Дискусия за 65 000 лв. в СОС предизвика - гейове, проституки, култура, Куба, Шекспир и завърши с геврек

Дискусия за 65 000 лв. в СОС предизвика - гейове, проституки, култура, Куба

Снимка: Фейсбук

Цяла лавина на емоционални "творчески" излияния, далеч от културната сфера и държание, се избълваха на заседанието на Столичен общински съвет днес по точка 23 от дневния ред. А тя е Доклад относно Решения, приети от Творческия съвет на Столична програма „Култура“ за финансиране на проектни предложения, утвърждаване на технически разходи по Програмата през 2023 г. 

С една дума сесията трябваше да гласува да се отпуснат 65 000 лв. за технически разходи за хонорари на лектори, ментори и оценители по проект за обучение на творческо писане за младежи по програма "Култура" на Столична община.

Вносители на доклада са Малина Едрева, Мирослав Боршош, Иван Виделов, Веселин Калановски, Владимир Митов, Борислав Бориславов.

"Престрелката" откриха от Патриоти за София с призива "нека не делим културата на гейове, проститутки и на всички останали". Светкавично се намеси председателят на СОС и предупреди да няма хомофобски изказвания. И тогава спорът и репликите заляха зала 5 на Московска 55, в която е заседанието.

"Топката отдавна е по-долу отколкото трябва да бъде", предупреди председателят Георги Георгиев, но думите му излетяха и не се чуха. Всичко започна от искането на Карлос Контрера за конкретно обяснение в какво се състои проектът, защото в доклада нямаше подробности, а само аргументи. Той не криеше съмненията си по отношение ефективността на проекта и на тези 65 000 лв. 

Дейностите са обучение по творческо писане на младежи, обясни директорът на "Култура" в Столична община Биляна Генова. "Решенията за одобрение се взимат през дълга и сложна процедура с комисиии от експерти в областта на културата. те работят по изискванията и приоитети на програмата предложени от творческия съвет на програма "Култура"", обясни напоително Генова.

Всъщност причината за дискусията е за един от проектите по програмата Култура на Столична община на стойност 19 971 лв., който е за творческо писане - "Гейрайтс" на фондация "Елизабет Костова". 

"За нас е важно да стимулираме политиката на толерантност и приемане на другия включително от страна на СОС и средства от бюджета", категоричен бе и председателят на СОС Георгиев.

Допълнителна яснота по проекта внесе и председателят на Комисията по образование и култура Малина Едрева. "Няма да влизам в този тон на Патриоти за София. Гейрайтс, 10 български и чуждестранни експерти обучават в творческо писане до 100 човека, в хибриден вариант, се срещат с менторите си за творческо писане", обясни Едрева.

В словестната престрелка се включи и общинският съветник Иво Божков и обвини Контрера в евроазийско мислене. "Всяко обяснение за вас е от евроазийския съюз и това издава дефицит в логическото ви мислене или шаблон, не знам откъде ви го набиват. Вашето правителство купуваше руски газ през посредници, нали ви гледаме какво правите", отвърна му Контрера.

"В моят светоглед толерантността не от неолиберализма, а от цивилизован избор както приемам българо-кубинското, така и ориентацията и произхода на всеки български гражданин и това е основополагащ принцип. Разбирате ли? И ви моля да не влизате в тази тема тя е чужда ваша", каза Божков.

Единственото изказване подходящо за културната сфера и доклада бе на общинският съветник и актьор Веселин Калановски. "Топката наистина стана много ниска. Чели ли сте сонетите на Шекспир? Една част от тях са към смуглата лейди, а другите към младия приятел, да забраним Шекспир ли?", каза Калановски.

И в момента преди гласуването председателят забеляза, че независимият Борис Бонев яде геврек и му направи забележка, че не е сега моментът да хапва по време на официално заседание на СОС.

Проектът не предвижда посещения в училища, а е под формата на уоркшопи за младежи", уточниха последно от "Култура" на Столична община. Докладът за 65 000 лв. допълнителни беше приет с 33 гласа "за", 4 "против" и 2 "въздържали се".

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 88 Гласове)
 • Веселин Кирев (12%, 45 Гласове)
 • Албена Белянова (65%, 249 Гласове)
Общо гласували: 382 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Председателят на СОС Георги Георгиев е на посещение в САЩ по пока......

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев е на триседмично посещение в Съединените Американски Щати, по ...

Прочети още keyboard_arrow_right