Върнаха за доразглеждане делото за убийството на дядо Стефан в столичния ж.к. "Люлин"

-

Снимка: Столица.bg

Тричленен състав на Върховния касационен съд отмени решението на Софийския апелативен съд и върна за ново разглеждане делото за жестокото убийство на 86-годишния Стефан Янев в столичния квартал "Люлин", съобщават от ВКС.

По делото от 2018г. подсъдими са Мария, дъщеря на жертвата, и нейният съпруг Свилен. Делото е образувано по жалби на подсъдимите срещу решението на САС, с което е потвърдена присъда на Софийския градски съд (СГС). С нея Мария В. и Свилен В. са признати за виновни за убийството в съучастие като съизвършители. Убийството е извършено по особено мъчителен начин за бащата на подсъдимата на 11.02.2018 г. (няколко дни, след като той сигнализира институции и медии, че трите му внучки са държани заключени с години в апартамента и не посещават училище). На Мария В. е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 18 години, а на Свилен В. – „лишаване от свобода“ за срок от 15 години.

Съдиите посочват, че защитникът на Мария последователно е навеждал довода, че СГС е разрешил делото въз основа на предположения, стъпвайки единствено на показанията на свидетелка за изречени от обвиняемата думи. Според върховните съдии независимо от непрецизната формулировка в жалбата на подсъдимата, е напълно ясен смисълът на оплакването с решаващо значение – липсата на ясни, точни и изчерпателни мотиви, позволяващи да се разбере защо съдът приема, че Мария е участвала в самото изпълнение на престъпното деяние. Върховният касационен съд приема аргументите на жалбоподателите в това отношение.

Въззивният съд изрично е уточнил, че подсъдимият не пресъздавал подробности относно конкретните си действия и местата по тялото на пострадалия, върху които е нанасял ударите, причинявайки телесните увреждания, довели до съставомерните последици. Според върховните съдии САС е интерпретирал липсата на подробности като опит на Свилен да прикрие участието на подсъдимата. Така на практика липсата на придобити сведения за интересуващите съда факти незаконосъобразно е била приета за уличаваща Мария като участник в изпълнението на тежкото престъпление.

Съдебният състав на ВКС счита, че неясните и непълни мотиви, които не съдържат и надлежен отговор на решаващи доводи, са равнозначни на липса на мотиви – съществено процесуално нарушение. Негова единствена и безусловна последица е отмяна на въззивното решение в цялост и връщане на делото за ново разглеждане от друг съдебен състав на САС.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (13%, 142 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (85%, 940 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 19 Гласове)
Общо гласували: 1101 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Четиримата задържани за кражба на каса в столицата са задържани з......

Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност четирима мъже за кражба на каса с пари и старинни моне...

Прочети още keyboard_arrow_right