Тема: протест

comment 0
visibility 1330
Погребални фирми протестират в София срещу поправка в ЗУТ

Погребални фирми протестират в София срещу поправка в ЗУТ (ВИДЕО/СНИМКИ)

Колона от над 20 катафалки премина през центъра на София. Маршрутът на погребалните автомобили, с клаксони и развети  знамена бе през храм-паметтника "Св. Александър Невски", през ул. Московска, по ул. Раковски и т. н. Искането на погребалните агенции е да се отмени поправка, която е направена без гласност в ЗУТ. Според нея директорите на гробищните паркове ще определят правилата за бизнеса. Така управителите на гробищата, които са общинска собственост, ще определят кои каменоделци да работят и по какви правила. Същото се отнася и за изискванията за погребален автомобил.  Разширяват Централни гробища с 90 декара към "Надежда" (СНИМКИ)Поправката е една единствена и е направена през февруари т. г. в последните 5 минути на работния ден, недоволстват представители на погребалния бизнес. Според промяната в чл. 62 се създава ал. 12, която гласи, че Общинският съвет приема наредба, с която урежда управлението и вътрешния ред в гробищните паркове, реда и условията за погребенията и кремации, ползването и блогоустрояването  на гробните и урнови места и свързаните с тази дейност улуги на територията на общината. С нея определят и изискванията  към търговците, извършващи погребални, сторително-монтажни и каменоделски услуги на територията на гробищните паркове. "Общините са ни конкуренция, защото те имат същите услуги като нашите. Разбираме, че гробищата са общинска собственост, но с тази поправка само определени хора ще могат да извършват тази дейност. Убедени сме, че има конфликт на интереси. последният пример е с директора на общинското "Гробищни паркове" на Столична община, който е давал обществени поръчки на любовника си", коментираха пред Столица.bg собственици на погребални агенции, които днес излязоха на протест. Столица.bg разбра, че насотящият директор на "Гробищни паркове" е в отпуск по болест, но се очаква при завръщането да му се връчи заповед за уволнение. За скандалното управление се разбра още през ноември 2019 г. Болничният на Райна Божичкова е до петък, 13 март т. г., но според започнати тя ще го удължи. В момента и. д. директор на "Гробищни паркове" е Наталия Стоянова, бившата кметица на район Слатина.

comment 0
visibility 1459
Партиен дом, медецинска сестра протестира на прозореца

Медицинска сестра се барикадира на прозореца на Партийния дом, затвори "Цар Освободител"

Една от протестиращите медицински сестри, които снощи се барикадираха в Партийния дом, излезе на перваза на сградата. Прозорецът е отворен, а до нея стои човек от охраната. Заради създалата се ситуация е спряно движението но централния бул. "Цар Освободител". Районът е отцетен от полиция.  Протестиращата сестра е Бойка Анастасова.   Другите й колежки не създават проблеми и са все още в залата, където заседава здравната комисия на парламента. Вчера протестиращите искаха оставката на зам.-министъра на социалните грижи. На мястото пристигна пожарна и опънаха дюшек, ако Бойка реши да скочи. Прозорецът е на височина около 8 метра. По-рано сутринта тя е поискала камери в Партийния дом, за да е сигурна, че нищо няма да й се случи. Исканията на протестиращите сестри са за по-добри условия на труд и достойно заплащане, защото не се изпълнявали и са готови са и на гладна стачка. Вчера пред bTV пък министърът Деница Сачева заяви, че не се среща с хората, които правят политически протести. Малко преди 9 часа в залата на Здравната комисия влязоха исканите телевизионни екипи и Анастасова се прибра от прозореца. Тя обясни, че е излязла, защото от НСО са ги гонили да излязат от Партийния дом.

comment 0
visibility 510
Платков лагер сестри

Протест затвори Дондуков

Гражданско неподчинение обявиха част от медицинските сестри и са се затворили в сградата на бившия партиен дом, съобщава Bulgaria ON AIR. Медицинските сестри и майките на деца с увреждания затвориха Дондуков. Днес сестрите искаха да се срещнат със здравния министър Кирил Ананиев, но той е извън страната заради съвет касаещ коронавируса. Майките искат оставката на социалния министър Деница Сачева, а сестрите настояват за достойни заплати и нормални условия на труд. Не се знае кога ще приключи блокадата на бул. „Дондуков“.

