и броят им за страната се увеличи на 912. От София има 5 души, от Благоевград 10, Бургас 2 и др. Възстановените от инфекцията са общо 500 мъже и 412 жени, те са с отрицателни писиар тестове, включително и 10 деца. В болници в момента се лекуват 217 души, 22 са в интензивни отделения. За денонощието са починали трима.

comment 0
visibility 241
Времето и предстоящите събития на 27 май 2020 г. в София

Времето и предстоящите събития на 27 май 2020 г. в София

Времето на 27 май Хладно и облачно ще е времето днес в София. Минималната температура е 9 градуса, а максималната през деня няма да надвиши 15. Вземете си чадърите, защото и днес ще продължат преваляванията от дъжд. Ще духа лек вятър.   Предстоящи събития за 27 май   9.00 часа Редовно заседание на Народното събрание.9.00 часа Литургия на Преосвещеният епископ Поликарп в старинниясофийски храм „Св. Петка - Стара“. 9.00 часа Онлайн заседание на Постоянна комисия по здравеопазване и социална политика на СОС.   10.00 часа Редовно заседание, чрез видеоконферетна връзка, на Министерски съвет.   10.00 часа Специализирания наказателен - осми състав, ще разгледа дело срещу Цветан Василев и група.   10.00 часа Онлайн заседание на Постоянна комисия по устройство на територията, архитектура, достъпна среда и жилищна политика на СОС.    12.30 часа Онлайн заседание на Постоянна комисия за децата, младежта и спорта на СОС.12.30 часа кметът на София Йорданка Фандъкова ще провери строителството на новата детска градина в Нови Искър.13.30 часа Заседание на Прокурорската колегия на ВСС.   14.00 часа Онлайн заседание на Постоянна комисия по икономика и собственост. 14.30 часа Блиц контрол на Комисията по външна политика с вицепремиера иминистър на външните работи Екатерина Захариева в зала 3 на Народното събрание на пл. пл. "Княз Александър I" №1.14.30 часа Блиц контрол Комисията по правни въпроси с министъра на правосъдието Данаил Кирилов в зала 238 на Народното събрание на пл. пл. "Княз Александър I" №1.16.00 часа Заседание на парламентарната Комисията за българите в чужбина в зала 456 на Народното събрание на пл. пл. "Княз Александър I" №1.

comment 0
visibility 613
Удължават с 2 месеца срока на винетните стикери

Удължават с 2 месеца срока на винетните стикери

С около 2 месеца се удължава срокът на винетните стикери за зоните на платеното паркиране в София. Докладът днес бе разгледан и одобрен на онлайн заседанието на Постоянната комисия по транспорт и туризъм на СОС. Срокът на валидност на издадените винетни стикери за локално платено паркиране да бъде удължен с два месеца. Физическите и юридическите лица, които имат сключени договори за ползване на паркоместа в режим "Служебен абонамент" с Центъра за градска мобилонст ЕАД преди 18 март т. г. и валидни след 18 март т. г. да бъдат освободени от задължението да заплащат цената за ползване на услуга. Те няма да плащат за периода до изтичане на срока на договора, но не повече от 1 месец и 19 дни , което е периода на спиране на предоставяне на услугата, пише в доклада, който влиза за решение в СОС. Физическите и юридическите лица, които имат сключен договор след 18 март т. г. за ползване на паркоместа в режим "Служебен абонамент" с Център за градска мобилност да бъдат освободени от задължението да заплащат цената на услугата за времето до 6 юни т. г.

comment 0
visibility 1534
За първи път излекуваните от COVID-19 са повече от заразените за седмица

За първи път излекуваните от COVID-19 са повече от заразените за седмица

За първи път броят на излекуваните на седмична база надвишава заразените, сочи седмичният анализ. По възрасти най засегната е 50 - 59 години, което е 21%. Това съобщи секретарят на Националния оперативен щаб доц. Димо Димов на сутрешния брифинг. 443 са тестовете, направени за последното денонощие за COVID-19 и само 6 от тях са положителни. Така броят на заразените в страната се увеличи на 2433. От новите случаи 4 настанени за лечение  в болница, а 3 са в София и по един в Благоевград, Пловдив и Пазарджик. С положителна проба е дете на 17 години от Благоевград. Излекуваните през последните 24 часа са 22, а общият брой в страната е 862,което е 35% от всички. Нов случай на заразен медик има в София. Добрата новина е, че през изминалото денонощие няма починал пациент. В момента в болница се лекуват 235 лица, от тях 20 са в интензивни отделения.

comment 0
visibility 4509
коронавирус

4 от всичките 19 нови случая на COVI-19 са в София

За последните 24 часа са установени 19 новозаразени с коронавирус в страната, съобщи проф. Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб. Излекуваните са 32. Починали са 4 заболели – мъже на 76, 73 и 31 години, както и жена на 76 години със сърдечна недостатъчност. Новите случаи са от Благоевградска област - 3, Великотърносвска област – 1, Област Пазарджик – 5, Сливен – 2, София – 4 и Ямбол – 4. Сред медицинския персонал не са установени заразени. Проф. Кантарджиев напомни, че спадът в заболеваемостта не означава, че трябва да не се спазват мерките за превенция от заразяване, а именно да се носят маски на закрити обществени места, както и да не се струпват много хора на едно място.

