Контрера: Археологическите разкопки около храм „Св. Неделя" са зарити и павирани

Контрера: Археологическите разкопки около храм „Св. Неделя" са зарити и пав

Снимка: Фейсбук

Унищожава ли се културно-историческото наследство на София? Този въпрос задава отново заместник-председателят ВМРО и общински съветник в Столичния общински съвет Карлос Контрера към кмета на столицата Васил Терзиев и към Министерството на културата. Поводът е състоянието на площад „Света Неделя" в София, съобщават от пресцентъра на ВМРО.

„Веднага след местните избори през есента на 2023 г. новият кмет и „Спаси София" се похвалиха, че са премахнали паркинга пред хотел „Балкан". Само че т.нар. паркинг в по-голямата си част беше археологически обект и се извършваха проучвания. Новата власт на София засипа разкопките, бетонира ги и постави един грозен унипаваж.", уточнява Контрера.

Той подчертава, че другата част от археологическите разкопки тънат в разруха. Покрити са с едни скъсани платнища, а около тях е пълно с боклуци.

Общинският съветник от ВМРО в СОС пита кмета на София и Министерство на културата защо се допуска подобно варварско отношение към културно-историческото наследство на столицата, а и на България. Контрера посочва, че цялата зона на площад „Света Неделя" попада в историко-археологически резерват „София-Средец".

„Това означава, че пространството е с особено ниво на защита и всяка намеса в публичната среда (каквато са площадът и улиците около него) следва да бъде съгласувана с Министерство на регионалното развитие (тъй като зоната е със статут на обект от национално значение), с Министерство на културата и, разбира се, с Националния институт на недвижимото културно наследство. „Дали това е спазено?", пита Контрера.

„На софиянци от години прави впечатление, че с разкопките на площад „Света Неделя" нищо не се случва. Част от тях дори бяха засипани, след като „Промяната" дойде на власт в София. Няма и помен от опит разкопките да се консервират и експонират, както беше идеята с реконструкцията на площад „Света Неделя".", подчертава още заместник-председателят на ВМРО. 

Според него системно се унищожава културно-историческото наследство в зоната на площада, свидетелство за което е последното поставяне на унипаваж в една част на площада, който не кореспондира по никакъв начин с облика, който това пространство има.

Ето и част от въпросите, отправени писмено към Столична община и Министерство на културата:

„Какви действия са извършвани в резервата, с чия санкция, законни ли са, има ли одобрени проекти за археологическите проучвания, реставрационно-консервационна дейност и експониране. Отправям и въпрос кой, на какво основание и как е разпоредил зариването на археологическите разкопки между църквата „Света Неделя" и входа на хотел „Балкан"?

Отделно от това следва да бъде изяснено кой е изпълнил консервацията преди засипването и кой, как и за какви пари е направил „полевата консервация" на откритата част. На каква стойност е била план-сметката за консервиране - през НАИМ или РИМ-София? За откритата част - очевидно е предприета полева консервация, кратковременна. Какво се предвижда занапред?

Като общински съветник изразявам възмущение, че откритата част практически е оставена да се руши, а Столична община и МК са допуснали зариване, покриване на частта от разкопките до храм „Света Неделя", с което безвъзвратно е унищожено материално културно-историческо наследство и то в рамките на резерват, който е със статут на национален обект и подобни действия са абсолютно недопустими и незаконни!"

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (21%, 32 Гласове)
 • Няма да избере (26%, 41 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
 • Ще има нови избори (30%, 46 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (12%, 18 Гласове)
Общо гласували: 155 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Фандъкова: Собственикът на Симеоновския лифт търпи санкция за 8,3......

„Собственикът на Симеоновския лифт, който при новите обстоятелства нарушава договора, търпи санкция в размер на 8,...

Прочети още keyboard_arrow_right