Реклама
comment 0
visibility 1066
Стоп кадър

В Нови Искър пак протестират заради винетките

Жителите на Нови Искър са блокирали главен път в града, съобщава БТВ. Те не са наясно дали ще им трябва винетка при пътуване до София. Предварителните планове са били да се блокира и Околовръстното, но стана ясно, че са се отказали от това намерение за момента. Ще я осъществят през уикенда, ако никой не отиде при тях сега и не гарантира, че винетките за този участък ще отпаднат. Градът е към Столична община, но въпросът не е уреден между държавата и общината. Така че , още не е ясно дали ще трябва да си купуват винетки, за да стигат до София.

comment 0
visibility 497
Отвориха движението на Орлов мост

Орлов мост е отворен за движение, трафикът е натоварен по Цариградско

След повече от два часа блокадата на Орлов мост падна. В момента там е пуснато движението. Доста е натоварен трафикът по "Цар ОСвоодител" и Цариградско шосе, както и по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви". Движи се и градския транспорт. Възловото кръстовище в София бе блокирано от протестиращите хотелиери и ресторантьори, въпреки че вчера получиха обещание от финансовия министър Владислав Горанов, че влизането в сила на Наредба Н-18 ще бъде отложено с 6 месеца.

comment 0
visibility 2019
блокирани

Задръстване и спрян градски транспорт на "Орлов мост" заради протеста

Простестиращите хотелиери и ресторантьори блокираха "Орлов мост", като преди това шествието затрудни движението при Софийския университет, съобщава bTV. Движението на автобуси и тролеи е спряно, в района има задръстване.    Движението е спряно и по бул. "Левски", протестиращите блокираха кръстовището при Софийския университет. Движението в центъра е силно затруднено.   Първоначално недоволните бяха пред парламента, където спряха движението по бул. "Цар Освободител". Стигна се до сблъсък с полицията. Протестите са срещу спорната Наредба № Н-18, според която трябва да се въведе нов софтуер на касовите апарати в заведенията, който да бъде свързан с Националната агенция за приходите.    

comment 0
visibility 359
Блокираха движението пред парламента

Протест на хотелиери и ресторантьори блокира движението по "Цар Освободител"

Движението по бул. "Цар Освободител" в София е затворено. Протестиращи през Народно събрание хотелиери и ресторантьори са пробили полицейския кордон и са блокирали улицата, и в момента там е спряно движението, предаде bTV. Отново се стигна до сблъсък между протестираци и полиция. До момента няма иформация за пострадали. Недоволството на хотелиери и ресторантьори и заради Наредба Н-18, която ги задължава да ползват нови касови апарти и програма, чрез която продажбите се следят онлайн от НАП. След вчерашната среща на ранша с финансовия министър Владислав Горанов се разбра, че наредбата се отлага за 6 месеца. При протеста в понеделник пред МРРБ също се стигна до сблъсъци. полицията използва лютив спрей и имаше около 40 души пострадали. Двама от полицаите също бяха сред пострадалите.

comment 0
visibility 758
протест отново

След година пауза: Виетнамските общежития отново изкараха "Красна поляна" на протест

