Прокуратурата протестира освобождаването на прокурор Георги Асенов

Съдебна палата

Снимка: Столица.bg

СГП протестира освобождаването на прокурора от Върховна касационна прокуратура Георги Асенов за хулиганство, съобщават от Софийска градска прокуратура.

Припомняме, че прокурорът бе задържан за 72 часа след като на 4 юли не се подчинил на разпорежданията на охраната на университетска болница в Плевен, заплашил служителите и ударил охранител с картата си в лицето.

След първоначалното задържане на Г.А. от органите на МВР, той е бил привлечен в качеството на обвиняем и задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Било е внесено в съда искане за определяне на мярката му за неотклонение „задържане под стража“, което съдът е оставил без уважение.

Съдът е приел доводите на прокурора в СГП, че са налице данни за извършено престъпление, но е преценил, че те не са достатъчни и са събрани при съществени процесуални нарушения. Воден от тези мотиви съдът не е определил никаква мярка за неотклонение спрямо обвиняемия Г.А.

Държавното обвинение не споделя тези изводи и приема определението на съда за неправилно и незаконосъобразно, като счита че има опасност обвиняемият да извърши престъпление. Пред съда са били представени протоколи от разпити на свидетели, които доказват, че Г.А. се опитал да им окаже въздействие. Поради това съществува риск той да окаже влияние върху хода на наказателното производство срещу него.

Прокуратурата не приема извода на съда, че разследването се води тенденциозно и не са били предоставени равни права на страните в процеса, в това число и събраните доказателства, както в полза на обвинението, така и в полза на обвиняемия. Напротив, разпитаните множество свидетели подкрепят тезата, че Г.А. е автор на деянията.

Установено е, че Г.А. се държал грубо със служителите на фирма, осъществяваща охрана на болничното заведение. Мъжът отказал да изпълни разпорежданията им във връзка със спазване правилата за достъп на външни лица до сградата на лечебното заведение, разпоредил им да напуснат и нанесъл удари със служебната си карта в лицето на един от охранителите. Независимо от отправените предупреждения за спазване на реда, прокурорът изтръгнал личен мобилен телефон от ръцете на друг служител на охранителната фирма. Счупил телефона, след което отправил реплики към охраната – „Знаете ли кой съм аз, бе, ще видите какво ще ви се случи, аз съм прокурор!“

Софийска градска прокуратура продължава да събира доказателства, с оглед обективно и всестранно разследване на случая.

Предстои изготвеният протест срещу определението на съда за мярката за неотклонение на обвиняемия Г.А. да бъде внесен за разглеждане в Софийския апелативен съд.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
 • Да, веднага. (34%, 54 Гласове)
 • Да, но когато видя как се спазват мерките. (14%, 22 Гласове)
 • Не, още има Covid-19 (23%, 37 Гласове)
 • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (16%, 25 Гласове)
 • Нямам дете/деца (14%, 22 Гласове)
Общо гласували: 160 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Подсъдим, държал акцизни стоки без бандерол, се споразумя с проку......

Одобрено е споразумение между Софийска районна прокуратура и подсъдимия Кирил У. съобщиха от пресцентъра на Софийска рай...

Прочети още keyboard_arrow_right