comment 0
visibility 797
36 нови заразени с COVID-19 за денонощие, 15 са в област София

36 нови заразени с COVID-19 за денонощие, 15 са в област София

Потвърдени са 36 нови случая на коронавирус за изминалото денонощие. От тях 11 са в болници, а активност е отбелязана в 11 области.Изследвани са 1605 души. Общият брой заразени за страната става 2 408. Това съобщи секретарят на Националния оперативен щаб за борба с COVID-19 доц. Димо Димов на брифинг в Министерския съвет.   Новите случаи са констатирани в областите София (15 случая), Благоевград (3 случая), Пазарджик (2 случая), Ямбол (8 случая), Ловеч (2 случая), Плевен (1 случай), Хасково (1 случай), Враца (1 случай), Велико Търново (1 случай), Сливен (1 случай), Габрово (1 случай).   Най-много заразени до момента има в София – 1010 души.   От всички 2 408 констатирани с COVID-19 – 1 176 са мъже и 1 232 са жени.   Общият брой на потвърдените случаи на COVID-19 при медицински служители е 252 души.   За последното денонощие е починала една 74-годишна жена с коронавирус. Тя е имала придружаващи заболявания. Излекуваните са 39.   

comment 0
visibility 8567
Двудневно предизвестие за тръгване на градина в София след 26 май

Двудневно предизвестие за тръгване на градина в София след 26 май

Детските градини в София ще отворят във вторник, 26 май т. г. и се очакват децата да са около 2/3 от общия брой. Родителите сами трябва да преценят дали да пуснат децата на градина. Очаквам, че някои ще изчакат няколко дни и след това ще ги пуснат. Не е задължително да тръгнат всички на 26 май, може и след това по всяко време. Необходимо е родителите да пуснат двудневно предизвестие, че детето ще посещава градината. Това каза зам.-кметът по култура и образование на Столична община доц. д-р Тодор Чобанов в "Темите" по телевизия Европа. Той обясни, че е възложено на директорите да се свързаж с родителите и да се разбере колко деца да се очакват във вторник. Ангажимент на родителите е да подпишат декларация за информирано съгласие и споделена отговорност, а формуляри има на сайта на Столична община, както и във всяка детска градина в столицата. Във вторник ще има засилен филтър и задължително ще се мери температурата на децата. Няма да има опашки, температурата ще се мери в групите, уточни Чобанов. Той увери, че е създадена организация за нормално функциониране на градини и ясли. Някой от групите за най-малките няма да отворят, защото има около 50 медицински сестри, които са напуснали и в момента от Столична община се опитват да осигурят специалисти. 4 пъти дневно ще се дезинфекцира вътре в сградата и децата ще прекарват възможно най-много време на навън в занимания и игра. Ще има пълна изолация между групите, засилен филтър на входа и следене за симптоми. Пресоналът задължително ще мине през изследване за коронавирус. В закритите помещения няма да играят с играчките, а няма да се допуска и внасяне на играчки от вкъщи. В градините има готовност, ако всички деца в една група тръгнат на 26 май  ите са около 30, да бъдат разделени на по-малки групи. Ще се спазват всички указания на МОН и МЗ, пердупреди д-р Чобанов. "Средно в този сезон посещаемостта е 18 - 20 деца, да може да има случаи всички да се съберат, но директорите ще ги разделят", коментира зам.-кметът на София. За децата в предучилищна възраст Чобанов соъбщи, че Столична община има готовност и групите ще функционират цяло лято и няма да има сборни.

comment 0
visibility 1734
Тестват за COVID-19 всички в МРРБ, затварят го за 2 дни

Тестват за COVID-19 всички в МРРБ, затварят го за 2 дни

Регионалното министерство ще бъде затворено за два дни заради положителен резултат за COVID-19 на служител, установен вчера. Днес през изследване ще минат всички служители на МРРБ. "Имаме служител с положителна проба за COVID-19, въпреки че от самото начало сме взели всички противоепидемични и хигиенни мерки. Създадена е организация за пълна дезинфекция на сградата, като по график всички служители на министерството ще бъдат тествани", обясни пред Нова телевизия министър Петя Аврамова. Вече има адекватна организация на работа и дори в деловодната система може да се работи от разстояние. Министър Аврамова обясни, че заразената служителка няма симптоми, чувства се добре и следва всички предписания на РЗИ София. Днес ще се направят всички тестове на служителите на МРРБ на три места в столицата. Хората с отрицателна проба ще се върнат отново на работните си места, каза Аврамова.  

comment 0
visibility 696
Върнаха пейките в градинката на храм "Свети Георги" в столицата

Върнаха пейките в градинката на храм "Свети Георги" в столицата (СНИМКИ)

Отново има пейки в градинката на църквата "Свети Георги" в столицата. Днес в 11 часа по нареждане на кмета на район Триадица Димитър Божилов парковета мебел бе отново поставена на местата си. Пейките бяха премахнати още в първите дни след 13 март т. г. когато бе обявено извънредно положение в страната зарази епидемията от COVID-19. За да няма струпване на хора, пейките бяха премахнати. Две седмици след разрешаването на разходки и посещения в парковете и градините в София се възстановяват и пейките. При ползването им обаче трябва да спазва дистанция от 1,5 - 2 метра, както изисква заповедта на здравния министър Кирил Ананиев за мерките срещу разпространението на коронавирус.