Жителите на "Красна поляна" отново излизат на протест заради Виетнамските общежития. Този път те настояват за конкретни срокове, в които ще бъдат премахнати всички сгради, разказват от Bulgaria ON AIR. "Подновихме протестите след една година пауза. Година, в която бяха избори и искахме да дистанцираме протестите от цялата политическа история, за да не ни обвиняват в предизборни пристрастия и кандидат-кметски борби. Искахме да се знае, че тези протести са граждански", обясни пред камерите жител на квартала. Оказва, че точно преди 3 години жителите на "Красна поляна" се събират в 123-то училище и оттогава се борят за събарянето на общежитията. "Тогава бяха запалени страстите, заради проект за изграждане на социален център. Гражданите на квартала спряха протестите, но общежитията си останаха", добави мъжът в ефира на медията. Според друг жител на квартала сградите там са известни с отделянето на азбест, който е канцерогенен. Живеят изключително бедно и се отопляват с каквото им падне, върлуват и болести, подчерта той. "Тук живеят страшно много семейства, които са социално слаби. Те са тук от 1993 г., някои са родени тук. Аз съм се ангажирал със срокове, доколкото са моите възможности. Намерили сме терен, сключили сме договор с фирма, договорът е до април да бъдат построени 2 блока за 54 семейства", заяви пред камерите кметът на "Красна поляна" Иван Чакъров.

comment 0
visibility 824
"Младост" бл.451

Жители на „Младост“ протестират заради забавено саниране

Живеещите в 4 блока в квартал „Младост“ протестират заради забавеното саниране на техните блокове, съобщи БНТ. Санирането е по Националната програма за енергийна ефективност. Забавянето е следствие на решението на новия районен кмет за обезсилване на проведен конкурс и стартирането на нов с нова конкурсна процедура. Преди 5 години е започнал процедурата по санирането на бл. 451, бл. 457, бл. 220А и бл. 213 в столичния квартала „Младост“. Всички процедури са приключили и са избрани изпълнители, а сега изведнъж се прави нов конкурс.  Това означава още години отлагане на санирането. Протестиращите твърдят, че не са симпатизанти на никоя политическа партия, а искат управляващите да пазят интересите на гражданите.

comment 0
visibility 415
вода

Протест на перничани заради водната криза спира колите по "Батенберг"

Протестно шествие в София заради водната криза организират перничани днес-25 януари. Участниците ще се съберат на площад  "Княз Александър Първи Батенберг" в 11.30 ч. и с хлопатари и звънци ще се отправят към пл. „Независимост”, съобщават от БНР. Шествието е под надслов "Сурва от Перник", а организатор е Инициативен комитет "Спаси Перник".   Денят на протеста не е избран случайно. На 25 януари трябваше да започнат състезателните дефилета на отмененото заради водната криза и бедственото положение тазгодишно издание на Международния фестивал на маскарадните игри "Сурва", който е най-мащабното събитие в Перник и региона.    

comment 0
visibility 1146
протест

Липсата на канализация изкарва жителите на Бусманци на протест

Липсата на канализация изкарва днес от 16.30 на протест жителите на Бусманци. Те ще затворят пътя, който води към софийското летище, съобщават от Bulgaria ON AIR.    "Бусманчани искат да имат канализация, но бюджетът все не може да си го позволи. Канализацията е базова инфраструктура за всяко населено място. Трудно се живее - не е приятно, не е никак евтино", каза пред камерите Милена Йончева. Жителите са категорични, че не е нормално в 21 век да живеят така. Те се оплакаха също от проблеми с водопреносната мрежа и чести аварии.   Кметът на район "Искър" Ивайло Цеков обясни пред медията, че за да може Бусманци да кандидатства за средства за изграждане на канализация, трябва да бъдат спазени определени условия.   "Първо трябва да се подсигурят трасетата като собственост, трябва да се направят планове за регулация. Това, което е направено - възложи се прединвестиционно проучване за цялата Столична община. Съгласно критериите за агломерация, утвърдени от МРРБ, Бусманци излиза извън голямата агломерация на София", обясни той. И отправи апел към жителите на населеното място да се регистрират като живеещи там.   Друг от проблемите, които бусманчани посочиха, е че липсва пешеходна пътека на пътя, през който стигат до новопостроената детска площадка в населеното място. Те обясниха, че са принудени да пресичат незаконно заедно с децата си.   Ивайло Цеков обясни, че в началото на пролетта ще бъде изградена пешеходка пътека, която да е осветена и с допълнителна алея.    

