Правото на ползване на урна в София ще се плаща за 20 години

Гробища

Снимка: Столица.bg

Правото на ползване на урна в софийските гробища става срочно. Вече вместо да е за вечни времена, то ще е за срок от 20 години. Това е предвидено в новата наредба за гробищните паркове и погребално-обредните дейности на територията на София, внесена за обществено обсъждане от зам.-кмета на София Тодор Чобанов и общински съветници, съобщава вестник Монитор.

Според новите изисквания, ползващите урновата ниша ще бъдат уведомявани писмено с обратна разписка, а за тези с нови или грешни адреси ще има обявление в самия гробищен парк и в сайта на районната администрация. Всички непотърсени урни, в рамките на една година, ще бъдат заравяни на определение места в съответното гробище.

Към днешна дата цената за съхранение на урна за 15 години е 78 лв., а за вечни времена е 285 лв. Предлага се и разпръскване на праха на починалия на специално място в гробището. Столична община ще премахва неподдържаните плочи и знаци, застрашаващи минувачите през парковете. Близките на починалите ще бъдат уведомявани в тридневен срок от махането.

Всички промени в наредбата се аргументират с цялостната липса на Закон за погребалната дейност и ясно разписани правила за регулиране и управление на гробищните паркове. Целта е да се постигне поддържане на реда и защита на интересите на гражданите и общината.

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Борис Бонев се изолирал, след като съветник на СОС е с COVID-19...

Нямам симптоми и не съм правил тест за коронавирус. Наложил съм си карантина. Това каза единственият независим общински ...

Прочети още keyboard_arrow_right