Общински съветник се пребори за още едно общинско жилище в "Надежда"

-

Снимка: Столица.bg

Общински съветник от БСП се пребори за още едно общинско жилище в район "Надежда". Това каза Диана Тонова, заместник-председател на Постоянната комисия по икономика, собственост и дигитална трансформация в СОС.

"На заседанието тази седмица беше внесен доклад от кмета на район "Надежда" за учредяване право на строеж върху имот, създаден от обединяването на два имота, единият от които общински, срещу обезщетение с предоставяне в собственост на Столична община на равностойни самостоятелни обекти", обясни Диана Тонова.

По думите ѝ за пореден път кметът на района е внесъл доклад, който защитава предимно частния интерес. "Предлагаше се обезщетение в размер на 23%, при пазарно такова от 27-28%. Формално законен, докладът даваше възможност на частното лице да придобие значително по-голям размер застроена площ, респективно значително по-сериозна печалба, при избягване на конкурсна процедура", разказа общинският съветник.

Диана Тонова категорично се противопостави на ниския процент обезщетение като изтъкна, че интересът на СО не само, че не е защитен, но е и сериозно накърнен за сметка на облагодетелстването на частния партньор.

"Ако СО учреди право на строеж само върху собствения си имот, ще получи обезщетение горе-долу същата квадратура в собственост, каквато и при обединението на двата имота, обясни тя. - Частното лице обаче, ако строи само върху своя имот, ще постигне два пъти по-малко застрояване. Затова настоях поне да бъде завишен процентът обезщетение, за да получи Столична община още едно жилище. Вносителят не можа да опровергае аргументите и комисията прие предложение, процентът да бъде увеличен от 23 на 28. Така на практика спечелихме още едно общинско жилище".

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Експерти обсъдиха бъдещето на пространството от Сточна гара до Га......

Сградата на Сточна гара отвори врати за всички ентусиасти в градското развитие за събитието “Станция София”,...

Прочети още keyboard_arrow_right