comment 0
visibility 1143
протест Младост

Жители на 4 блока в "Младост" излизат на протест заради проблем със санирането

Пореден протест се задава в столичния квартал "Младост". Този път обаче не става дума за презастрояване, а за саниране. Жители на 4 блока с над 400 апартамента са в протестна готовност от 26 януари заради проблем със санирането, изпълнявано по Националната програма за енергийна ефективност, разказват от Bulgaria ON AIR.    Пред камерите, за да разясни ситуацията, застана Валентин Костов, който е член на УС на Сдружението на собствениците в блок 451. "Създадохме това сдружение през 2015 г., с цел участие в програмата за саниране. Минаха 5 години, ние седим на мъртва точка. Неясни процедури, липсват решения. На санирането още не му се вижда началото. Столичната община превъзложи своите ангажименти на районната администрация и нещата заспаха", обясни Костов.   Той обаче бе контриран от районния кмет - арх. Стефан Стефанов, по чиито думи няма решение и зелена светлина за санирането.     "Процедурата е стартирала юни 2019 година. Седем са сградите, които са определени за саниране. За 4 от тях комисията, назначена преди 6 месеца, даде доклад и решение, което аз да подпиша. Четейки обаче доклада, виждам че протоколи не са подписани от председатели на комисията и член на комисията, което опорочава цялата процедура. Върнах работата на комисията и удължих срока с един месец, за да може те да са тези, които да ми кажат липсата на подписи проблем ли е и ще създаде ли проблем за самата процедура", коментира арх. Стефанов.    "Не разбрах нито срокове, нито как ще се случи. Нещата явно се решават на експертно ниво от него и ние влизаме в крив макарон. Искаме да присъстваме на отваряне на офертите, не ни допускат. От обясненията на арх. Стефанов не разбрах какво ще се случи", отговори Валентин Костов.   Друг жител на квартала попита каква отговорност ще се потърси от членовете на комисията, които не са подписали протокола. И уточни, че хората плащат по-високи сметки за ток и парно, тъй като блоковете им не са санирани.   "Не можем да гадаем комисията до какво решение ще стигне. Може да предложи приключване на процедурата. Може да каже, че всичко в процедурата е наред - "подпишете". Това в никакъв случай няма да стартира санирането на сградите на хората. Огромен е процентът на фирмите, които са отстранени. Повярвайте ми, ще влезем в дела", каза още пред медията арх. Стефанов.

comment 0
visibility 691
протест

Протест на автоинструкторите затвори "Батенберг" (СНИМКИ)

Стотици учебни автомобили на инструктори блокираха центъра на столицата - започна националният протест на бранша, съобщават от bTV.   Заявката им е да затрудняват придвижването за цели 5 часа днес. Протестът започна от пл. „Батенберг“ и се очаква да затвори бул. „Цар Освободител“ и ул. „Раковски“ до площад „Независимост“.След това шествието ще се отправи към Министерството на образованието и Министерството на транспорта, където част от недоволните ще бъдат приети от министрите.  Движението по трасето на протеста временно е спряно.    Протестиращите настояват новата наредба за контрол на обучението на бъдещите водачи да бъде отменена. Инструкторите са против контрола със селфи снимки в обучителните коли, против увеличението на часовете за обучение.      

comment 0
visibility 287
Протест на автоинструктурите

Протест на автоинструктурите в София на пл. "Батенберг"

