Бойко Димитров, ПП-ДБ-СС: Бюджет'24 ще гарантира реална промяна за София и ще положи добри основи и за следващите

-

Снимка: Столица.bg

Двойно ще се увеличат и средствата за поддръжка на междублоковите пространства от районите - от 10 млн. лв. до 20 млн. лв.

Проектът за Бюджет 2024 на Столична община е в дневния ред на Столичния общински съвет и ще бъде гласуван на сесията в четвъртък, 28 март.
През 2023 година той бе 2,555 млрд. лв., а за 2024 е 2,576 млрд. лв.

Традиционно Столица.bg представя позицията на политическите групи в СОС за Бюджет'24. В този мандат групите са само три - ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и БСП. Останалите представители на политически партии, "Възраждане", която се разцепи, "Синя София", ИТН и ВМРО, не пожелаха да коментират проекта за бюджет.

Рекордни средства за развитието на София. Това е най-точното описание в една изречение за предложения от Васил Терзиев и екипа му бюджет за столицата на България. Всички планирани разходи в сметката са с фокус върху ключови според гражданите приоритети за качеството на живот в София. Бюджетът за 2024 година е първа стъпка към изпълнение на заявените преди изборите приоритети за град, който осигурява здраве, възможности и ред за всеки свой жител.

ГЕРБ-СДС: Бюджетът на София е подценен – заложени са значително по-малко приходи от възможното

Този бюджет ще гарантира реална промяна за София още през настоящата година и ще положи добри основи и за следващите. Той осигурява достатъчно финансиране на ключовите сектори, като се съобразява с възможните приходи на общината. Това е бюджет, който следва да бъде подкрепен от всички политически сили, които са готови да работят са добруването на града.

В какво всъщност ще бъдат инвестирани повече от 600 млн. лв.?
- Рекордни инвестиции за изграждане и разширение на детски градини и училища.
- Доизграждането на основни пътни артерии, на вътрешноквартални улици, както и продължаването на програмата за ремонт на тротоари.
- Проектиране и изграждане на многоетажни паркинги
- Продължаване на строителството на 3-и диаметър на метрото

Не само това! Освен от държавния бюджет, София ще разчита на 100 млн. лв., половината от които са за проекти на районните кметове. Средствата ще бъдат насочени за паркинги, улици, проектни дейности и облагородяване на кварталите.

Столична община ще кандидатства и с много проекти по програмите на Министерството на образованието и науката за изграждане и разширение на училища и детски градини, на салони и спортни площадки към тях. Очакваме класирането, което да осигури още средства за тези дейности.

Иван Таков, МК "БСП за България": Очаквахме по-смели действия от ПП-ДБ-СС в Бюджет 2024 на Столична община

Изключително важна стъпка е планирането на 5,3 млн. лв. за граждански бюджет, включително на 200 000 лева за всеки район и 500 000 лева за общоградски проекти. В момента заедно с гражданските сдружения се подготвят прозрачни критерии и процедури за подбор на конкретните обекти. При успешно изпълнение на програмата през тази година за следващата ще има значително увеличение на предвидения бюджет.

Двойно ще се увеличат и средствата за поддръжка на междублоковите пространства от районите - от 10 млн. лв. до 20 млн. лв.
Общината ясно заявява своя ангажимент за подкрепа на културните прояви и институции в града. Предвиждат се 50% повече средства за Програма "Култура" и 20% увеличение на заплатите в общинските културни институции;

Планирани са необходимите средства за дигитализация на услугите на Общината и стимулиране на иновативни проекти. Наред с тези увеличени средства новото ръководство на Столична община внимателно контролира всички договори и плащания, за да може да гарантира възможно най-ефективното разходване на парите на софиянци.

Ключово е да се отбележи, че по-големите средства се осигуряват без увеличение на данъците и таксите, а само с предприемане на мерки за по-добра събираемост и за по-добро управление на общинската собственост.

Тази година за първи път бюджетът с детайлна разбивка на разходите по дейности беше представен на гражданите още преди общественото обсъждане. То беше организирано в извънработно време и в достатъчно голяма зала, което позволи на много повече хора да присъстват и да зададат въпросите си. В резултат на проведеното обсъждане бяха направени корекции в проекта на бюджет и бяха включени допълнително основни ремонти на училища и детски градини.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 33 Гласове)
 • Няма да избере (28%, 44 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 19 Гласове)
 • Ще има нови избори (29%, 46 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (11%, 18 Гласове)
Общо гласували: 160 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Общинари настояват да се върне старата схема на движение по "Патр......

Не е подобрен градският транспорт с реорганизацията на движението по бул. "Патриарх Евтимий". Това заяви общинският съве...

Прочети още keyboard_arrow_right