Платното на Полък в София било от колекцията на диктатора Чаушеско

Платното на Полък в София било от колекцията на диктатора Чаушеско

Кадър: Нова телевизия

Творбата била подготвена за таен търг. Джаксън Полък бил склонен към депресии и усамотение

Картина на Джаксън Полък, открита в България при операция на ГДБОП преди дни, е била предназначена за продажба на таен търг, съобщиха от Софийска градска прокуратура. (СГП). На гърба е открит надпис "на моята скъпа и талантлива приятелка Лорън Бекол за рождения ѝ ден" с посвещение на известна холивудска звезда и е посочена датата - 16-и март, 1949 година.

И подпис на румънския диктатор Николае Чаушеско също е открит на гърба на картината, което по неофициална информация показва, че му е била подарък от дипломат. има и подпис на бившия румънски диктатор Чаушеску. По неофициална информация тя му е била подарена от дипломат.

Картина на Джаксън Полък бе открита в Националната художествена галерия при съвместна операция на ГДБОП с гръцките служби за борба с органиираната престъпност. За участие в трафик на културни ценности до момента са задържани трима гръцки и един български гражданин.

Акцията бе под ръководството на Европол. Експерти доказаха, че творбата е оригинал и според разследващите, преди да бъде намерена, за нея се е организирала незаконна продажба чрез таен търг.

Картината не е каталогизирана, но в долния десен ъгъл се чете подписа на известния представител на абстрактния експресионизъм. Оценката от експерти сочи, че стойността на платното, създадено вероятно през 1949 г.,е над 50 милиона евро.

Картините на Джаксън Полък, използвал уникалната “капкова техника” (дрипинг), по думите на самия художник, са това, което е той самият - хармоничен хаос. Оказва влияние на изкуството от втората половина на XX век не само като лидер на абстрактния експресионизъм и усъвършенстваната от него техника, но и с личните трагедии и собствени демони, с които се бори до смъртта си в автомобилна катастрофа (1956).

Абстрактният екпресионизъм се свързва с Кандински , характерен е за търсенията на модернистите като отношения към цветове и форми. Значително е влиянието на психоаналитичните идеи на Фройд и Юнг, които се забелязват и в картините на Полък, особено в периода на лечението му от алкохолизъм.

Бунтар, склонен към депресии и усамотение,,често мрачен и необщителен, в най-продуктивните си години Полак създава “Номер 5 “ (1948), “ Есенен ритъм “ (1950), “ Номер 1 “- (1950). Някои от ранните му картини са под влиянието на Томас Харт Бентън- значим за американската живопис художник, а по-късно и на Диего Ривера и Хосе Клементе Ороско. Първата изложба (1948) на Полък е отбелязана с финасов успех и благосклонността на публиката .

Полък е женен е за американската художничка Лий Краснер, с която са част от авангардните кръгове на Ню Йорк и стремежът им през 40-те години е именно той да е град-център на изкуството, а не Париж. На Лий Креснър се дължи до голяма степен и популяризирането на творбите на Полък.През 2011 ,платното на Полък “ Номер 28 “ (1951)бе продадено за 20,5 млн долара, през 2021 “Номер 17 “ (1951) за 61,2 млн долара.

Друга версия е, че според написаното на гърба на платното, картината е била подарък за жена, която я е продала през 1958.

Людмила Ташукова

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 38 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 149 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Стефания Колева и Деян Ангелов с вулкан от комични ситуации пред ......

Обичаните актьори Стефания Колева и Деян Ангелов се впускат във взривоопасно приключение от комични ситуации в новия сте...

Прочети още keyboard_arrow_right