Автоинструктори излизат на национален протест. Преподавателите на кандидат шофьорите не са съгласни с промените в удължаването на учебните часове за шофьорските курсове. Недоволството е планирано за 14 януари, вторник, т. г. от 13 часа в центъра на София - на площад "Александър батенберг", съобщиха организаторите - Националния автоинструкторски съюз, Българския автоинструкторски съюз и Съюза на българските автомобилисти – СБА. Основното искане на автоинструктурите е незабавно да бъде отменена заповедта на министъра на образованието и науката от 15 ноември 2019 за увеличение на броя на часовете по кормуване. Досега те бяха 31 и стават 42. Тази промяна е тясно обвързана с въвеждането на нова система за контрол върху практическото обучение на водачите. Начинът на въвеждане на системата за контрол от Министерството на транспорта даде основание на голяма част от експертите в сферата да се усъмнят, че става въпрос за корупционна схема. Договорът за изработка на системата е подписан в момент, в който работната група по обсъждане на промените, все още не е приключила своята работа, твърдят организаторите на протеста.  Междувременно, фирмата, на която е възложена изработката, вече е била готова със софтуера и той дори е предоставен за тестване на определени автоинструктори. В тази връзка възникват няколко въпроса, на които протестиращите очакват да получат отговори. Автоинструктурите питат: - Възможно ли е фирмата да е работила върху изработката на система за сигурност преди държавата да ѝ я възложи?- Как собствениците на фирмата са знаели предварително, че изработката на тази система ще бъде възложена точно на тях?- Кой е работил по тази система, тъй като към момента на сключване на договора фирмата няма наети работници, не внася осигуровки и няма публично оповестени проекти, свързани с възложените ѝ дейности?- Възможно ли е промените да се правят с цел една частна фирма да събира такса, в размер на 20 - 30 лв. от 60-70 000 курсисти годишно за достъп до тази система?- Ако последното съмнение е вярно, възможно ли е по този начин да се цели пренасочването на близо 2 милиона лева годишно към една частна фирма? "Националният протест е поредна стъпка срещу въвеждането на допълнителна тежест автоинструкторите и обучаващите се шофьори, след като през декември бяха събрани близо 1000 подписа на автоинструктори срещу промените", заявяват организаторите на недоволството. Те настояват усилията на държавата да бъдат пренасочени към изпита, а не към шофьорския курс. "Ако изпитът може да бъде купен, какво значение има колко трудно и продължително е обучението? В крайна сметка не курсът на обучение, а изпитът дава шофьорската книжка", коментира инж. Емил Панчев, председател на СБА.

comment 0
visibility 994
протести

Перничани местят протеста заради водната криза в София

На днешното протестно шествие заради водната криза в Перник жители на града заявиха намерение за демонстрация и в София в началото на новата година, съобщи БНР.   Дълъг е списъкът с исканията на перничани. По-важните от тях са съд и присъди за виновниците за водната криза, незабавни оставки на министрите Нено Димов и Петя Аврамова и на ресорните им заместник-министри и "не" на увеличението на водата.   В протеста в Перник се включи лидерът на Национален синдикат "Защита" Красимир Митов. "До 5-и ако не бъдат изпълнени тези искания, тръгваме за София и няма да си тръгнем, докато не бъдат изпълнени исканията", каза още той.   Там перничани ще бъдат подкрепени от членове на синдиката от всички краища на страната, допълни Митов. Той изрази опасения, че заради водната криза е възможно да спрат да работят и структуроопределящи предприятия, което на практика ще обрече Перник на гибел.   Камелия Радева, която е един от главните организатори на протеста, заяви, че в София Перник ще отиде със сурвакарите. "Нека пренесем нашата сурва на жълтите павета", каза Радева.  

comment 0
visibility 1151
Недоволни граждани от 15 стотинки за квадрат при отчуждаването на земите им

Собственици недоволстваха, имотите им отчуждени по 15 ст за квадрат

Собственици на частни имоти около Ломско шосе изразиха недоволството си пред Столична община. Преди началото на днешната сесия на СОС те бяха на Московска 33 и протестираха, защото имотите им са отчуждени за разширението на пътя, а цената е по 15 стотинки за квадратен метър. Те бяха подкрепени от общинския съветник и председател на групата на БСП в СОС Калоян Паргов. Той настоя да бъдат приети от ресорния земестник-кмет Ирина Савина. Калоян Паргов и колегата му Николай Николов разговаряха с гражданите, а след това, в началото на сесията на СОС, той призова кмета Йорданка Фандъкова да обърне внимание на недоволните хора и да направи така, че те да бъдат приети и изслушани. "С колегите от БСП приветстваме инфраструктурните проекти, които решават определени проблеми на града, и най-вече разширенията на булевардите, помагащи за справяне със задръстванията, но нека това да не бъде за сметка на гражданите", каза Калоян Паргов. Той заяви, че всеки човек, чийто имот подлежи на отчуждаване, трябва да получи справедливо обезщетение. "Не смятам, че цена от 15 стотинки на квадратен метър е сериозно отношение към хората в града", каза Паргов. Случаят с Ломско шосе не бил единствения. Същите проблеми имало и с разширението на Околовръстното шосе – новите 5 км – с гражданите от "Горубляне", както и на доста други места.

comment 0
visibility 4430
Ломско шосе

Протест блокира столичния бул. „Ломско шосе“

Протест ще блокира днес,15 декември, бул. „Ломско шосе“ при ул. „Лазарица“ след 14 ч, съобщават от Офнюз. Недоволни от отчуждаване на земите им граждани ще протестират. Предлагат им цена от 0.15 лв и 25 лв на кв.м., за да бъде разширен булевард „Ломско шосе“ от метростанцията до околовръстния път. Някои от собствениците са обжалвали вече оценките на земите им, но съдът е потвърдил предложените суми.

comment 0
visibility 528
Александровска болница

Протест започва в Александровска болница

Протест на лекари медицински персонал в Александровска болница започва сега, съобщава БНР. ЕКипът на болницата е недоволен от лошото състояние на сградите на лечебното заведение, както и от забавянето на подписването на колективния трудов договор. Според д-р Андрей Коцев, председател на синдикат "Защита" в болницата, вече два месеца администрацията отлага подписването на договора. Заплатите са ниски, навсякъде е мизерия. Медиците са на мнение, че цялата сграда на  ул. Георги Софийски 1 трябва да се ремонтира. Тя играе ролята на лице на болницата. Освен нуждата от рермонт, директорът на болницата също трябва да се смени, твърдят от синдиката. Д-р Андрей Коцев каза, че започва гладна стачка.

comment 0
visibility 339
Протест на БАБХ

От БАБХ излязоха на "Дондуков", искат по-високи заплати и по-добри условия на труд

Служители на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) излязоха на протест на бул. Дондуков, пред Министерски съвет. Недоволството премина под надслов "Достойни заплати и достойни условия на труд". От БАБХ искат по-високи заплати и по-добри условия на труд. Хората споделят, че няма средства за консумативи за лабораторните изследвания. Липсвали и пари за профилактика на животните. Протестиращите имаха основно искане за бюджет от 105 млн. лв. през 2020 г. като парите да бъдат целево заделени за гарантиране безопасността на храните на българите. В момента бюджетът на БАБХ е част от Министерство на земеделието и е 60 млн. лева. Протестиращите внесоха декларация с искания в Министерския съвет. Недоволството ще продължи, докато исканията им не бъдат чути.

comment 0
visibility 712
протести

Протест на КТ "Подкрепа" блокира трамваи в центъра (СНИМКИ)

Трамваите по линия 20 и 22 бяха блокирани от кръстовището на булевардите "Дондуков" и "Васил Левски" до улица "Г.С.Раковски", видя Столица.bg. Причината се оказа протестът на КТ "Подкрепа" заради предложението на управляващите първият ден от болничните да не се плаща. Надсловът на проявата бе "Болните работници не са престъпници". Заради събитието временно изключени бяха и светофарите в отсечката. А екипи на "Пътна полиция" регулираха трафика. Опашката от спрели трамваи наброяваше 9 машини.    Гражданите, които работят или живеят в района,  нямаха представа защо се е образувало стълпотворението от трамваи. Те коментираха, че като едното нищо някой шофьор пак е сътворил катастрофа и заради това всичко е блокирано.    Сборният пункт бе в 11 часа на площад „Княз Александър Първи“. Основното искане на протестиращите е работодателите да поемат поне първите 5 дни от болничните и да изплащат 100% от възнаграждението през това време, а не 70 на сто за три дни както е сега. Участниците в акцията внесоха декларация в Парламента.    

comment 0
visibility 685
Забранено влизането

Протестен митинг променя движението в центъра на столицата

Планиран протестен митинг налага предприемането на  промени в движението в централната част на София, съобщават от Пресцентъра на Столична община. От 08.00 до 18.00 часа на 26, 27, 28 и 29.11.2019 г. ще бъдат забранени престоя и паркирането на автомобили, с изключение автобусите, превозващи участниците в митинга, както следва:   -  на паркинга на северозападната дъга на пл. „Св. Александър Невски“ между ул. „Оборище“ и ул. „11-ти август“, зад църквата „Света София“;   - на ул. „Оборище“ между ул. „Г.С.Раковски“ и пл. „Св. Александър Невски“;   - на ул. „Оборище“ между бул. „Васил Левски“ и пл. „Св. Александър Невски“;   - на пл. „Кн. Александър I“.   От 07.00 до 11.00 часа на 26.11.2019 г. ще бъде забранено влизането на автомобили по южното пътно платно на бул. „Цар Освободител“ между ул. „Г.С.Раковски“ и ул. „15-ти ноември“, посока Орлово мост.   От 11.00 до 18.00 часа на 26, 27, 28 и 29.11.2019 г. ще бъде забранено влизането на пътни превозни средства, само при необходимост и по преценка на отдел „Пътна полиция“ при СДВР, както следва:   - по бул. „Цар Освободител“ между ул. „Г.С.Раковски“ и бул. „Васил Левски“;   - по ул. „15-ти ноември“.

comment 0
visibility 754
Цариградско шосе

Протест блокира движението по „Цариградско шосе“

Жители на столичния квартал „Младост“ излязоха на протест срещу обособяването на център по наркомания в квартала, съобщава БТВ. Те блокираха движението по „Цариградско шосе“ посока към центъра. Има обещание от Здравното министерство да се премести центъра на друго място. Никой не казва къде ще е новата клиника. Заради тази мистерия, хората се съмняват, че обещанието на министерството ще бъде изпълнено.

comment 0
visibility 440
болница и протест

Лекарите от "Александровска" излизат на протест заради условията на труд

Протест готвят медиците от "Александровска" болница заради "ужасяващите условия на труд и мизерия в помещенията за лечение на пациенти". Медиците са изпратили официално писмо до медиите, в което обясняват причината за действията, съобщават от БНР.    Ето и още от писмото на лекарите:    "Многократно с наши писма информирахме Министерство на здравеопазването за ужасяващите условия на труд и за лечение на пациентите в редица помещения и сгради в УМБАЛ „Александровска“ ЕАД. Стигна се дори до срутване на покрива на Клиниката по алергология, което бе отразено от медиите. Въпреки настояването ни за незабавно отпускане на финансови средства за възстановяване на рухналия покрив и ремонти и възстановяване на останалите сгради и помещения в университетската болница, безхаберното отношение на министерството продължава. В пространството се хвърлят само празни обещания за стотици милиони лева, които обаче не е ясно кога и дали изобщо ще се отпуснат. А на път са да рухнат още няколко клиники, което може и да доведе до преустановяване на дейността на болницата.   В случай, че Министерство на здравеопазването не предприеме спешни действия за възстановяване и ремонтиране на рушащите се сгради и помещения в УМБАЛ „Александровска“ с конкретни срокове за изпълнение, след 06.11.2019 г., работещите от университетската болница започват протестни действия в защита на своите права за нормални условия на труд, в защита на пациентите, за които се грижат и лекуват, но мизерстват в мухъл, влага и са застрашени някой покрив да се срути на главите им, в защита на младите хора, които обучават в хуманност и грижа".